Loading...
Kristianchooy avatar Kristianchooy 59 Точки

[ЗАДАЧА]Умната Лили

Coding 101 Exam - 24 April 2016 - това е изпита, задача 4

ето го моето решение - http://pastebin.com/BgjiaeYx

значи логиката я правя , обаче я пиша по някакъв начин по който пресмята грешно.. мисля че със годините имам грешка трябва да декларирам друга стойност в for цикъла обаче като го направя то ми върти колкото пъти съм казъл годините и ме кара да въвеждам колкото години съм казал чиса...

Тагове:
0
Programming Basics
Losko avatar Losko 69 Точки

Първо и аз опитах по твоя начин, но карая свърших с това.

if (i % 2 == 0)
{
    m += 10;
    money = money + m;
    n++;
 }

Ясно е, че по-горе в кода си дефинирам "м = 0"...

0
01/07/2016 19:07:45

n - годините ли са ?

0

а защо пишеш n++  отдолу , n++ не означава ли предишната стойност на n+ 1 ? смисъл искап да кажеш че чрез n++1 цикъла се повтаря  ли 

0
Losko avatar Losko 69 Точки

Не, с "N" броя колко пъти са и вземани от парите и накрая изваждам ....
totalMoney = (toys * toyPrice) + (money - n);

0
koksibg avatar koksibg 892 Точки

Според мен трябва да имаш една променлива между двете,  която изчислява, колко четни години има

spends = spends + bonus;

spends = spends - stole;

нещо като sum = spends / 10

Тъй-като тя през четните години получава по 10 лв. 

след което я умножаваш по onetoyCost ( sales =   sum * onetoyCost )

и получаваш спечелените пари от продажбата на ичрачките.

0
borislav9212 avatar borislav9212 745 Точки

Ето и от мен едно решение на задачата -> http://pastebin.com/QL2iSzdy

За годините на Лили, съм използвал променлива от тип byte, достатъчно е за годините( мах = 255); За цената на пералнята decimal, когато има пари винаги се иползва тип decimal. За единичната цена на играчката пак ползвам тип byte. Инициализирал съм един брояч, за да брой играчките получени през рожденните и дни през изминалите години, парите получени за четните дни, началната сума пари 10лв, която е от втория рожден ден и парите, който е взел брат и. Върта един фор цикъл от 1 до годините и в него права една иф проверка за дните дали са четни. През всяка итерация на цикъла увеличавам парите с с по 10лв(  m += 10; ,  money = money + m;) и парите който брат и взима (brotherMoney++;). Ако дните са нечетни (toys++;) - увеличаваме броя на играчките. накрая изчисляваме общата сума - умножаваме броя  играчките по цената от входните данни и ги събираме с парите минус, парите взети от брат й. и на края е една if - else проверка проверяваме дали парите стигат да си купи пералня и колко и остават. или не е успяла да си купи пералня и колко не и достигат. Дано съм успял да помогна,

0
ItsoDimitrov avatar ItsoDimitrov 28 Точки

Ето го и моето - http://pastebin.com/ffFdTiRk

0
vlenkov avatar vlenkov 3 Точки

Здравей.

На пръв поглед - умножаваш цената на играчката с броя на всички години, а трябва само с броя на нечетните.

Поправи това и пак си поиграй :)

Успех!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.