Loading...

Победителят в СофтУниада 2019 - Мартин Младенов

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Победителят в СофтУниада 2019 - Мартин Младенов

СофтУниада е конкурс по състезателно програмиране, който дава възможността на студенти и ученици от цяла България да блеснат с умения по софтуерно инженерство и да покажат истински състезателен дух. Победителят в тазгодишното издание е Мартин Младенов, който днес ще ни разкаже за своите вълнения по време на конкурса и по време на голямото му пътешествие до Сан Франциско.

Представи се пред нашата аудитория

"Казвам се Мартин Младенов, на 18 години съм и съм ученик в 11 клас в Английската гимназия в Пловдив. Интересувам се от програмиране откакто бях на 11 години, а от около две години уча онлайн в СофтУни. Математиката и физиката също са ми интересни. Когато имам свободно време, обичам да излизам навън и да карам колело с приятели. Мечтата ми за бъдещето е след като завърша училище да уча в добър университет, а след това да работя като софтуерен инженер."

Разкажи ни повече за СофтУниада – какви емоции изпита по време на състезанието, какво е усещането да си победител?

"СофтУниада беше едно невероятно преживяване за мен! Дълго време се подготвях за състезанието, но не мислех, че ще успея да достигна първо място, защото винаги може да има по-добре подготвени от мен хора. Разбира се, тайно се надявах да спечеля, особено след като беше обявена голямата награда.

По време на състезателното програмиране всеки решава задачите, които може. Според мен по-трудната част беше защитата на проект, защото представянето и се извършва през жури, а времето е много ограничено. С моя съотборник – Мелик Пехливанов, работихме много върху проекта и се подготвихме добре, но въпреки това бяхме доста притеснени (особено аз). Независимо от това, защитата мина отлично и смятам, че представихме проекта си добре.

Когато Светлин Наков обяви, че аз съм победителят в СофтУниада, много се развълнувах. Поради това, първоначално дори не знаех какво да кажа, когато той ми даде микрофона, за да споделя пред останалите участници как е минало състезанието за мен."

Как мина пътуването за теб, разкажи ни къде се проведе и какво прави по време на престоя си на различните места?

"Пътуването до Сан Франциско и Силициевата долина беше едно от най-вълнуващите неща, които са ми се случвали. Светлин Наков и екипът на СофтУни направиха всичко, което зависеше от тях, за да си прекарам добре и да посетя повече интересни места. В Сан Франциско бях сърдечно посрещнат от семейство българи, които живеят там. Прекарах повечето си време с тях. Те ми показаха най-известните места в града – Golden Gate Bridge, Алкатрас, улица Ломбард, Fisherman's Wharf, Bay Bridge и други. Успяхме в един от дните дори да отидем на плаж. "

"В Силициевата долина посетих офисите на световноизвестни технологични компании – Google, Facebook, Apple, Cisco и Salesforce, както и университетите Stanford и UC Berkeley. Срещнах се с успели хора, които работят в тези компании. Те ми разказаха за това какво е да си софтуерен разработчик в такива големи фирми и ми разказаха как те са започнали работа там. Разбира се, наблегнаха на това колко е важно образованието и ме посъветваха как да избера добър университет, в който да уча след 12. клас. Разкриха ми колко много възможности има в сферата на софтуерното инженерство и ме убедиха да следвам мечтите си. Това пътуване беше едно незабравимо преживяване, което ще помогне за бъдещото ми развитие като софтуерен инженер.

Изключително съм благодарен на екипа на СофтУни за това, че ми помогна да се докосна до този свят!"

Включете се в някой от предстоящите ни модули, за да получите възможността да влезете в света на съвременните технологии и да развивате кариера в една от най-печелившите области в света! Положете основите за своето успешно програмистко бъдеще още днес, като започнете с безплатен курс, който ще ви даде възможността да опознаете сферата отблизо и да научите дали пасва на вашия профил и дългосрочните ви планове за професионален растеж.

Предстоящи модули:

МОДУЛ: Fundamentals Module – септември 2019

МОДУЛ: C# Advanced - септември 2019

МОДУЛ: Java Advanced - септември 2019

МОДУЛ: JS Advanced - септември 2019

МОДУЛ: C# DB - септември 2019

МОДУЛ: Java Web - септември 2019

МОДУЛ: JS Web - септември 2019

МОДУЛ: Front-End - септември 2019