Loading...

Инес Иванова за цялостната програма на СофтУни и Python

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Инес Иванова за цялостната програма на СофтУни  и Python

Инес Иванова е един от лекторите в цялостната програма на инициативата ни „Софтуерен университет“. Преди да започне да програмира, Инес се записва в СофтУни, за да придобие основни знания, но бързо се запалва и само след няколко курса вече работи в стартъп компания като Front-End Developer. Към днешна дата тя преподава в различни курсове на СофтУни и е отличен педагог. Работи и като Python Web Developer в Iqvia. Най-богат опит има с езиците Python, C#, ТypeScript (Angular 5), a отскоро развива уменията си и в C++.

Тя ни отдели малко от времето си, за да сподели малко повече за цялостната програма на СофтУни и Python:

„Известното мото отпреди години на Бил Гейтс: „Компютър на всяко бюро и софтуер от Майкрософт на всеки компютър“ е вече изпълнено. Към момента ние вече използваме компютрите не само за работа, но и за забавление. Всичко около нас вече е софтуер и ние сме неразделна част от дигитализацията. Всяка една фирма вече се стреми към това да има собствен сайт или друг вид собствен дигитален продукт, както и реклама в дигиталното пространство.

Какво по-хубаво от това да сме част именно от тази креативна общност, която създава всички тези софтуерни продукти и програми, и да бъдем в помощ на бизнеса и технологичния напредък на цялото човечество?“

Вижте остатъка от интервюто, което проведохме с нея:

Разкажи ни малко повече за Python. Какво го прави толкова привлекателен за програмистите?

В момента тенденцията в западните университети, които предлагат програма за софтуерно обучение, е всъщност да започват с Python, тъй като той е доста „четим“ език. Разбира се, той си има плюсовете и минусите, но не е тайна, че е сред най-добрите и подходящи за начинаещи езици. Дори според анкетите на StackOverFlow държи позиция в топ 5 на най-популярни езици в момента, а общността му се разраства скорострелно. Това означава, че ако се сблъсквате с проблеми в практиката си с езика, почти винаги ще можете да откриете бързо и лесно решение за тях, като се допитате до развитата вече общност или потърсите дали някой друг не се е сблъсквал с подобен проблем преди вас. Python има и огромен брой библиотеки, които са свободни за ползване и не спират да бъдат развивани с всеки следващ ден.

Той е един от най-плавно и лесно преминаващите езици към по-сложните материи от програмирането, което го прави отличен първи език, като при него синтаксисът тотална отпада като „главоболие“ за тепърва навлизащите в областта курсисти.

За какво се използва Pyhton и какво можем да работим с него?

Python има много широко приложение. Освен разработването на уебсайтове, той също така е приложим и в Artificial Intelligence, Machine Learning и Data Science, позволява game development и web scraping, което всъщност е една от основните причини, поради които е толкова широко употребяван и обичан от програмистите език.

Защо да изберем цялостната програма на СофтУни?

Програмата предлага отлична съвкупност от задачи, знания и материали, които завършват с изпит и сертификация. Студентите получават обратна връзка през цялото време и повечето от лекторите са практици – занимават се всеки ден с програмиране и наблягат на наистина необходимото. Също така студентите по всяко време могат да задават въпроси на лекторите в специалните групи, както и да си помагат взаимно, което стимулира една бъдеща работна среда. След завършването на пътеката курсистите могат веднага да кандидатстват за стаж или за Junior позиция.

Какъв съвет би отправила към бъдещите курсисти на СофтУни?

Говорейки от личен опит, най-добрият съвет е да не се отказвате. Нещата не са толкова прости, колкото изглеждат и всички хора учат по различен начин. Много е важно всеки да продължава да търси решения на проблемите докато не се получи. Много лектори казват „Не разбирах, не разбирах и изведнъж нещо се счупи в мен, и започнах да разбирам.“ Всичко се натрупва и в един момент човек все повече започва да разбира материята и това да му доставя удоволствие.

Ако и ти нямаш търпение да се впуснеш в необятния свят на програмирането - включи се в някой от предстоящите модули още днес: