Loading...

"Софтуерният университет дава възможност за успешен старт в кариерата."

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Софтуерният университет дава възможност за успешен старт в кариерата."

В нашата рубрика ви споделяме вдъхновяващи интервюта с едни от най-успешните ни курсисти като научите повече за тях - как са разбрали, че програмирането е в кръвта им, какво ги мотивира да се развиват, кои са били най-големите им трудности и други интересни въпроси. Как е започнало приключението на Евгени в света на програмирането, не пропускайте да прочетете от следващите редове!

Здравей, Евгени! Можеш ли да се представиш с няколко думи за читателите на нашия блог?

Казвам се Евгени Виячев. Завършил съм Софийската Математическа Гимназия и впоследствие УАСГ като строителен инженер-конструктор. Имам син на година и половина. :)

Какво те привлече към програмирането и имаш ли любим програмен език?

В СМГ направих първите си стъпки в програмирането на C++. След това кандидатствах "Компютърни" науки в СУ и ме приеха сред първите 10 човека. В крайна сметка избрах строителното инженерство и завърших магистратура в УАСГ. В един момент просто ми омръзна от закостенялата обстановка в строителството и се върнах към първоначалната си страст - програмирането. Записах Софтуерния университет и така започна моето приключение наново. Любимият ми език е C#, като цяло съм предимно ориентиран към .NET технологии.

Кой курс от програмата ти беше най-полезен и защо?

Най-полезни ми бяха курсовете по ООП и КПК. Смятам, че те са основни за кариерата на всеки софтуерен разработчик. Искрено се забавлявах с курса по Бази данни (SQL).

Защо избра Софтуерния университет и каква беше атмосферата по време на обучението?

Избрах Софтуерния университет заради възможността за сравнително бърз старт на моята кариера, тъй като все пак имах минимален background в сферата. В крайна сметка се получи и съм много щастлив. Атмосферата беше забавна. Аз бях съсредоточен в лекциите и отделях доста време ежедневно за учене и писане на код, въпреки че успоредно с това проектирах една от последните ми засега жилищни сгради.

А в каква форма се обучаваше и защо я предпочете?

Обучавах се в присъствена форма, защото смятам, че така човек е по-ангажиран с курса. Отделно от това, както вече споменах, проектирах от вкъщи и се нуждаех от ежедневен контакт с хора. След като започнах работа в IT сферата, преминах към онлайн форма на обучение.

Каква беше най-голямата трудност за теб по време на програмата?

Най-голямата трудност за мен беше... Честно казано, сега не мога да се сетя за нещо конкретно. След УАСГ бях свикнал на големи лишения откъм сън и време за учене, така че лесно се адаптирах към новата среда. Предполагам, че най-трудно в такава ситуация е да запазиш постоянство, мотивация и вяра в крайния успех.

Жените или мъжете са по-добрите програмисти?

Интересен въпрос. :) Мисля, че полът няма значение и недостъпността към IT сферата за жени е мит. В моята фирма има доста жени на всякакви позиции - Dev, QA, Support, Managers. Моят мениджър също е жена.

Какви умения, освен по програмиране, успя да придобиеш в Софтуерния университет?

Teamwork, заради груповите проекти.

Помогна ли ти дипломата от Софтуерния университет за намирането на последваща професионална реализация?

Помогнаха ми най-вече придобитите знания. Разбира се, всички сертификати за отлично преминати курсове са огромен плюс и могат да дадат предимство при голяма конкуренция.

Как се виждаш след 5 години в професионален план?

Виждам се на по-ръководен пост. Бих искал да имам малък екип, за който да отговарям. Това ще стане естествено, на база на придобитите ми умения.

И накрая - какво ще посъветваш всички бъдещи курсисти, на които им предстои да започнат обучение в Софтуерния университет?

Постоянно ще срещате трудности и препятствия, така че не се отчайвайте и не се отказвайте, докато не постигнете целта си!


За още успешни истории, следете новата ни рубрика "Code to success"! Ако имате и вие вдъхновяваща история, която искате да споделите с нас, може да пишете на sonia@softuni.bg. A ако искате и вие да сте на мястото на нашите успешни курсисти, направете първата крачка като кандидатствате за безплатния курс Programming Basics от ТУК.