MySQL Runtime error
Добър вечер, може ли помощ, от 1/2 часа се чудя как да оправя една runtime грешка, която MySQL Workbench-а ми показва:
"Error Code 1452: Cannot add or update a child row: a foreign key constraint fails"
В случая грешката е при "INSERT INTO `minions`.`minions`", когато се опитвам да добавя записи, но се проваля.
Файл + условие: https://dox.abv.bg/download?id=5cfbe7ed37, 4-та задача
Защо гърми ?
Първо съм създал двете таблици, след това съм добавил foreign key в първата за връзка с втората.
Това е ясно, става въпрос за записите. Примерно имаме хора и държави, като хората имат FK към държавите (всеки човек си има държава) и ти искаш да вкарваш хора в базата. За да инсъртнеш човек с дадена държава преди това трябва да я имаш вече вкарана държавата в другата таблица, иначе ще ти дава тази грешка. С други думи като имаш FK към друга таблица, базата се грижи да правиш само валидни връзки, т.е. да използваш само id-та от другата таблица, които вече съществуват.
Ако съм те разбрал правилно, дава грешка, защото правя връзка към таблица, в която няма записи, и за да тръгне, трябва да изместя добавените записи на градовете точно под заявката за създаването на тази таблица и ще тръгне. Направих това и всичко се оправи. Благодаря ти, @k.sevov!