Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Оценяване на домашни.

На курса по HTML нямах време да си направя пълно домашно по една от темите. Имах само празни директории и нищо вътре. Само 1 задача беше решена.
След 2 дена виждам че няколко колеги са ми е оценил домашното и са ми раздадени някакви суперлативи:
"Супер", Браво, добре написано домашно" "Само така" 
Ctrl+c/Ctrl+v;
Естествено отбелязах, че са некоректни оценяванията.


Но после се замислих, как може да се проверява дали колегите оценяват реално домашните.
А няма как да пускаме празни задачи, само да ловим некоретни колеги.
Аз поне отделям, доста време за да проверявам домашни както трябва. И мисля че и всички трябва така да правим. 
Дайте предложения как да спрем това. Знам че най-важно е да си решим домашните.
Но все пак и не ми харесва практиката някой да не ми уважи труда който съм положил като го провери.

Има и друг проблем, някои от домашните въобще не са оценени. Нямам представа колко от вас проверяват домашни ама ...

Дайте предложения. Няма как екипа на SoftUni да помисли за всичко. И ние трябва да помогнем. 

Тагове:
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Искам да добавя още нещо. 
Няма да е лошо екипа на SoftUni да пусне една анкета, за лекции, домашни и т.н. 
Няма да навреди ама може да помогне много.

1
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Последното е обсъждано и може евентуално да се осъществи. Обаче няма начин да можеш да провериш дали 1 колега реално ти е отворил домашното и ти го е оценил коректно. Единствено можеш да ги хващаш на усет, че може да е copy/paste-нат отговор но е доста трудно ако все пак си си написал всичко коректно.

0
XmUrF avatar XmUrF 363 Точки

Аз не виждам как можеш да спреш подобен вид поведение без ръчен контрол. Неизбежно е.

Мисля, че просто трябва да се напомня повече на хората, че това в крайна сметка предполагам може да се провери(кой какви оценки и коментари е давал), остава в системата и седи в "досието" на съответния човек. Съмнявам се обаче това да спре хората, правещи го.

 

П.П.

Това, което се сещам, че може да се направи е да се пускат "фалшиви" домашни. Например системата пуска домашно, което не е от пула на общите домашни, то е нагласено да дава някакви неточности и после се проверява коментара. Само че това май няма да е лесно да се направи и също иска някаква човешка намеса. Да не говорим, че ще означава и практически по-малко проверени истински домашни, а това и сега си е проблем.

1
bsdemon avatar bsdemon 348 Точки

Ами екипа може да пуска недовършени домашни или грешни за проверка.

0
boyanov avatar boyanov 65 Точки
Може да се направи да трябва да изчакаш поне 5-10 минути след изтегляне на домашното за да можеш да го оцениш. Не е кои знае каква промяна, но няма как да навреди защото едно коректно проверяване няма как да стане за 5мин.
0
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Аз лично дори едно домашно да е перфектно написано винаги му казвам поне какво най-много ме е изкефило. Да кажем, че не мога да му дам никакъв съвет да подобри коденето си, но поне мога да му кажа кое ме е зарадвало и какво съм научил аз. Ако сте забелязали като тръгнеш да проверяваш домашни има "Напишете коментар за домашното (Качество, силни/слаби страни, подобрения...)" Не мога да повярвам, че колкото и време да е отделил човек на домашното си няма изпусната и една запетайка... Колкото до коментарите от рода на 'Перфектно домашно!!!', 'Супер си, имаш 10/10 от мен' им давам коректен и неполезен. До тук за три курса вече, може би съм получил 2-3 коментара, които са ми били наистина полезни и са ми помогнали в някаква степен.

1
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Е да де, ама като си решил всичко перфектно, какво да ти кажа? Едва ли имам повече знания и мога да ти дам полезен съвет по темата. Аз като знам, че съм направил добре дадено домашно и получа такъв поментар, все пак го оценявам като коректен и полезен. Не че ме е научил на нещо но поне ми дава увереност.

