Защо програмирането е нужно в класната стая

Защо програмирането е нужно в класната стая

avatar Georgi Durankiev 1 минута
Защо програмирането е нужно в класната стая

Модерното време изисква от образователната ни система да е в крак с промени, които понякога се случват по-често от нужното. Точно това е причината технологиите днес да са една от най-трудните за адаптиране към изискванията на работния пазар насоки. Докато преди десетилетия не е било пределно ясно накъде ще поеме технологичното развитие на днешното общество и точно колко голяма част от ежедневието ни ще се върти около дигитални устройства, то днес е очевидно. Живеем във време, в което това, което наричаме днес програмиране е на път да стане част от общата култура на средностатистически човек, а за да стигнем до там е нужно едно основно нещо – програмирането да влезе в класната стая.

С развитието на технологията ни, обаче, идва не само способността да създаваме по-сложен софтуер, но и да правим създаването му по-просто. Обучението в програмирането вече може да стане силно интерактивен и забавен процес, позволяващ на обучаващите се да създават докато придобиват нови умения. Тъй като все повече взаимодействаме с различни и нови устройства, то дори и да не влезе в приложение като кариерен път, програмирането може да обогати човек в ежедневния му живот. В противен случай ползите са още по-големи, имайки предвид, че софтуерната индустрия се разраства с все по-големи темпове.

Ако заемате учителска позиция или искате да заемате такава, то вашата отговорност да станете част от този процес е най-голяма. След като МОН, съвместно със софтуерната индустрия одобри професия „приложен програмист“, то предизвикателството учениците да бъдат качествено квалифицирани, а преподавателите – готови за работа с фирмите от индустрията, е налице.

СофтУни цели да помогне с това чрез напълно безплатното ни обучение, отворено за всички учители - Основи на програмирането за учители - юни 2017. Той е първият от програмата на СофтУни, целяща да запознае учителите от средните училища със спецификите при обучението за придобиване на професионална квалификация "Приложен програмист". Той дава знания и умения за подготовката и провеждането на въвеждащ курс по програмиране за ученици - първият от учебния план на МОН.

Записването за него е отворено до 3-ти юни, така че побързайте и заявете своето участие в него напълно безплатно!