Loading...

Защо SCRUM е предпочитаната методология за разработка на софтуерни продукти?

avatar Анелия Терзиева 1 минута
Защо SCRUM е предпочитаната методология за разработка на софтуерни продукти?

Все повече софтуерни компании, а и не само, започнаха да се самоопределят като Agile, което в пряк превод е “гъвкъв”. Именно гъвкавостта стои в основата на Agile идеологията, като методология за разработка на софтуер и я прави изключително удобна и успешна практика за реализиране на даден продукт.

Ако Agile е идеология, то SCRUM е един от вариантите за имплементация на методологията, който се състои от определени правила. Разработката на софтурния продукт е разделена на малки времеви интервали, по времето на които SCRUM екипа планира и разработва малка, завършена и работеща функционалност. На края на всеки цикъл на разработка, свършената работа е представена пред поръчителя и получава обратна връзка за нея.

Защо Agile и по-специфично SCRUM е предпочитаната методология за разработка на софтуерни продукти?

1. Поръчителите на софтуерния продукт имат възможност често да виждат готови части от продукта и да направят преоценка на курса на разработка. Дали вървят в правилна посока или трябва да направят промяна? За разлика от класическия модел на разработка, при който клиента вижда очаквания продукт от него, едва когато той е напълно завършен, тук шансът за успех е много по-вероятен.

2. Промените са по-лесни и по-бързи, защото обикновено нуждата да бъдат направени е идентифицирана в ранен етап от разработката. Често възможността, клиента да види и да използва част от продукта, води до осъзнаването на пропуски или недобре премислени вложени функционалности, чиято корекция е много по-лесна и евтина в ранните етапи на разработка.

3. Ако необходимостта даден продукт да бъде пуснат на пазара е голяма, то чрез SCRUM, разработката на първоначалната версия на софтуера е по-бърза, защото работата по изграждането му може да стане с минимално планиране и да се коригира в движение.

4. Екипа от разработчици получава непрекъсната обратна връзка от поръчителя, което увеличава шансовете нуждите на клиента да съвпадат с целите на екипа и води до по-голяма успеваемост на проектите. Много по-висока успеваемост, в сравнение с класическия модел на разработка.

Ако искате да научите повече за спецификите на SCRUM методологията, не пропускайте курса "Основи на SCRUM - септември 2017" и заявете своето участие още сега, местата се изчерпват бързо!