0
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Ами ти как можеш да знаеш, че си направил всичко... Случвало ми се е да си мисля така, но да не съм си прочел условията и да изкарва грешни резултати. Според мен винаги, ако се загледаш по-навътре можеш да намериш дребни грешчици и пропуски (форматиране, имена на променливи и тн.) или поне някви по-рационални решения. Ако пък и това не можеш да намериш поне можеш да го похвалиш (ама не "браво евала", а нещо по-конкретно).

0
Yulia avatar Yulia 1346 Точки

Да, абсолютно същото е и при мен. Имало е до тук най-много 4-5 полезни коментара за всички курсове, останалите са по шаблон, че "са супер". Не може да се оправдавате с "няма какво да се каже" - най-малкото може да се сравнят решенията със собствените, да се посочи как по-различно си го решил и защо твоето(или неговото) ти изглежда по-добре. Все нещо може да се намери - дори и на първото домашно, където има 5-6 елементарни задачки.

Аз ако нямам време да оценя качествено едно домашно, тогава просто не проверявам домашни. Предпочитам да не взема точки от проверяване, отколкото да копи-пействам глупости.

Как да оправим този проблем? Ами - само чрез собствен пример. Аз наистина доста се демотивирах и отказах изобщо да проверявам домашни по HTML и CSS, когато лично продължавах да получавам само шаблонни коментари. Но наскоро, извън системата на СофтУни (понеже си качвам публично кода в GitHub), получих невероятно ценен feedback за Tic-Tac-Toe... и си казах "Уау, ако си давахме всички взаимно толкова полезни коментари, тогава може би бихме се научили на нещо". Този пример наистина ме вдъхнови и сега по JS се стремя да намеря поне малко време да оценявам домашни преди изпитите - за да бъдат коментарите наистина полезни сега. Пък дано някой си каже същото и се постарае наистина да помогне някому със своя коментар...

1
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки
Добре де, за какво учим - за коментари и точки или за знания? Ако някой не чете домашните и слага коментари и оценки както си иска - то си е за негова сметка. Няма да се научи да чете код, което в един момент ще му се окаже проблем, та ако ще 1000 сертификата да има. На мен не ми пука чак толкова дали ще взема някоя и друга точка от домашни отгоре или не. Важно е какво ще науча. Вярно, боря се за стипендия, но и да не взема, здраве да е, не ми е фикс идея. Та ако някой иска да ти провери домашното съвестно, да ти даде мнение, той ще го направи. А ако не иска, няма да се случи, ако ще да му пратиш и КГБ да го следи. Все тая. Аз лично проверявам домашни най-вече по егоистични подбуди - свиквам да разбирам чужд код, развивам си мисленето, научавам нови неща. А ако успея и да съм полезен на някого с коментарите си - още по-добре.
1
Keeper avatar Keeper 18 Точки

Не се сдържах да пиша и аз в темата. Като цяло за мен идеята на това проверяване от страна на студентите не е изобщо добра. Не знам те на какво ниво са нито бих желал да коментирам, но от личен опит знам, че подобен тип схема няма как да сработи добре. Макар и привидно всичко да върви добре, ни е пределно ясно, че на една част от проверяващите изобщо не им се занимава с това. Предполагам това беше внедрено, за да може да се учим един от друг, но колкото и желание да имаме никои не гарантира, че проверяващия от другата страна на системата ще бъде коректен (както и в обратната посока). 

Относно горните методи които бяха предложени като превантивна мярка срещу оценителите, не бих казал, че това ще помогне - тъкмо обратното. То щом ще се лъжем за такива неща, значи няма смисъл от това оценяване. Не рецепирам подобно отношение като логично - дали си проверител или ученик е почти все едно, винаги можеш да научиш нещо ново. Да не казвам какъв коментар получих на едно от домашните ми.. просто би оронило авторитета на човека който го е написал. Затова аз лично смятам, че тази схема трябва да се преосмисли и евентуално да се измисли някаква алтернатива. На сила нищо не става. Според мен, най-удачно би било да се назначи комисия от хора която доброволно да поема отговорността за проверката на домашните. В противен случаи, този кумулативен брой от некоректни коментари ще продължава да расте. Напълно естествено е не всички да са акуратни, но поне един значителен процент от тях трябва да бъдат.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Най-големият фактор да се избере този подход, е големият обем домашни и съотношението между количеството домашни за проверяване и екипа на СофтУни. Просто няма как те да се справят със задачата.

