Loading...

Kaк HTML & CSS ще ви помогнат, дори и да не програмирате

avatar Георги Дуранкиев 2 минути
Kaк HTML & CSS ще ви помогнат, дори и да не програмирате

Очевидно е за всеки, че уеб-базираните технологии навлизат все повече в ежедневието дори и на най-видните представители на средностатистическото. Целият процес по взаимодействие с една страница или приложение онлайн се състои от почти незабележим, но неимоверно обемен обмен на информация между потребителя и компютъра, който много от нас са свикнали да осъществяват почти машинално. Въпреки, че това се дължи и до голяма част на впечатляващия компютър, който седи между ушите ни, има още един аспект на представянето на информация онлайн – законите на HTML и CSS.

Представете си един свят, в който можете да подредите бюрото си като го разделите на секции и зададете отстъпи от границите им за всеки един предмет, както и страна за подравняване, а пък ако ви е скучно – някой и друг визуален ефект при преместването им. Това би било безкрайно удобно, нали? Е, може да не е в рамките на физически постижимото (до момента), но може да направите тъкмо това със съдържанието на една уебстраница. Не само това, но ако липсваха двата езика, за които говорим, съдържанието онлайн просто не би се визуализирало. Може да погледнем на HTML като начин да представим нашата информация изобщо, както и да я разделим на логически обособени секции – менюта, текстови полета, списъци, таблици и всичко, от което бихте се нуждали. Там където стъпва CSS, обаче, става в пъти по-интересно – вече имате свободата да размествате, разпъвате, оразмерявате и оцветявате всичко, а ограничението се изразява само в издръжливостта на клавиатурата и търпението ви.

Може би мислите, че тези два инструмента са запазени само за отбрана част от хората, които искат да се заровят в низовете от знаци, които представят всяка една страница на браузъра ви, но всъщност много лесно би ви се наложило да ги използвате в ежедневието си без да сте обвързани с програмирането по какъвто и да е начин. Всичко, което е нужно е само да имате досег до създаването на каквото и уеб съдържание.

Вземете за пример тази статия – въпреки че изглежда (донякъде) подредена и подравнена, зад нея стоят различни описания, цифри и думички, които принципно можете да научите само в печатница. И дори и да звучи и малко по-сложно от писането в notepad, истината е че не е – HTML & CSS са най-лесното от света на програмирането, което можете да усвоите и може би и най-широко приложимото. Познавайки ги поне основно, вие можете:

  • да създавате това, което искате да видите, а не това, което ви позволяват възможностите на някой редактор
  • да използвате онлайн платформи за търговия и блогове в пъти по-пълноценно
  • да си спестите часове главоблъсканици
  • да впечатлите колегите си

Може да придобиете всички тези знания и още много без дори да се връщате към любимата си търсачка като се запишете на новия ни курс - Web Fundamentals (HTML/CSS) - август 2016, който започва на 23-ти август и ще се провежда всеки вторник и четвъртък. Запишете се още сега и поемете в свои ръце взаимодействието с онлайн света.