Loading...
martinski avatar martinski 66 Точки

Аз наблягам на зеленчуци и плодове,веднъж месечно може и риба!Избягвам месо и млечни доколкото може:)

3
balito avatar balito 4 Точки

Не чувстваш ли ленивост при такъв режим ? Зеленчуците са бедни на въглехидрати и белтъчини как изобщо храниш тялото си ?

Рибата ако я пържиш препоръчвам да пробваш със зехтин!

1
ZloboMiR avatar ZloboMiR 50 Точки

Всичко опира до начин на живот и количество храна. При по-застоял живот, какъвто се очаква поне за нашата професия, поне в този период, не са необходими много калории. Моето виждане е, че здравият човешки организъм може постепенно да се приспособи в доста широки граници към това, което получава за обработка, но разни резки диети му действат шоково. Живо доказателство съм за сходството между човека и свинята. Избягвам само определени ястия - пачи, шкембе чорби и подобни. Не ми харесва киселото мляко, но обожавам сирене, такива странности... Гледам и да избягвам храни с прекалено много "Е-та", както е споменал надолу един колега. Това обаче не е лесно и не съм чак маниак.

2
martinski avatar martinski 66 Точки

Има достатъчно зеленчуции плодове богати на протеини и въглехидрати,понякога в пъти по-вече от животинските:)Почти винаги ползвам зехтин за рибата ,става чудесно :)

2
milen8204 avatar milen8204 296 Точки

В момента е Великия пост, християните, които са се отдали на пост би следвало да се хранят само с зеленчуци и плодове, и никаква храна с животински произход.

2
TeodorTodorov avatar TeodorTodorov 27 Точки

Боза и банички :D, а любимите изделия са на баба манджите laughing.

2
vvalchanov1988 avatar vvalchanov1988 6 Точки

Старая се да хапвам колкото се може по читава храна. Избягвам храни които са пълни с така наречените Е-та. От плодовете ям най - много банани и мандарини. Гледам да изпия поне едно кисело мляко на ден, не винаги успавям разбира се. Но като няма читава храна и аз похапвам каквото има.

2

От 2 години вече се интересувам задълбочено със здравословното и спортно хранене.

В хранителните ми навици задължително присъства месо: телешко, свинско, пилешко, конско (рядко). Често млечни продукти Прясно и кисело мляко, сирена, кашкавал. И куп други неща които ще е дребнавост да ги изброя.

0
headstrong avatar headstrong 29 Точки

Аз от години не ям месо карам на плодове, зеленчуци и други неща, но не мога да кажа, че чувствам ленивост - даже точно обратното. Чувствам се по-енергичен от всякокога. А колкото до колегата, който спомена, че ако ставаме програмисти трябва да свикваме да се застояваме изобщо не съм съгласен. Това, че цял ден стоиш пред компютъра изобщо не е извинение. Аз от няколко години работя зад бюро, но винаги намирам време за спортуване и движение. Няколко дни в седмицата ходя на фитнес (най-малко 3) през останалото време играя тенис (пак най-малко 3 дни в седмицата). Ако искаш да живееш добре и да се чувстваш добре трябва да се съчетават и храненето и спортуването. Едното без другото не върви. За да изглеждат добре хората прибягват към диети, което е напълно погрешно. Ефекта е краткотраен, а и да гладуваш цял живот си е жива мъка. То не че не действат диетите - напротив действат, но са временно решение. За постоянни резултати човек трябва да промени начина си на живот. 

5
Fleshian avatar Fleshian 379 Точки

За някой хора това кеото правя би изгелждало крайно , но аз се храня на почти изцяло със сурва растителна храна. Най-вече с плодове, зеленчуци, ядки, семена , зеленолиснти и от време на време супер храни и подобни. Също така пия доста фрешове от зеленчуци и плодове както и смутита. Отпаданалост или ленивост е горе долу послендото нещо за което се притеснявам, освен ако просто не съм спал достаъчно. Гледам да правя редвоно упражнения с физическо тегло, лицеви, клекове, коремни, набирания и кофички и практикувам йога и медитация почти всекидневно .Скоро мисля да тръгна на фитнес за да нормализирам телгото си , тъй като все още съм в адаптация на този начин на хранене макар и да го правя от около 6-7 месеца, но теглгото не ме притеснява защото знам че това е нормлана рекация на тялото когато започне да се изчиства от токсини. Основната причина поради която съм избрал този начин на хранене , е невероятно ясното съзнание и чистотоа на ума през по-голяма чсат на деня , които определено са добро съчетание с програмирането.. Като цляо това което препоръчвам на пвоечето хора де да се хранят  повече сурови плодове и зеленчуци , но начина по който аз живея не е подходящ за повечето хора тъй като изисква доста повече усилия от гледна точка на това псотоянно да можеш да си ядеш сурова храна.

