Loading...

Защо JavaScript има „Java“ в името си?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Защо JavaScript има „Java“ в името си?

Вероятно много от вас са си задавали този въпрос, породен от това, че думата “Java” се съдържа и в имената на двата програмни езика. Това са два различни езика, с различно предназначение. Защо тогава “JavaScript” има “Java” в името си?

Историята на езика се крие назад в десетилетията, когато интернет все още е мрежа за връзка между университетите и институциите. През 1993 г. NSCA (National Center for Supercomputing Applications) – подразделение към университета в Илинойс, пуска NCSA Mosaic – първият популярен уеб браузър с графичен дизайн, който изиграва значителна роля в развитието на зараждащия се тогава World Wide Web. През следващата година е учредена компания, наречена Mosaic Communications, която наема много от създателите на NCSA Mosaic, за да създадат нов браузър, наречен Mosaic Netscape (който скоро след това ще се превърне в Netscape Navigator). Въпреки сходствата в имената, те са различни браузъри, с различен код. Интересен факт е, че една от идеите за имена на браузъра е била „Mozilla”, което е съчетание от думите „Mosaic“ и “Killer” т.е. браузърът е замислен като убиец на Mosaic и много бързо започва да изпълнява тази си роля. Версия 0.9 на браузъра е пусната през 1994 г. и само за месеци успява да завоюва 75% от зараждащия се пазар на браузърите. Във връзка с възхода на продукта им, компанията започва да се опасява от съдебни дела от страна на NCSA относно името и преименуват браузъра от Mosaic Netscape на Netscape Navigator, а самата компания от „Mosaic Communications“ на „Netscape Communications“.

Много скоро след това Netscape Communications решават, че уеб пространството трябва да бъде по-динамично, като HTML се нуждае от „език-лепило“, който да е лесен за използване от уеб дизайнерите за да „сглобяват“ компоненти като изображения и плъгини, като кода да се пише директно в markup-a на уеб страницата. Затова през 1995 г. от NC наемат Брендън Ейх, на когото е възложена задачата да внедри програмния език Scheme в Netscape Navigator. В същото време между NC и Sun Microsystems (създателите на Java) започва колаборация, чиято цел е в Netscape Navigator да се внедри статичния език Java, за да може браузъра да бъде конкурентен на уеб продуктите на Microsoft по това време (най-вече Internet Explorer). NC решават, че за тази цел им трябва скриптов език, който да се допълва от Java и да има сходен синтаксис. Това решение изключва всички останали програмни езици, с които NC експериментирали до този момент – Perl, Python, TCL и гореспоменатия Scheme. Поради тази причина новият език е наречен JavaScript, а първият му прототип се появява след десетдневна работа от страна на Брандън Ейх, през май 1995 г. Въпреки това между Java и JavaScript няма нищо общо, с изключение на думата "Java" в името. Те са различни езици, с различен синтаксис, различни парадигми, различно предназначение.

Днес е немислимо да направим красив и функционален уебсайт без JavaScript. Ако владеете HTML и CSS и искате да допълните знанията си като придобиете умения за работа с JavaScript – специално за вас сме подготвили курса „JavaScript for Front-End – юли 2018“. Запишете се още днес!