Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Stelyan avatar Stelyan 0 Точки

Каква е ползата от университета?

Здравейте колеги, обръщам се със един въпрос към вас. Има ли смисъл от завършване на университет, след като мога да постъпя във СофтУни, да уча точно това, което искам и да си намеря работа възможно най-скоро по специалноста? И нужно ли е поне да съм изкарал един бакалавър за инженер?

 

1
Общи приказки
nakov avatar nakov SoftUni Team Trainer 5294 Точки
Best Answer

Колеги, много подробно и цялостно съм обяснил концепцията "от практика към теория" и въпросът за математиката в програмирането в подробна и добре мотивирана блог статия:

http://www.nakov.com/blog/2016/11/16/mathematics-statistics-data-science-and-machine-learning-softuni/

Ако искаш да се занимаваш с програмиране и технологии, започни с програмирането, с практиката, а не с математика и теория. Първо опитай дали ще се запалиш по програмирането, научи се да програмираш, натрупай малко опит, после се захвани с по-сложни проблеми (ако ти отърва) и евентуално с по-сложни алгоритми, математика и машинно обучение. От практика към теория.

Грешно е да се опитваме да научим всеки на сложни алгоритми и математика, особено в началото, преди да сме му запалили интереса и да сме му дали смисъл да учи програмиране и технологии. Така хиляди читави студенти се отказват, не защото са глупави, а защото им е рано. Вижте какво става в Софийски и в Технически университет: спукват първокурсниците от математика, теоретична електортехника и физика и болшинстовто от тях трайно намразват тези предмети. Грешно е да учим теорията зад даден проблем, преди да сме се сблъскали с проблема в практиката. Грешно е да учим управление на проекти, преди да сме участвали поне в един проект и да сме разбрали нуждата от планиране и контрол на задачите. Затова съм привърженик на подхода “от практика към фундамент”.

Практиката доказва хиляди пъти, че не е нужно да си добър математик, за да си добър програмист. Математиката може да помогне, може да ти развие мисленето, но не е задължителна в кариерата на програмиста. Тя не е за всеки и не трябва да се налага на всеки. Математиката е полезна и помага, но не е 100% задължителна и примери има сред добрите програмисти във всяка софтуерна фирма.

Аз например (Наков), никога не съм бил добър математик, но пък като ученик бях в националния отбор на България по програмиране 5 години поред и печелех медали по международните олимпиади по програмиране. Имах логическо мислене, но не бях математик. Не знаех какво е интеграл, нито знаех за нормалното разпределение и нямах нужда и да знам.

Не бъркайте математиката с логическо мислене! Логическото мислене е необходимо на всеки програмист, но диференциалните уравнения и статистиката не са за всеки. Те са излишни за средно-статистическия кадърен програмист. В някои ситуации могат и да помогнат, но по-добре си инвестирайте времето в нещо по-практическо.

Много програмисти, с времето се сблъскват с трудни задачи и сами се запалват по някои дялове от приложната математика, статистиката и геометрията, защото им трябва в работата. Така се учи най-добре: сблъскваш се с проблема, виждаш че ти липсват знания, намираш си ги, научаваш си ги, вдигаш си нивото и продължаваш напред, до следващия проблем. Тогава вече си узрял да учиш математика.

Ако искаш да се занимаваш с роботика, примерно, започваш с някоя платка, светваш лампички и се запалваш. Продължаваш със задвижване на моторчета и се сблъскваш с алгоритмите. Сблъскваш се с машинното обучение и с елементи от математиката. Така ти се разпалва интересът и започваш да навлизат в тях с лекота и любов, а не насила. Така се учат алгоритми, математика и по-сложни фундаменталния знания: от практиката към теорията. Сблъскваш се с проблем, който ти е разпалил любопитството, имаш хъс да го решиш и започваш да учиш математика, физика, алгоритми, какво ли не, защото ти става интересно и намираш конкретна ползва да задълбаеш в теорията.

Така че, математиката не е нещо лошо, но ако искаш да станеш добър програмист, препоръчвам да научиш първо програмирането, и след това да продължиш със структури от данни, алгоритми и математика. Просто обърнатият подход "от практика към теория" работи по-добре и е заложен дълбоко в учебния план на СофтУни. Да, математиката е хубаво нещо и трябва да се учи, но не е за всеки и не е най-подходящият старт в програмирането. Тя идва на едно следващо ниво, след като станеш програмист и се сблъскаш с по-сложни проблеми.

Наков

11
b.yordanov avatar b.yordanov 146 Точки

Има полза разбира се, от математика също има полза, нищо, че тук може да ти обясняват, че няма смисъл от нея :)

0
r3v3nan7 avatar r3v3nan7 365 Точки

Никой не е казвал,  и обяснявал че от математиката няма полза, а че не е абсолютно необходима. Разбира се, че ако имаш познания там те могат да ти бъдат само от полза..

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

От всичко можеш да извлечеш полза, но не всичко е крайно важно да си го направил, за да продължаваш напред.

