Loading...

Какво е micro-framework?

avatar Румен Янев 1 минута
Какво е micro-framework?

Ако някога си чувал за Flask, то вероятно си чувал и термина micro-framework (или микро рамка). Но „микро“ в случая не означава, че уеб приложението ти трябва да се побере само в един файл, нито означава, че рамката разполага с много малко функционалност. Но преди да разберем „микро“, нека си припомним какво точно е framework.

Какво е Framework?

Framework (или наричан още „софтуерна рамка“) е универсална, преизползваема софтуерна среда, която е стандартизиран способ за изграждане и разполагане на приложения. По този начин технологичните рамки ускоряват разработката на софтуерни приложения, продукти и различни решения. За целта технологичните рамки могат да включват и допълнителни приложения и инструменти като компилатори, библиотеки, application programming interface-и (API-та), като всичко това ви позволява пълноценна разработка.

А micro?

За разлика от традиционната рамка (full-stack framework), микро рамките предоставят на разработчика много повече свобода. Flask (една от най-популярните микро рамки) например има за цел да запази ядрото просто, но разширяемо. Тя няма да взима решения вместо теб. Flask няма да избере базата данни, която да използваш, но ще избере енджин (който също можеш да промениш ако желаеш). В крайна сметка микро рамката може да бъде всичко, което пожелаеш, защото всички избори зависят от самия теб.

В сравнение с full-stack framework, разработчикът не трябва да настройва много неща в един micro-framework, за да хостне и пусне уеб приложението си. Това е изключително полезно в разработката на малки уеб приложения, където нуждите не са същите като в една корпорация.

Какво е Flask?

Flask е микро рамка, базирана на Python и е една от най-широко използваните в света. Интересното е, че е създадена през 2004 година като първоаприлска шега, но доста бързо добива популярност в open-source общността и с времето не спира да се развива и подобрява.

Точно по тази причина стартираме и курса Web Applications with Flask, който ще те запознае с микро рамката, ще разгледа подробно РЕСТ услуги, работа с бази данни, миграции и object serialization с marshmallow. Курсът е подходящ за студенти, усвоили работата с обектно ориентирано програмиране, както и основни теоретични познания за бази данни и HTTP с технология Python. Не се колебай, а се запиши сега!