Въпрос относно работа с LVM в RedHat
Здравейте, колеги.
Нуждая се от малко помощ относно работата с LVM. Съвсем скоро научих за какво точно служи тази абстракция, както и основните команди за управление, но все още не съм разбрал как работи всичко и каква е последователността на действията - mount, fdisk, mkfs, LVM и т.н. Пък и в UNIX/Linux съм начинаещ, все ощe, и с курса през зимата дадох началото си в тази област, общо взето.
Първо, инсталирал съм RedHat (не случайно, точно на него трябва да работя) върху виртуална машина Oracle VirtualBox. Въпросът е има ли логика изобщо да правя разни неща с LVM, при положение че диска е виртуален и във операционната система система нямам нито един напълно отделен и цял физически диск (sdn) ?
Мога ли по някакъв начин на shrink-на диска (~20GB) , който съм създал с VirtualBox, т.е. да направя unallocated space , което след това да направя като нов Volume, над който да създам VG(VIRTUAL GROUP) и след това LV(LOGICAL VOLUME) ?
Към момента имам създадена група "rhel" и към нея успях да създам един съвсем малък (~4MB) LV, но това явно е системна група и е монтирана в /boot .
EDIT:
Създадох VG и няколко LV след като добавих нов sata device от virtualbox и действах в/у него. Но все още не съм си отговорил на въпроса дали може това да стане на първия sda1, на който е инсталирана дистрибуцията и на практика е монтиран в "/" , т.е. free спейс-а от него да се направи на нова LVM група и съответно LV-та.
Благодаря, ще опитам и варианта с увеличаването на виртуалния диск.