Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
fpfilipov94 avatar fpfilipov94 7 Точки

Избягвайте лаптопи със Switchable Graphics ако не искате главоболия

Тъй като въпросната технология ми донесе огромни главоболия, реших да пусна информация тук, с надеждата че ще спася някого от същата простотия.

Може би сте забелязали, че много лаптопи на пазара се продават с дискретни видеокарти, които бачкат само като допълнение на вградената, т.е. се включват само при високо натоварване (например при игри или други 3D апликации), за да може през останалото време да се използва вградената за пестене на батерията и по-малко нагряване. На теория - перфектно, но ето какво се случи при мен.

Купих си Lenovo ThinkPad E560, защото ми трябваше лаптоп за работа. Взех по-скъпата версия, която идваше с дискретна видеокарта AMD R7 M370. Та, чисто нова машинка, двуядрена Core i7-ца, SSD и т.н. - супер! Но на моменти Win10 ми лагваше необяснимо на някои графични елементи. Така, една късна вечер силно се вбесих и започна лудо човъркане в системата, преинсталация на драйвери и т.н., докато в крайна сметка не проследих проблема до драйвера на AMD. Оказа се, че като премахна драйвера и забраня на Win-а да използва дискретната карта изобщо, системата става ракета! Проучих в нета и се оказа, че много хора имат подобен проблем, а няколко дни по-късно даже ми дойде лаптоп за преинсталация (работя като поддръжка от време на време), който имаше абсолютно същия проблем - Intel процесор с вградена графика и switchable дискретна карта на AMD, при изключване на която системата стана ракета, въпреки че машината не беше толкова нова.

След много прочувания относно глупостите около превключваемата графика, искрено ви съветвам да избягвате машини, използващи тази технология, тъй като не само ще платите излишни пари, а и ще си докарате главоболия и нерви. В кръга на шегата (доколко реално е шега е доста съмнително) - не взимайте лаптоп, който работи едновременно с графичен хардуер на две силно конкуренти компании като Intel и AMD, ако не искате в машината ви да се води вътрешна борба за надмощие с тежки последици :D

П.П: На подобни такива машини и много Linux дистрибуции няма да ви вървят както трябва, заради лошата поддръжка на въпросната чумава технология

 

Тагове:
3
Общи приказки 12/07/2016 19:26:29
kaloyannikov avatar kaloyannikov 531 Точки

ще пробвам и аз да изключва NVIDIA-та че нещо взе да лагва отскоро време така или иначе игри не играя и не изпозлвам тежки графични приложения. Другото което ми идва наум да е от SSD-то ама с тестване ще се разбере

0
denygunplay avatar denygunplay 0 Точки

Здравейте, явно съм един от малкото, които нямат никакъв проблем с този тип конфигурация. Asus ux501jw с Nvidia Geforce gtx960. 

0
fpfilipov94 avatar fpfilipov94 7 Точки

Погледнах модела - дискретната ти графика не е превключваема, а си действа като нормална карта. Иначе добра машинка имаш :)

0
12/07/2016 19:22:21
dead4y avatar dead4y 62 Точки

Аз нямам проблеми (Windows 7, i7-3630QM, gt 720m).
Преди няколко месеца и аз бях с 10тката за да я видя как е и имах същите проблеми. 

Възможно е да е от операционната система.

0
fpfilipov94 avatar fpfilipov94 7 Точки

Наистина, както обича сама да си слага някои драйвери почвам да се чудя дали не инсталира нещо конфликтно дори след като зачистя всичко и сложа нормалните от AMD.

0
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки

Аз лично нямам проблеми. Имам Lenovo G500 с вградена и дискретна карти - респективно Intel 4000 HD и AMD Radeon 8750M и под Windows 7 и 8.1 си работят безпроблемно, без никакво забавяне в каквито и да е други процеси. Въпроса при мен беше до настройка - и от AMD Switchable Graphics (идва с драйверите), и от Windows Power Options относно кога кое да се използва. 

Под линукс съм на последния Mint (18 - "Sarah") и единствения проблем, който имах е, че не мога да използвам нито AMD драйверите, нито която и да е open source алтернатива без да изгубя всякаква поддръжка на графични елементи, но това може да е моя грешка, не софтуерна :D Intel видеото, обаче, си работи перфектно и не съм се сблъсквал с проблеми досега. Дори разцъквах някои по-стари игри (Тrackmania последно) под Wine без да имам проблеми. 

0
12/07/2016 20:29:57
fpfilipov94 avatar fpfilipov94 7 Точки

С драйверите за всякаква графика (освен Intel) в линукс е голям смях. Лично на късмет съм успявал да инсталирам драйвери за Nvidia както трябва без да счупя Xorg, но поне в крайна сметка успях да подкарам WoW под Wine. Това, което почти никога не мога да оправя, е гадния screen tearing, който се появява във всеки window manager, който не поддържа compositing и vsync (отново, това не става при Intel, защото при тях може просто да се сложи един параметър tear free в конфигурационния файл и всичко се оправя).

Иначе ако още ти се занимава с дискретната карта под Mint, можеш да пробваш това. Доколкото знам, SG се поддържат от Mint 16 нататък.

0
gdurankiev avatar gdurankiev 982 Точки

Точно това ми чупи Xorg в момента, в който си рестартирам лаптопа след инсталацията и после е много интересно връщането :D

0
fpfilipov94 avatar fpfilipov94 7 Точки

Хмм, пробвал ли си да направиш цялата инсталация, включително на пакета, отговорен за превключването от shell-а, на спрян през това време xorg? Вероятно се мъчи да използва дискретната карта като главна (нищо не сработва така при SG) още преди да е настроен пакета, който се занимава с превключването.

0
a.angelov avatar a.angelov 1317 Точки

В контекста на форума, в който се намираме - дискретната карта е излишна на лаптоп за програмиране :) При ниските класове лаптопи тя по-скоро пречи, отколкото да помага с нещо.

Ако все пак ви е необходима и графична мощност най-добре е да имате такава на стационарен компютър иначе при лаптоп отиваме на съвсем други цени.

0
fpfilipov94 avatar fpfilipov94 7 Точки

Съгласен съм, особено след като изпитах колко пречи на собствен гръб :D Да бях дал същите пари за още RAM поне щеше да има полза.

0