Както е казал колегата по-долу - и от математиката има полза, но и да не си гуру в нея има голям шанс да е без значение :)

8
Alex0101 avatar Alex0101 374 Точки

Моето мнение е, че нещата, които предприемаш, пряко зависят от цета, към която си се устремил.

Какъв искаш да станеш? програмист, кодър, доктор по компютърни науки.

Наскоро прочетох много хубава мисъл:

"Общественото образование ти дава шанс да си намериш работа,

а самообразоването те учи на ценните неща.".

Та по въпроса... какво занчение придаваш на думата инженер? В България само няколко университета дават титла инженер.

1
ivanmilev87 avatar ivanmilev87 30 Точки

Приказките за университетите, че там те учат да мислиш и ти дават шанс да се развиваш като нещо повече от coder, са на хора които говорят абстракция след абстракция и нищо конкретно. Няма смисъл от университетите в този си вид. Малкото полезни неща, които могат да те научат там, ти ги поднасят под форма, която дори да ти е интересно, могат да те откажат и отвратят. Могат само да ти скъсат нервите лелките(администрацията), бабичките и дядовците(професори и доценти). Там не те учат да мислиш, там те учат да слушаш и да си овчица, защото ако някой се заяде с теб, може да те къса 10 пъти, а ти тотално да се отвратиш от програмиране и всичко свързано с компютри. Истината е, че всички които са успяли да си намерят работа след 4(бакалавър) или 5.5 год(магистър) са успяли ВЪПРЕКИ университета а не БЛАГОДАРЕНИЕ НА него.
Това го пиша основано не само на моя опит, а и на другите познати, приятели, роднини, направили грешка да запишат държавен университет. Единствено в НБУ се отнасят с повече уважение, най-вероятно защото семестъра е 1300лв.
Ако говорим за КПД(количество полезно действие) количеството безполезни действия, които ще извършиш за да завършиш е огромно.
Общо взето: ако желаеш диплома(някой да каже дали му е послужила) каляване на нервите до крайност, учене на ОГРОМЕН брой предмети само за обща култура, тестване на желанието,мотивацията и увереността ти, че компютърната професия е за теб, там е твоето място!

Долупосоченото клипче обобщава.

https://www.youtube.com/watch?v=T24DPU-hkJM&t

10
22/12/2016 19:42:38
Stelyan avatar Stelyan 0 Точки

Благодарен съм ви за бързите отговори! И към въпроса на  Alex0101, който е :"Какъв искаш да станеш?",  аз ще отговоря, че искам да бъда софтуерен инженер. Не просто кодер а човек, който има не само идеите но и възможностите да сътвори това, което иска чрез код! Уча от близо 6 месеца, започнах със HTML и CSS. Правя готини сайтчета със интересен дизайн и вмъквам някъкъв по-елементарен JavaScript код или jQuery... Но това не ме удовлетворява и наскоро, преди около месец, се заех със истинско програмиране. Говоря за програмиране на C# и JavaScript, разработване на програми, приложения и т.н. Естествено не съм правил кой знае какво, но истината е, че съм супер мотивиран а и от малък се занимавам със компютри, и винаги съм искал да разработвам игрички, програмки и сайтове. Затова написах тази тема защото 2017 ми предстои завършване на 12ти клас и понеже знам, че във университетите не предлагат това, от което аз се интересувам, а тук, СофтУни го предлага. И в момента съм много объркан, понеже според мен един софтуерен инженер трябва да има висше, въпреки, че никога не съм се запитвал, дали материалът, който е учил, му е послужил в бъдеще. Затова се обърнах към вас :) Ако можете да ми дадете съвет, ще съм ви благодарен! Много БЛАГОДАРЕН! Моите приятели, познати и роднити, ме съветват да не се доверявам на институции, като СофтУни, но... не знам.

0
JivkoJelev avatar JivkoJelev 235 Точки

Имам познати които са трета година в Пловдивския университет и редовно ми пращат задачи да им ги решавам.Не са прости момчета , но моето впечатление е че просто им изсипват материала и да се оправят.Другите ми приятели които вече се занимават професионално програмиране са завършили държавни университети , но знанията които бяха придобили не бяха достатъчни и пак минаха кой през Софтуни , кой през Телериг.Ако не бързаш да почнеш работа ,университета е по-удачният вариант.Но ако искаш да започнеш работа в рамките на година и половина - две и търсиш по-качественото образование,то тогава Софтуни е твоя вариант.

1
iliev72 avatar iliev72 147 Точки

Както във софтуни има неща които ще те научат , така и в СУ или ТУ има неща които само там ще те научат.

И двете са полезни - кое повече , кое по-малко.Пробвай да ги караш парално и няма да сбъркаш :)

И ако си мислиш , че като завършили СофтУни или СУ § ТУ и с това свършване четенето горчиво си сбъркал.

