Loading...

"Екипът е наистина невероятен! Да работиш с подобни хора е истинско удоволствие и аз мисля, че ние можем да бъдем много полезни на курсистите!"

avatar Соня Аврамова 3 минути
"Екипът е наистина невероятен! Да работиш с подобни хора е истинско удоволствие и аз мисля, че ние можем да бъдем много полезни на курсистите!"

Представяме ви Стамо Петков, част от нашите звездни лектори в обновената програма по Софтуерно инженерство - SoftUni 4.0. Ръководител е в отдел Microsoft Технологии в "Информационно обслужване" АД. Обича непрекъснато да научава нови неща, без значение дали се касае за нови технологии, нови места или нови книги и автори, музика и храна. Обича да чете, да пътува, да експериментира в кухнята и в работата си. Занимава се професионално с програмиране вече повече от 15 години. Минал е през най-различни технологии - BASIC, Pascal, Object Pascal, PHP, докато най-накрая открива .NET и C#. Бил е лектор по JavaScript и Софтуерни Архитектури в инициативата "Инфостарт", водил е C# Basics и ASP.NET MVC в Софтуерния университет, както и няколко курса в Нов Български Университет. Изнасял е лекции на различни конференции и събития в сферата на софтуерните технологии. Сега е тук, за да сподели всички свои знания в обновената програма по софтуерно инженерство - SoftUni 4.0!

От колко време се занимаваш с програмиране и как започна?

Професионално се занимавам с програмиране повече от 15 години, но всъщност започнах още в далечната 1987 година, когато получих първия си компютър Commodore 64 с 64 Kb RAM и аудио касети за запис на информацията. Първите си стъпки направих с BASIC, за да може години по-късно, на първата ми лекция в университета да ми кажат, колко лошо е това. Точните думи на професора бяха „По-добре никакви навици, отколкото вредни навици!“. Всъщност, осъзнах колко прав е бил години по-късно, когато се сблъсках с въпросните вредни навици в кода на хората, с които съм работил.

Кои са най-интересните проекти, с които си се занимавал?

Работил съм по много интересни проекти, свързани с различни сфери на обществения живот – туризъм, образование, държавна администрация, транспорт и др., но най-интересни винаги са били проектите, които обединяват различни технологии, софтуерни и хардуерни платформи. При тях винаги е предизвикателство интегрирането на отделните компоненти в едно цяло.

Защо избра тази технология?

Минал съм през най-различни езици и технологии. Както вече споменах, започнал съм с BASIC, но съм програмирал на Pascal, Object Pascal, Delphi, PHP и в крайна сметка .Net и C#. Според мен в момента, .Net като цяло и C# в частност са най-бързо развиващите се технологии. C# е език, който не просто обединява най-добрите концепции и най-съвременните инструменти, но и задава тенденциите в развитието на много други езици и технологии. C# е универсален език, който може да бъде използван на различни хардуерни и софтуерни платформи от сървъри, през настолни компютри, мобилни телефони и таблети, до IoT компоненти и холографски компютри.

Какво те мотивира да преподаваш?

Аз обичам да научавам нови и интересни неща и считам, че е мое задължение да се опитам да предам това на колкото мога повече хора. През годините съм натрупал достатъчно опит и мога да се опитам да го предам на хората, които имат желание, въпреки че докато сам не настъпи греблото, всеки е убеден, че то не съществува. Моята цел не е да налея в главите на хората някакво знание (в нашата сфера актуалността на знанието е от около 6 месеца до 2 години), а да им покажа колко много интересни неща чакат да бъдат открити и да ги мотивирам никога да не спират да учат. Затова смятам, че освен ученето в училища, университети, курсове и т.н., много важно е всеки един да посещава конференции и да следи online събития, където да вижда новите неща и да поддържа желанието си за самообучени. Както е казал Айнщайн, когато спреш да учиш, започваш да умираш. Освен всичко друго, преподаването ми позволява да поддържам и собственото си ниво. Няма как да представя пред студентите новите тенденции и технологии, ако самият аз не навляза преди това в тях.

Какво да очакваме от програмата по Софтуерно инженерство 4.0?

Аз лично с голямо нетърпение очаквам началото на новата програма. Екипът, който е подбран, е наистина невероятен. Да работиш с подобни хора е истинско удоволствие и аз мисля, че ние можем да бъдем много полезни на курсистите. Те имат уникалния шанс да се докоснат до хора, утвърдени в професионалните среди, голяма част от тях лектори по различни конференции и наистина отдадени на каузата за изграждане на едно професионално и високо ефективно общество от разработчици в България.


Aко и вие искате да се докоснете до света на програмирането и да се срещнете с най-известните трейнъри в областта, кандидатствайте още днес за безплатно обучение Programming Basics от ТУК!