2

Не съм съгласен за твърдението, че има богати на протеин и енергия зеленчуци след като растенията са над 90% вода в сравнение с месата 60-70% ;)  В 350гр телешко има около 100 гр протеин 170-200гр въглехидрати 50-60гр мазнини. При растения такива стойности са невъзможни, ако си намерил някакъв източник с нещо подобно за растенията то най-вероятно е нереално.

Не казвам, че не трябва да се хапват зеленчуци, но човек неможе да се храни само с това. Докато човек лежи по цял ден изразходва приблизително 2000kcal за деня немислимо е че може да си ги набавите с треви. :D

Но всеки си знае своето щом се чувствате добре продължавайте така, но съм сигурен при по-активни моменти ще се чувствате отпаднали.

0
Masovski avatar Masovski 211 Точки

В 350гр телешко има около 100 гр протеин 170-200гр въглехидрати 50-60гр мазнини.

Абсурдно твърдение. Не го казвам с цел заяждане, а с цел градивна критика - информирай се преди да пишеш, за да не изразяваш подобни некомпетентни мнения. Няма как макронутриентите да са толкова голяма част (100% ?!) от каквато и да била храна. Да не говорим за въглехидратите, които си споменал, че ги има в месо. Поздрави. smile

1
Fleshian avatar Fleshian 379 Точки

Незнам защо си казал само думата зеленчуци, тъй като употребата на изцяло растителна храна включва не само зеленчуци, а и плодове, ядки, семена, зеленолистни и други. За това че няма зеленчук който да има съотношение на протеин близък до този на месото съм напълно съгласен. За пример едно авокадо има процент протеин на 100 грама по висок от тележкото. 
Като цяло мисля че въпроса е не толкова ,колко протеин има в дадена храна а до колко нашето тяло има възможност да го преработи до аминокислени, защото тялото ти няма нужда от протеиниа от съставните части на протеините . За съжаление това не може да се измери с пълна точност. Като цяло мисленето "one size fit all" мисля че е доста погрешшно. Ако смяташ че консумацията на месо, ти служи достатъчно добре да живееш живота си оптимално и по начина който искаш, то това е добре, но това далеч не е едиснтвеният  или най-правилния начин на хранене, тъй като телата са ни едни невероятни машини които  имат възможнста да се приспособяват към ранообразните условия които им предоставяме.  

1
mesechina avatar mesechina 112 Точки

Да, наистина трябва да прочетеш повече за съдържанието на храните . Ако има въглехидрати в телешкото, то със сигурност не ядеш месо. А и с толкова много мазнини в 350 гр  трябва поне 100 да са сланина wink

Зеленчуците имат много високо съдържание на въглени например картофи, боб, царевица, ориз и т.н. Има зеленчуци с високо съдържание на растителен протеин - боб (21гр протеин на 100гр само 7-8гр разлика от пилешкото).

Организма може да се настрои спрямо всякакъв хранителен режим. Или много общо казано ако ядеш мазнини и протеини, без да добавяш въглехидрати, ще се научи да си набавя енергия от тях. Ако пък  ядеш предимно въглехидрати ще черпи енергия от тях. С тая разлика, че за да превърне въглехидрата в енергия му трябва много по-малко време. Съответно за по-добра мисловна дейност е необходима по-висока консумация на въглени :) Като цяло спрямо енергията въпроса не е точно какво ядеш, а колко калории поемаш за да не се чувстваш отпаднал. smile

Или нещо такова... опитах се да кажа много неща в малко редове tongue-out

2
stamen4o avatar stamen4o 44 Точки

Аз съм на мнението, че всичко идва от централния процесор - мозъкът. Всеки може да си яде колкото си иска, каквото си иска и когато си поиска. Тялото знае как да се грижи само за себе си, важното е начина на мислене на индивида да е съобръзен със заобикалящият го свят, а не просто да хвърчи. Ако на дадено тяло са му в повече храните които не му понасят в този момент от живота, тялото само ще го покаже, и ако индивида съумее да види тази промяна на базата на предварителното себеопознаване, същият няма да има проблеми с каквито и да е храни и напитки.