Като завърших преди много години инженерство един мой преподавател ми каза - от нататък започва голямо четене :)

Висше образование е само ИНТРО :)

2
ivan.nedyalkov avatar ivan.nedyalkov 10 Точки

Няма добър програмист със завършено средно образование. 

-4
xezzy avatar xezzy 27 Точки

Познаваш всички програмисти със средно образование, или?

4
nsnskajwjsj avatar nsnskajwjsj 7 Точки

Абсолютно правилно! И очевидно има засегнати хора хаха...

-2
flareset avatar flareset 140 Точки

Напротив! Всички добри програмисти са със завършено средно образование. :D Ясно, че колегата е изпуснал "само" в твърдението си, но нека свикваме да пишем без логически грешки.

1
msmilkoff avatar msmilkoff 338 Точки

За кой университет по-конкретно питаш? Не поставяй всички под един общ знаменател, защото между тях има много разлика.
Например, от ФМИ към СУ има полза, докато от всички други няма. :)

0
ivanmilev87 avatar ivanmilev87 30 Точки

Да всяко знание е ценно. Нека учим и медицина, защото може да правим софтуер за зъболекарски кабинет, или инженерство, защото може да е и за строителна фирма, по-добре да научим и за храните, защото готварството е в разцвет и трябва програмисти и за там. Всяко знание е страхотно и ценно, един е само въпроса, колко често ще ти послужи и ще опреш до него в работата си. Аз предпочитам да уча неща, които 100% ще ми трябват като основата на езика, връзки с бази данни и уеб част, както се прави тук, а когато ми потрябва да смятам интеграли и диференциали да отворя Google и да науча за тях,ако не ги знам. Няма как да учиш абстрактно някакви неща, които може би има някакъв шанс да ти потрябват. Всичко е въпрос на време приятели, ако прекарвате в Softuni 5 год както се прекарват в университет, колко курса ще минете и колко знания ще имате?!  Не съм адвокат на това учреждение, но начина им на работа и програмата ми се струват най-логични. Най-съществени в тези времена на тясна специализация и конкретни умения.Който казва че университет е по-добре, да спре да говори абстрактни простотии и празни приказки, а да разкаже кое точно може да се научи САМО в университета и никъде другаде, и кое умение ще ти се даде САМО там. Защото иначе всичко е само празни приказки, а има доста хора които се чудят накъде да хванат след 12 клас. Аз лично непрекъснато се боря с това да СПРА всички познати които искат да си загубят времето и нервите. 

Информация има навсякъде. Youtube е пълен с turorials за всяко едно нещо. КОГАТО ви потрябва нещо просто го потърсете и научете, когато не ви трябва не го. Човек няма как да знае всичко и да иска.

0
25/12/2016 23:17:23
flareset avatar flareset 140 Точки

Ето ти и едно безпристрастно мнение - нито съм завършвал висше, нито СофтУни, имам само средно техническо образование и си уча сам по цял ден.. Не смятам, че някой е способен да учи едновременно пълноценно и във университет, и програмиране. Това е много материал, а специално за програмирането трябва и много практика - няма да има време за всички неща освен, ако не се "претупват".
А погледнато от друга страна - какво ти пречи да завършиш висше, след като си станал софтуерен инженер и си започнал работа? Докато учиш програмиране, можеш да четеш учебниците на избрания ВУЗ, за да добиеш представа за материята. Това ми се вижда логически най-подходящия вариант спрямо съдържанието на твоите  въпроси. Сигурно ще се съгласиш, че висше взето с тройка е (само)заблуждение.

1
ZornitsaSerbezova avatar ZornitsaSerbezova 455 Точки

Ползата е, че ще имаш международно призната диплома и че ще научиш много основни неща, които в СофтУни няма да научиш.

-2
Ivan89pln avatar Ivan89pln 14 Точки

Не смяташ ли,че е глупаво да учиш цели 6 години за софтуерен инженер в някой държавен университет и накрая да останеш само с основни познания?И накрая какво излиза...,че не знанията по програмиране(с които може да си намериш хубава и добре заплатена работа в ИТ сектора) са основния приоритет на държавните университети а дипломата,но бих се изсмял на някой,който претендира да е програмист а в същото време това може да го докаже само на парче хартия,но не и на практика.Поне за българските университети ми е това мнение.

1
26/12/2016 17:03:50
ZornitsaSerbezova avatar ZornitsaSerbezova 455 Точки

Нищо научено не е излишно. Аз не говоря да учиш само в държавен университет. Защо 6 години? За 4 можеш да завършиш и СофтУни и държавен университет.

-1
Ivan89pln avatar Ivan89pln 14 Точки

За магистър софтуерно-инженерство мисля,че обучението е 6 години,но дори да са 4,на мен лично ми се вижда не малко време а времето е нещо ценно,което няма как да се върне,затова трябва да се внимава с него.И все пак...наистина не е излишно да получаваш знания,било то всякакъв вид,но според мен е по-добре човек да инвестира цялото си свободно време конкретно в това,с което иска да се занимава.За мен лично това е цената на успеха.

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.