Задача за изпит - Bittris
Здравейте!
От няколко часа си блъскам главата здраво на една задача, която е давана на изпит миналата година на пролетния прием в Телерик. Можете да е намерите тук - Bittris. Решил съм по-голяма част от всички задачи давани на изпит но тази просто кара някои от другите да бледнеят пред нея. Порових се из форума на Телерик и намерих доста решения но всички наблягат на битовите операции. Понеже не съм особено голям техен фен повечето подобни задачи си ги решавам с масиви и страшно ме улесняват по този начин. Искам да попитам има ли някой, които вече да е решавал тази задача и да работи напълно вярно в BGCoder но без да е използвал побитови операции? Ще се радвам на малко насоки и ако е възможно share на source code-а ;) Като си поблъскам още малко и аз главата и е подкарам до някъде ще пусна и линк към моя код.
Edit 1: Успях да го докарам до 66/100 (6 от 9 теста) за сега. До сега се водех по логиката, че "фигурките" са непременно няколко бита един след друг като реални фигурки на Тетрис. Явно не е съвсем така но ще го оставя за утре, че в 3 часа как се пише код вече :D
Edit 2: Повече от 66/100 изглежа не мога на този момент да искарам чрез двумерни масиви. Направих е наново само, че побитово този път и се оказа че е доста по приятно и леко за писане конкретно за тази задача. Спрях се на побитовия метод понеже си работи безупречно и не се сблъсках с толкова много бъгове като матричния метод.
Поука: Някои задачи се решават много по лесно чрез матрици отколкото с побитови операции но си заслужава да се помисли малко и върху логиката за решаване чрез другия метод. Ето го и кода за крайното ми решение.