"PHP е моята страст!" споделя Иван Йонков, Training Director в СофтУни

"PHP е моята страст!" споделя Иван Йонков, Training Director в СофтУни

avatar Ekaterina Temelkova 5 минути
"PHP е моята страст!" споделя Иван Йонков, Training Director в СофтУни
       

Иван Йонков е част от екипа на СофтУни от 2015 г. От тогава до днес не спира да работи по оптимизацията на учебния процес и съдържание, да събира най-добрите трейнъри в България, така че обученията да се водят от експерти с доказан опит в програмирането. В предстоящото интервю той споделя за личния си път и как PHP се превръща в негова страст. Ето какво ни разказа:

- Каква е историята на Иван Йонков?
- Казвам се Иван Йонков и съм ръководител на учебната дейност в Софтуерния университет. Това е така сега, но нещата започнаха преди 15 години и тогава бяха различни. Тогава в суровите времена на dial-up-а започнах да се казвам RoYaL. Въпреки, че си говорим за 21 век, нещата далеч не бяха толкова дигитализирани. През 2002 година, заедно с вестниците, за които дядо ми беше абониран – “Трета възраст” и “Стършел”; брошурите на тепърва изгряващите хипермаркети (да, изненада, освен че нямаше интернет, нямаше и известни вериги хипермаркети) във физическата пощенска кутия на апартамента получавахме и броеве на вестник “Компютри”.
Защо разказвам това? В два от броевете имаше уроци на тема “Как да направим собствена уеб страница”. Така за пръв път се докоснах до нещо близко до писането на код: хипервръзки, цветни текстове, формуляри, снимки и рамки с HTML [точно така, стилизацията ставаше без CSS (за справки: <font>, <center>, …), а използването на frameset беше черешката на тортата]. Е, всички знаем, че това не е програмиране, а аз самият още бях твърде малък, за да знам какво искам. 
Към края на 2004 г. се появи една игра – Bulfleet. Тогава още любителска и без бранд зад себе си. Оказа се, че се играе в браузъра. Отваряш адреса на играта и тя е фактическа уеб страница, само че хиперлинковете и формулярите, които по-рано бях видял във в-к “Компютри” някак си вече имаха смисъл – един ти задействаше строеж на сграда, друг ти изпращаше бойните единици на война и т.н. Колкото бях впечатлен от геймплея, толкова и от това “как всъщност тази уеб страница работи така?!”. 
Бързо видях, че разширенията на файловете бяха .php и ми светна една лампа, че щом неща, написани на езика HTML имат разширение .htm/.html то вероятно тези с .php са на езика РНР. Уви, не се стартираха толкова лесно .php файлове, както другите – с кликане върху тях. И така започна трънливият и дълъг път на ученето: що е то уеб сървър, как се инсталира, как си конфигурира, какво е PHP, синтаксис, синтаксис, синтаксис, споменах ли… синтаксис?! Появи се някаква думичка foreach, прочетох че местела някакъв указател и тръгнах да уча в тази посока – не било само синтаксис работата. Теория, практика, бази данни, навързвах постепенно парчета, други ми се губеха тотално, непрестанни разочарования, последвани от “А-ха! моменти” и между тях и играенето на играта (или пък обратното, за Бога).
След години лутане, можех да правя елементарни нещица, а върхът на сладоледа беше, че успях да изведа последните теми от phpBB форум платформа в заглавната и страница (но пък знаех около 10 бъга в Bulfleet, разбирайки някои основни концепции, например, заключване след четене на база данни - record lock 😊 )
После нещата се развиха доста бързо на фона на всичко изминало, с появяването на самоучители, документации, StackOverflow и разбира се, движенето в среда от програмисти, просто стопи цялото това време на лутане от годините назад. Fast-forward-вам историята – започнах работа като QA в XS Software, компанията, която разработваше Bulfleet, после бях програмист, впоследствие на две други места бях такъв и пътят изведнъж зави към обучения. Ето ме тук.

PHP - защо да изберем тази технология?
- Защото аз така ви казвам. Все пак е напълно нормално някой друг да направи избор вместо вас, нали? 😊Шегата на страна – РНР е гъвкав език, който позволява от това да пишеш малки програмки, до това да правиш големи приложения. Ориентиран е специало за уеб разработка, а самата тя е най-разпространената в момента. Търсенето е голямо и кариерният старт е почти гарантиран. Нож с две остриета, но ще го спомена като предимство – можеш да започнеш да правиш реални неща, докато още не си изучил голяма част от нещата. 

- Подходящ език ли е за начинаещи?
- Категорично! Когато това, което си направил, прилича поне малко на нещо истинско, което си виждал, факторът на мотивация се качва стотици пъти повече. При другите езици, с най-базовите познания от първите седмици или месеци, това което виждаш като резултат са програмки, които в черно прозорче, извеждат резултат с бял текст. Чрез РНР със същите знания, много лесно можеш да направиш малка динамична уеб страничка, която да наподобява сайтовете, които си виждал. Предвид факта, че граматиката на езика не се различава много от тази на останалите, ученето на основни концепции и граматически правила ще отнеме същото време, но резултатът ще е в пъти по-голям.

- Какво е бъдещето на технологията?
- Развитието на РНР е доста динамично. Конкуренцията на технологиите в днешно време е голяма. За момента РНР има голям технологичен и пазарен дял, много проекти са написани на тази технология. Но за разлика от други конкуренти, които се осланят само на това и не правят нищо по въпроса, РНР се развива, догонва когато изостава и все пак запазва зрялостта си. 
Върви се към стандартизация, а тази пътека е отъпкана вече от други вървели по нея. Видели сме, че когато всичко е по спецификация и стандарт, няма място за грешки. Големте рамки налагат стандарти и иновират, което движи общността доста напред.

- Кои са предимствата на PHP и защо го препоръчваш?
- РНР дава свобода и бърз старт. Свободата да нямаш ограничения или да си наложиш такива. Можеш когато си начинаещ да объркаш нещата и те все пак да се получават, а когато имаш опит и разбираш кое и защо работи, да си наложиш ограничения, така че нещата да се случат по най-ефективния, елегантен и поддържаем занапред начин.

- Как да стана РНР програмист?
- Запиши модула PHP Web още от септември, учи ден и нощ и се появи пред вратата на кариерния център след като се справиш отлично! Но побързай, записването е до 3-ти септември! 😊