//Със сигурност и на Android-а като забие и замръзне екрана поради 100-приложения които User-a му е качил не му е приятно, но същия все пак натиска там по дисплея, може и да се оправи.:)

0
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

От 2 години насам се занимавам сериозно с фитнес (тренирам 5 пъти в седмицата) и затова имам балансирана диета. Ям основно меса (било то пилешко, свинско, телешко и т.н. ... конското също не е за изпускане! sealed ), яйца, млечни продукти, овесени ядки, ориз (бял/кафяв), плодове, зеленчуци и общо взето всичко, което има висока хранителна стойност. Големите количества вода също са част от диетата ми (3-4 литра на ден). Изключитено е важно за тялото да се хидратира адекватно, особено ако човек тренира нещо силно натоварващо, където по време на самата тренировка се губят големи количества вода. Преди това отново съм се занимавал със спорт (баскетбол), но никога не бях обръщал сериозно внимание на храненето си. Ядях огромни количества Mcdonald's, Subway, банички, газирани напитки (които са изключително вредни!), разни сладки и общо взето нищо хубаво ... sealed Откакто промених изцяло диетата си се чувствам в пъти по-добре и по-здрав. Храненето има огромно значение за човешкото тяло, а и за това как функционира мозъкът, затова не мога да се съглася, че организмът би се нагодил и би бил здрав при лоша диета.

Както някой по-горе беше споменал, професията "софтуерен инженер" предполага заседнал начин на живот, но за неизгорените калории по време на работния ден може да се компенсира с тежка и изтощителна тренировка след работа! Според мен, ако човек има желание, може винаги да намери начин и време да тренира - било то във фитнес залата или каквото и да било друго! 

0
mesechina avatar mesechina 112 Точки

"От 2 години насам се занимавам сериозно с фитнес (тренирам 5 пъти в седмицата) и следователно се храня правилно."

Защо да е следователно? От това, че 2 години ходиш на фитнес, изобщо не следва, че знаеш как да се храниш. (не се заяждам просто констатирам)

"Правилно" е относително понятие. За едни правилно е да се хранят без месо, за други предимно с месо, за трети без нищо животинско. Всеки диетолог или фитнес гуру ще ти каже нещо различно на базата на еди какво си изследване. Иди разбери кой в прав и кой е крив, нали? smile

Важното е човек да намери своя собствен баланс и да се храни така, че да се чувства жизнен и здрав. smile

4
alexxdim94 avatar alexxdim94 33 Точки

Не съм се изразил правилно, не съм имал предвид това, което ти си разбрала. :D Сега ще редактирам!

Имах предвид, че диетата ми е балансирана, така че да снабдявам тялото си с достатъчно от всичко - протеини, въглехидрати, мазнини, колкото се може повече нужни микронутриенти. Иначе съм съгласен, че "правилно хранене" е много относително за всеки човек. 

П.С. Не ходя от 2 години на фитнес, ходя от малко повече, но от почти 2 години обръщам голямо внимание на диетата си.

0
pavel1 avatar pavel1 9 Точки

"Както някой по-горе беше споменал, професията "софтуерен инженер" предполага заседнал начин на живот, но за неизгорените калории по време на работния ден може да се компенсира с тежка и изтощителна тренировка след работа! Според мен, ако човек има желание, може винаги да намери начин и време да тренира - било то във фитнес залата или каквото и да било друго."

+1, напълно съгласен.

3
YaneYo avatar YaneYo 40 Точки

Ям каквото има, пия каквото ми падне. Набирам се на вратата и правя лицеви - не защото искам, а защото се налага да се раздвижвам. Толкоз. :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.