Въвеждане на няколко стойности за изчисление JAVA
Здравейте!
Наистина нямам представа как ясно да си формулирам въпроса и затова не мога да направя качествен сърч...
Това ми е кода
import java.util.Scanner; public class scanners { public static void main(String[] args) { Scanner Price1 = new Scanner(System.in); Scanner Price2 = new Scanner(System.in); System.out.println("Price1"); int a = Integer.parseInt(Price1.nextLine()); System.out.println("Price2"); int b = Integer.parseInt(Price2.nextLine()); double c = a*17.33; double d = b*15.23; System.out.print("Price: "); System.out.println(c+d); } }
И съответно:
Price1 25 Price2 36 Price: 981.53 Process finished with exit code 0
Интересува ме как мога да задам няколко стойности за Price 1 и Price 2
Примерно:
Price 1
25, 45, 34, 45
Price 2
56, 69, 59,32
Решение: Price: тотала на всичко
може би подвеждащо съм именувал скенерите. Така
Имам количество 1 на някаква цена
имам количество 2 на друга цена
и Price total съответно количество 1* цена 1+ количество 2 * цена 2
количествата са винаги цели числа
искам няколко пъти да мога да задам количество1 и
примерно
2
2
2
не искам аз да го смятам на ум и да му пиша quantity1= 6. Искам само да си го сметне.
Не искам и да пиша три пъти кода
понеже след малко може да реша да му задам 4 или 6 стойности за количество 1
ТАкаа... Пак не съм сигурна, че разбирам точно какво искаш да направиш, но да започнем с твоя код:
Това:
не чете два пъти от конзолата, а създава два скенера, което не ти е нужно. С един скенер, можеш да четеш достатъно много пъти. Така, че инициализирането му е достатъчно само веднъж. Това четене повече от веднъж можеш да го постигнеш с цикъл, в който да:
Извън цикъла можеш например да извеждаш някакъв ТОТАЛ или съобщения, в зависимост от конкретния случай...
Ако имаш още въпроси, насреща съм :)
Здравей,
Първо да кажа, че доста съм позабравила синтаксиса на Java(особено вариантите за четене от конзолата), а и нямам иде, на което да го тествам и не мога да ти помогна с код, но ако съм разбрала правилно какво искаш:
Можеш да си направиш една променлива, която да чете от конзолата колко пъти ще се въвеждат количество 1 и количество 2(това е при условие че и двете се въвеждат еднакъв брой пъти и първо се въвежда кол.1, след него кол.2, после пак кол.1 и т.н. n на брой пъти).
Създаваш си две променливи: totalQuantity1 и TotalQuantity2, които са равни на 0.
След това въртиш цикъл: for(int i = 0; i < times; i++) и в него totalQuantity1 += прочиташ Quantity1 от конзолата(аналогично за кол.2)
След цикъла правиш останалите сметки, като c и d ми се виждат излишни.
.