Loading...

5 любопитни факта за C#

avatar Катерина Костадинова 2 минути
5 любопитни факта за C#

C# е един от най-популярните и предпочитани от програмистите днес езици. Възможностите, които предоставя езикът, са големи, а днес ще ви запознаем с няколко любопитни факта за него, които може би не сте чували досега. Вижте ги в следващите редове!

1. C# е програмен език, разработен от Microsoft Corporation.

Интересна е историята около възникването на програмния език C#. В началото Microsoft възнамерявали да използват Java, но след като от Oracle не позволили на гиганта да модифицира езика според собствените си нужди и не предоставили необходимите ресурси за това, от компанията на Бил Гейтс се видели принудени да разработят свой собствен език. Именно на това се дължи сходството между двата езика.

2. C# е част от семейството програмни езици “C”

Въпреки, че възниква поради необходимостта да замести Java, езикът принадлежи към семейството на програмните езици „C“. Това е неофициално название за всички програмни езици, които пряко или косвено водят своето начало от програмния език „C“. В случая обаче високото ниво на езика C# го прави много по-подходящ за начинаещи отколкото други езици от това семейство.

3. Какво означава знака „#”?

Идеите за името но новосъздадения в края на 90-те език са много, но в крайна сметка Microsoft се спират на името „C#” (Си Шарп). В случая знакът „#” има двойно значение, като и в двата случая смисълът е свързан с повишаване, надграждане. Първото значение е свързано с музиката. В музикалната теория по този начин се изписва символът „диез“, чиято функция е да повишава с половин тон, тона на нотата към която е изписан.

Второто значение е свързано с компютърните науки. Тъй като „++“ означава „прибавяне на 1 към дадена стойност“, от Microsoft искали да загатнат, че техния език надгражда това или, че C# надгражда “C” до “C++++”. Знакът за четири плюса един след друг е именно „#“.

4. Парадигмите на C#

Парадигмите, около които е изграден даден език ни казват по какъв начин можем да структурираме своя код, как работи той и т.н. Има множество и различни парадигми. Със C# вие ще можете да прилагате както обектно-ориентирано програмиране (ООП), така и други програмни парадигми, като функционално програмиране. Това разбира се са неща, които ще различавате, едва когато напреднете с езика.

5. За какво е подходящ C#?

C# е език с общо предназначение. Това означава, че той е подходящ за най-разнообразни задачи: от писане на десктоп, уеб или мобилни приложения, през cross-платформени приложения. Под „приложения“ разбирайте всичко – дори и игри. Игралният енджин Unity е писан на C++ и C#, като корекции и модификации по самия енджин са възможни чрез владеене на C#.

Ако тези кратки любопитни факти запалиха вашето любопитство към езика C#, то нашият безплатен курс „Programming Basics“ е мястото, на което ще можете да навлезете в света на програмирането с един от най-интуитивните езици – C#. Всичко, което трябва да направите е да кандидатствате за курса, да изберете за свой език C# и да очаквате обратна връзка от нас. Не пропускайте своя шанс. Кандидатствайте днес!