Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
denis_a321 avatar denis_a321 13 Точки

Въпрос относно работа с LVM в RedHat

Здравейте, колеги.

Нуждая се от малко помощ относно работата с LVM. Съвсем скоро научих за какво точно служи тази абстракция, както и основните команди за управление, но все още не съм разбрал как работи всичко и каква е последователността на действията - mount, fdisk, mkfs, LVM и т.н. Пък и в UNIX/Linux съм начинаещ, все ощe, и с курса през зимата дадох началото си в тази област, общо взето.

Първо, инсталирал съм RedHat (не случайно, точно на него трябва да работя) върху виртуална машина Oracle VirtualBox. Въпросът е има ли логика изобщо да правя разни неща с LVM, при положение че диска е виртуален и във операционната система система нямам нито един напълно отделен и цял физически диск (sdn) ?

Мога ли по някакъв начин на shrink-на диска (~20GB) , който съм създал с VirtualBox, т.е. да направя unallocated space , което след това да направя като нов Volume, над който да създам VG(VIRTUAL GROUP) и след това LV(LOGICAL VOLUME) ?

Към момента имам създадена група "rhel" и към нея успях да създам един съвсем малък (~4MB) LV, но това явно е системна група и е монтирана в /boot . 

 

EDIT:

Създадох VG и няколко LV след като добавих нов sata device от virtualbox и действах в/у него. Но все още не съм си отговорил на въпроса дали може това да стане на първия sda1, на който е инсталирана дистрибуцията и на практика е монтиран в "/" , т.е. free спейс-а от него да се направи на нова LVM група и съответно LV-та.

Тагове:
0
Linux Курсове 16/06/2017 21:06:55
dimitraki avatar dimitraki 38 Точки
Best Answer

Привет!

 

Макар и със закъснение, но все пак ще се включа :)

 

Относно това дали има смисъл да се правят съответните експерименти - аз мисля, че отговорът е да. :)

 

Относно намалянето на размера - това би могло да бъде доста проблематично и зависещо от редица неща, като например от избраната файлова система. Аз бих подходил по друг, по-лесно осъществим, начин. Бих увеличил размера на виртуалния диск (примерно на 30ГБ) с команда подобна на следната:

VBoxManage modifymedium disk virtual-drive.vdi --resize 30720

Това на практика би довело до появата на неалокирано място, което да се използва за съответните цели.

 

Увеличаването на размера на виртуалния диск не би трябвало да бъде проблем, особено ако като тип на провизиране е избрано thin provisioning.

 

Друго решение в тази ситуация, което бих използвал, е вече приложеното - добавянето да допълнителен виртуален диск :)

 

Поздрави,

Димитър

1
21/06/2017 22:43:11
denis_a321 avatar denis_a321 13 Точки

Благодаря, ще опитам и варианта с увеличаването на виртуалния диск.

0
bgvladedivac avatar bgvladedivac 2 Точки

Късно виждам въпроса, но все пак ще се опитам да те насоча. Преди обаче да говорим за logical volumes, трябва да са сетнати някои основи.

В линукс имаш огромно разнообразие от "устройства"/devices(block, character, socket ... ). Block devices за целта на дискусията са устройствата, които ти позволяват върху тях да "направиш"/mkfs файлова система. Ако се чудиш кои са ти блоковите устройства, ползвай blkid или потърси информация в /sys/block. 

В момента в който знаеш неизползваните блокови устройства и си разбрал коя файлова система трябва да ползваш(xfs и ext4 най - вече) имаш една поредица от операции:

1. mkfs -t ext4 block_device, създаваш файлова система върху въпросният block device. 

2. mount block_device mounting_point, файловата система е проста абстракция, за да бъде достъпна трябва да я 'маунтнеш', тоест да създадеш път до нея. По default ако искаш да тестваш нещо имаш готова директория, която следва FHS, а именно /mnt. https://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard

3. put the entry in /etc/fstab, най - добре погледни http://man7.org/linux/man-pages/man5/fstab.5.html

Сега във връзка с LVM финалният резултат ( pv => vg => lv ) , който LVM предоставя е именно block device под формата на т.нар logical volume. При blkid може да видиш някой от тях, naming конвенцията е /dev/mapper/vg-lv. Най - голямото предимство на LVM спрямо традиционните partitions е че може да променяш размера на файловата система върху тези блокови устройства, стига да имаш място във volume групата. С други думи веднъж сетната, може да бъде променена.

Може да направиш много неща, най - добре си добави 2 нови диска и експериментирай. Във връзка с твоят едит: преди не беше възможно по време на booting процесът bootloader-a да чете информация от LVM, следователно нямаше как да се зареди самият kernel. С GRUB2 това се промени https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#LVM

0
26/06/2017 23:34:54