Loading...

Социалните медии: любимата таргет зона на хакерите

avatar Анелия Терзиева 1 минута
Социалните медии: любимата таргет зона на хакерите

Според статистиката, има повече от 1.6 милиарда потребители на социални мрежи по света, 64% от които използват социалните канали онлайн. Още повече, че интернет потребителите прекарват по-голямата част от времето си в социалните канали, където имат връзка с приятелите и семейството си.

Именно това е причината социалните канали да са любимата таргет зона на кибер нападателите. Потребителите в тези мрежи са много по-склонни да кликнат съмнителен линк, който изглежда като пост на техен приятел или роднина. Ето и едни от най-популярните кибер атаки, на които може да се натъкнете в социалните мрежи:

1. Фалшив “Like” бутон: Този трик работи, когато кибер престъпниците слагат фалшив Facebook “Like” бутон на уеб страница. Когато потребителя кликне на него обаче, не харесва съдържанието, а вместо това сваля вирус.

2. Фалшив линк: Тази практика представлява залагането на линк, който препраща потребителя от сигурен сайт, към сайт, където са заложени скрити вируси, които стоят зад свалянето на търсено съдържание или някакъв друг стимул за клик.

3. Залагане на стръв: Представлява опита на злонамерени хора, да придобият личната ви информация, като потребителско име, пароли, ПИН код, като се дигизират като “достоверено” съобщение в Facebook или Twitter.

4. Социален спам: Това е съдържание, което се разпространява в социалните мрежи, което може да има много форми, такива като коментари, чат съобщения, постове на приятели, които съдържат линкове или подстрекаване за отваряне на фалшиви потребителски профли.

Как можете да се предпазите?

1. Не кликайте съмнителни линкове.

2. Образовайте се за това, как изглеждат кибер атаките и какви видове съществуват в различните социални мрежи, които използвате.

3. Инсталирайте си антивирусна програма, която може да ви предпази или предупреди за опасните уеб атаки.

Кибер сигурността става все по-голям проблем в световен мащаб. Ако искате да научите повече и да сте подготвени, то не пропусквайте новия ни курс “Етично хакерство и киберсигурност за начинаещи - октомври 2017” ! To цели да ви покаже как да се справите със заплахите, мислейки като един от атакуващите и ще ви покаже точно как да го правите.

Запишете се още днес и научете тайните на сигурността по най-достъпния начин!