Задачите от книгата "Въведение в програмирането с java"
Здравейте! Аз знаех малко java преди да започна да я чета тази книга и ми направи впечатление, че задачите на края на глава 3 съдържат следната задача:
"Напишете програма, която за подадени дължина и височина на правоъгълник, изкарват на конзолата неговият периметър и лице."
Единственото решение за което се сещах беше използването на Scanner, но той не беше дори споменаван в книгата до глава 3. Разрових се и го намерих на глава 4. Та излиза, че задачите от края на глава 3 изискват знания от глава 4. Някакъв скрит гениален замисъл ли има зад това или просто е грешка? За 2ри път срещам такъв случай, а не съм минал и 5 глави от самата книга. Сега нямам проблем с него, но по-натам, когато няма да знам какво се изисква да използвам в задача ще трябва да я прескоча и да се връщам после да я решавам. Някой знае ли защо са подредени така лошо задачите или просто има някаква грешка при написването?
ЕДИТ: Забелязах че от 13те задачи повечето са за Scanner, а той се учи във 4та глава. Тъкмо мислех, че има някакъв смисъл да ги решавам тия задачи и 'гениалният' начин по който са подредени ме отказа.
Мерси много за отговора! Направо ме осветли за тая практика. Нямах си на идея, че правят така. Те ако искат да си намирам сам информацията аз книги нямаше да чета. Отварям Youtube и Google и почвам да си кодя разни програмки, които на мен ще са ми полезни, а не да кодя някакви измислици, които ми намират някаква точка дали е в дадена окръжност.
Ако ще ставаш Game Dev даже ще ти е полезно да си цъкаш геометрични задачи. "Измислиците" в практиката на един са фундамента в практиката на някой друг. А на работа почти във всеки проект ще се налага да се търси нещо, което въобще до този момент е непонятно. Очевидно си разбрал, че трябва да се научиш да работиш със Scanner по-рано от предвиденото - следователно и в твоя случай е имало смисъл от такова структуриране на задачите.