Интересно интервю с Георги Гоцев - Team Lead на екипа за Test Automation в SBTech
Приятели, споделям с Вас нещо интересно от самия Георги Гоцев.
Георги Гоцев е Team Lead на екипа за Test Automation в SBTech, лидер на пазара за sports betting решения. Занимава се с QA от 11 години, като последните 6 години са в сферата на тест автоматизацията. В SBTech е от година и половина, като помага за изграждането на Automation екипа и framework-a от “нулата”. Година по-късно основите са положени, има големи планове за бъдещето на екипа и развитието му продължава.
Как започна да се занимаваш с QA? Защо ти харесва? - Започнах да се занимавам с тестване края на 2006 година, когато все още не беше модерна професия. Първата ми работа в сферата беше в автомобилната индустрия, тестваше се софтуер който щеше да излезе на пазара в коли от “бъдещето” и това ме и запали! В момента интереса ми е насочен главно към автоматизацията, не само на тестването, но и на различните процеси в него.
Какви са спецификите на QA в sports betting индустрията? - Разработката на sports betting продукт е голямо предизвикателство, изискванията към продукта често биват променяни, което води до липсата на скука за QAте. Нашите продукти са най-добрите в тази индустрия (само през 2017 имаме 6 награди), ние до голяма степен диктуваме какво се случва в sports betting-a. За да предлагаме на спортс бетинг доставчиците топ качество и неща, които няма при конкуренцията, постоянно се измислят нови фийчъри. Процесът е изключително динамичен и QA екипите играят голяма роля в него.
Предизвикателно е, но така и ние като професионалисти също ставаме все по-добри.
Разкажи ни някои от добрите практики, които имате в SBTech - Рънването на автоматизираните тестове всяка нощ и преглеждането на резултатите от екипа ми е една от любимите. :)
Какво трябва да знае за тази професия всеки, който сега се захваща с нея? - За да бъде добър QA Engineer човек трябва да има широк набор от качества. Да, техническите познания са важни, но не по-малко важно е да си прецизен и да можеш да комуникираш с хора.
Кои са 3те най-ценни урока, които си научил като QA?
-
Не карай програмистите да се чустват глупаво!
-
Бъди проактивен - когато имаш идея за подобряване на процеса я сподели с мениджъра ти!
-
Ако нещо изглежда, че не е наред, значи не е наред!
Повече за работата на Георги и неговия екип, както и за automaiton QA практиките в SBTech може да научите от презентацията на Жоро на събитието за споделяна на знания - SBTalks, което SBTech организира регулярно на различни теми (https://www.facebook.com/SBTechCareers/videos/vl.717078671821776/893159314177507/?type=1).