Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
kristopher avatar kristopher 4 Точки

Кога се пише // , какви са условията и ограниченията при използването му

Видях от задачите, че се ползва за някакво пояснение за да се даде информация за някоя стойност например. Пише се в самия код и не се вижда на изхода. Може ли детайлна информация, защото не чух на лекциите за него. може и да съм пропуснал. А и в интернет не намерих информация. Благодаря.

1
Programming Basics
Aleksiev avatar Aleksiev 133 Точки

// това е знакът за коментар. Този знак коментира само редът, на който е сложен
/* текст */ това е блок от коментар, който коментира всичко между /* и */, този вариант се използва за повече редове.
Тези коментари не се компилират и не участват в изпълнението на програмата. Използват се за пояснение какво прави определен код и общо взето другите хора, които гледат кода по-лесно да разберат за какво става въпрос.

4
kristopher avatar kristopher 4 Точки

Благодаря. Може ли пример за втория тип, за който не питах- /*текст*/

0
Aleksiev avatar Aleksiev 133 Точки

Ето тук съм използвал и двата типа коментари.

http://pastebin.com/GiDNLpg6

По принцип коментари могат да се пишат на всякаде в кода.

2
rosenrusev avatar rosenrusev 175 Точки

Здравей,

 

Ето каква информация може да се прочете в msdn за коментарите: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/tkxs89c5(v=vs.71).aspx .

Изпозлването на коментарите // и /**/ е взаимствано от езиците C/C++. Информацията между скобите в коментарите се игнорира от компилатора. 

Може да следваш следните критерии преди да започнеш да пишеш коментари:

1) Не прекалявай с употребата им.

2) Кодът ти трябва да е достатъчно ясно написан, за да е четим и без кометари.

3) Коментарът не трябва да повтаря написаното в кода.

4) Ако все пак се налага да сложиш коментар, то помисли, опитай се и преработи кода си така, че да няма нужда от коментари.

5) Коментарът не трябва да повтаря кода.

6) Коментарът трябва да представя на по-високо ниво, описано това, което реализираме в дадения метод или клас. 

С няколко думи казано кода ти трябва да е четим, ясен и да говори сам за себе си и без да се налага употребата на коментари.

Добра практика е в коментарите да се поставя т.н. псевдокод, за пояснение на описанието.

И като за накрая може да се спомене нещо, което г-н Наков ни казва не еднократно, а именно, че лошият код няма как да стане по-добър с коментари. Ето защо, за да стане наистина добър кода, той трябва да се преработи.

п.с. Не е срамно да бъркаш и да си признаваш, като пишеш код, да искаш и търсиш помощ, срамно е, ако не го правиш.

Ето защо ти благодаря за темата, за някои хора тя ще е полезна :)

7
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.