Loading...

Какво е ReactJS и какви са неговите предимства?

avatar Катерина Костадинова 3 минути
Какво е ReactJS и какви са неговите предимства?

ReactJS е най-популярната JavaScript библиотека за изграждане на модерни Single-Page апликации. Има над 150 хиляди звезди в гитхъб и поне 8 милиона тегления в "npm". Също така се използва и много в изграждането на мобилни приложения, ползвайки "React Native". Библиотеката е създадена от Facebook и се ползва в изключително голям брой уебсайтове (над 1 милион) от март 2013-та насам.

Кой ползва ReactJS?

- Facebook – създателите на Бързото рендериране, предоставено от библиотеката, предоставя възможността на над 2 милиарда потребителя глобално да ползват платформата дори и интернет връзката им да не е толкова силна.

- Instagram – платформата използва дори повече ReactJS функционалности, отколкото Facebook. Като връзка с Google Maps API, Geolocation и Search Engine Accuracy.

- Tesla – екипът на Илън Мъск ползва билбиотеката за техните напреднали уеб технологии.

- Netflix – това е една от най-известните платформи за предоставяне на медийно съдържание като филми, телевизионни сериали, анимации и тн. Всичко е готово за стриймване с изключително добра скорост на видеата и добре изглеждащ потребителски интерфейс, изграден с React

- Atlassian – компанията, която е помогнала в организацията на много екипи. Създали са инструменти като "Jira" и "Trello". Голяма част от приложенията им са базирани на React

Други примери са Dropbox, Mattermark, Airbnb, Reddid, BBC и още много.

Кои са предимствата на ReactJS?

Предимствата на React не са изобщо малко. Библиотеката продължава да набира популярност и да се развива. Най-голямото предимство на React е, че стимулира програмистите да разделят функционалностите на малки преизползваеми компоненти, които са лесни за менажиране.

Също така, React налага най-новите JavaScript стандарти (ES6+), което прави изграждането на една апликация по-приятно.

Библиотеката е лесна за навлизане и има едни от най-добрите документации, които да се следват за придобиването на нужните умения. Също така е доста гъвкава. Основата на ReactJS е библиотека за компоненти, оттам нататък разработчиците избират какви пакети да използват за рутиране, валидиране на формуляри, изпращане на HTTP заявки, менижиране на състоянето (Redux, Flux, MobX) и други.

Едно от основните предимства на React, в сравнение с други платформи като Angular, е така нареченото виртуално ДОМ дърво (или Virtual DOM). Концепция, която дава възможността на изграденият UI да се пази в паметта и да се синхронизира с истинското ДОМ дърво. Това е огромен плюс при оптимизация на едно приложение.

Какви умения са нужни, преди да се започне с ReactJS?

Най-основното умение, без което ще е изключително трудно да се навлезе във философията на React, e JavaScript. Нужно е синтаксиса на езика да е овладян, заедно с множествено теми като функции, масиви, обекти, работа с ДОМ, функции от по-висок ред, "currying", ES6+ познания (classes, rest, spread, import/export). Отделно е нужно да се знае какво е REST и RESTful service, как работи HTTP и какво представляват прoмисите и AJAX заявките. Счита се за бонус, ако имате добри HTML & CSS познания.

Какво ще се изучава в курса ReactJS - юни 2020?

В курсът ReactJS ще се придобият основните умения за работа с библиотеката и ще се изгради поне една цялостна Single-Page апликация. Започва се със разглеждане на JSX синтаксиса и какво е композиция. След това се преминава на компоненти – разлика между функционални и клас компоненти, работа с props и state, обработване на ДОМ евенти, lifecycle на един компонент, рендериране на списъци, различни начини по които могат да се стилизират компоненти (Styled Components или CSS Modules) и съща така как се работи с Context API. Ще се разглежда подробно и реакт рутера (React Router v5), работа с формуляри и как да правим фронт-енд валидации върху тях. Накрая на курса ще се обърне внимание на теми като "React Hooks", или един сравнително нов начин, с който може да се управлява състоянието на едно Реакт приложение и също така ще се изучава как се тестват компоненти ползвайки JEST и Enzyme.

Не пропускайте да се включите в предстоящия курс ReactJS – юни 2020, за да се потопите в света на една добре разработена и предлагаща необятни възможности технология. Очакваме ви!


Автор: Кирил Кирилов