Loading...

5 стереотипа за програмистите и доколко са адекватни

avatar Георги Дуранкиев 3 минути
5 стереотипа за програмистите и доколко са адекватни

Всички сме виждали „типичния програмист“ от безбройните филми, сериали, реклами и какво ли още не. Стереотипа често ни сблъсква с човек който е в една от двете крайности на body mass индекса и едва ли не живее на тъмно и излиза само нощем. Проблемът на стереотипите е, че в голяма част от ситуациите не са нито правилни, нито грешни. Естествено, че има програмисти, които влизат в това описание перфектно, но истината е, че за по-голямата част би било обидно да бъдат описани така, а и напълно невярно. Отделно от това, масовата медия до голяма степен вреди на имиджа на една демографска група, която е съставена от съвсем нормални хора. Тук целим да ви представим 5 стереотипа и това защо (или защо не) отговарят на реалността.

5. Няма жени в програмирането

Чисто статистически жените в професията са все още доста по-малко от мъжете, но това не значи, че не съществуват и че нямат място в индустрията. Може да се спори надълго и нашироко относно причината зад това явление, но по-важното е да стане ясно, че тя е просто стереотип, който има място само в киноиндустрията.

4. Програмистите нямат социален живот

Този стереотип не е задължително грешен. Истината, обаче, не се намира във факта, че програмистите са странни хора, на които им липсва чувство за хумор и лична хигиена. Намира се в това, че всеки човек, който е решил да стане добър програмист трябва напълно да се отдаде на обучението си, а за някои е просто приятно да прекарват времето си опитвайки нови неща, експериментирайки с технологии и т.н..

3. Програмистите са нощни птици

Това е стереотип, който до голяма степен отговаря на реалността, а за това има дори научни проучвания. Голям фактор играе яркостта на екраните, пред които стоят часове наред. Постоянното облъчване с ярка светлина не позволява на човек да усети, че е време за сън (поне не до следващата сутрин). От друга страна има множество фактори като работното време, спокойствието през нощта и това, че някои хора са просто по-продуктивни в тези часове.

2. Програмистите са арогантни и постоянно целят да изтъкнат знанията си

Арогантните хора, които се отнасят зле с околните винаги ще са по-шумни от другите, но това не значи, че всички са такива. В среда, където да знаеш как да зададеш на компютър проста поредица от инструкции е уникална черта, не можете да вините хората, които целят да я изтъкнат. Ако смятате това за негативно, то решението е по-скоро програмирането да се превърне в нещо нормално за всеки :) .

1. Програмирането е трудно и само за отбрана част от обществото

Това е може би най-вредния от всички стереотипи, понеже не само няма отражение в реалността, но и пречи на огромен брой млади хора да изберат този кариерен път. Не, програмирането не е трудно, дори става все по-лесно с всеки нов инструмент, всяка обучителна платформа и всеки изминал ден. Това, което се изисква от всеки е просто да отдаде достатъчно време, за да упражнява уменията си и да придобива още. Програмирането не се учи чрез четене, а се учи чрез правене – нещо, което ние в СофтУни вкоренихме в учебната си програма от самото начало.

Сега и ти имаш шанс да станеш част от нея, като за пръв път можеш да се възползваш от безплатния ни курс „Основи на програмирането“ в собствения ти град! СофтУни ще проведе обучението си в общо 11 града , давайки шанс на хора от всички краища на страната да поемат бъдещето в свои ръце и да започнат да го градят още днес!

Стани част от промяната и направи своята първа стъпка по пътя към бъдещата си кариера като кандидатстваш още сега от тук!