Очаква се, че след като всеки студент трябва да провери поне по 3 домашни, то всяко домашно ще бъде оценено, но се вижда, че не се получава така - пак има хора с малко коментари към домашните. Т.е. дори сред всички няколкостотин студенти има малко проверяващи (не коментирам каква част от тях са съвестни) и пак не  се получават желания брой оценки.

За момента това е положението. Кофти, но без алтернатива. Наков каза някъде (на лекция май беше), че се работи по автоматизиране на проверяването на домашните, т.е. да се предават в Judge примерно. Ако това стане проблемите ни с тези домашни ще намалеят значително. Е, има си добавена стойност да четеш чужд код, дори и да е некадърен, но поне за Basics курса ми се струва, че по-добре да се автоматизират нещата.

0
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки

Аз не съм убеден дали е по-добре да се автоматизират нещата. Джъдж системата в този й вид проверява само изхода по зададен вход. Може би ще внесе някаква обективност при оценяването, но няма да помогне много за повишаване на знанията ни. Аз ако искам да се уча, ще си реша домашните независимо дали ще ми ги оценява автоматична система или друг студент. А системата в момента няма как да ти даде отговор за качество на кода, да ти предложи по-лесен алтернативен метод за решаване. Няма и да те научи да четеш код.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Съглсен съм, че има ползи. Да, от време на време виждам някакви готини решения и алгоримни, които са доста по-добри от най-доброто, което аз съм измислил. Съглсен съм дори, че има полза да се чете некадърен код, просто за да се научиш да четеш код с всякакво качество. И да видиш ти какво не трябва да правиш, за да не изнервяш другите, които евентуално ще ти четат програмите.

Получих също така полезни отзиви и съвети към моите домашни. Няма разбира се заместител на проверка от човек, който си знае материала.

НО.

Много време отделих за проверка на домашни. И не съм убеден доколко в крайна сметка ми е било полезно. Но си скъсах нервите на моменти със сигурност. Колкото повече кофти домашни се случи да сваля, толкова повече домашни трябваше да проверя, за да си осигуря точките. Пълно е с домашни, в които очевидно е преписвано. Не знам откъде, но съм 100% сигурен, че е така. Не може 5 човека да направят еднакъв алгоритъм, който е супер странен, просто няма как да мислят по един и същ особен начин (примерно вместо да ползват булева променлива да сложат 0 и 1). И като видя такива неща естествено се ядосвам (и вероятно ставам и по-строг с оценките, макар че опитвам да съм обективен). И разбира се почвам да пиша едни и същи коментари, по 100 пъти. Писал съм коментари, които са надминавали 500 дори 1000 думи. Прекалено голямо количество критики и съвети изписах сравнено с количеството код, който изкодих.

Много се старах да съм полезен на колегите с коментарите си към домашните, но като тегля чертата не мисля, че ползите за мен са съпоставими (ако приемем, че останалите реално ми четат коментарите и се вслушват поне отчасти). Не получих толкова, колкото дадох.

Каквото и да си говорим, качеството на домашните в C# Basics е на доста ниско ниво. Да речем 20-30% са по-добри, в смисъл, поне са разбираеми, около 10% са наистина изпипани. Останалите не ми носят нищо, освен много загубено време (щото писането на коментари си е време) и скъсани нерви. 

Ако не се борех за стипендия (по финансови причини) отдавна щях да съм се отказал от проверките. То и сега изглежда малко хора проверяват и едва ли съм единственият, на който му идва в повече. Това време ако бях посветил на кодене щях доста повече да науча.

Така че съм с две ръце за автоматизирано оценяване в C# Basics. Натам се очаква качеството да се вдигне; не знам дали е така, оплакват се колеги и от предния випуск. Но в началния курс, където няма реално сито на входа, много хора предават домашни и много голяма част от тези домашни са боклук.

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.