Помощ с задача за JS OOP
Здравейте, опитвам се да се упражнявам и намерих задача, но не мога да измисля как да я направя. Някой ако може да ме насочи малко. Идеята е такава:
Имам 4 вида танка, 3 разделени по големина и един летящ. И в зависимост от големината им се определя колко им е голям двигателя, колко бързо ускоряват и т.н.
Като родител от който трябва да се наследява 1 танк ли трябва да имам, защото общо взето те май имат еднакви пропартита но само като имена а стойностите на всички са различни. И ако имам един танк родител как ще разбира точно какви стойности да дава на детето танк. Или това което ми се вижа по-лесно, но ми се струва като по не правилния начин за решение на задачата е да имам 4 различни танка и всеки да си съдържа своите пропартита.
Евентуално се чудех дали ако имам един танк родител и след това правя танк да имам if конструкция за да проверявам от какъв вид е и евентуално да му променям стойностите в зависимост от големината, но отново не ми се вижда правилно.
Дано не съм се уплел в обясненията и някой да разбере какво точно имам в предвид.
Супер го обясни, благодаря. Нещо което го знам е:
return this._weight;
връща:
SmallTank.prototype._weight = 2;
правилно ли съм разбрал ?
Точно така, каквото променлива закачиш за прототипа, може да я достъпиш с this. през обекта. Съответния гетър (getWeight()) ще върне стойността на prototype._weight, която за SmallTank е 2.
Тук, защо се прави с SmallTank.inherits(Tank);
с кое е по различно inherits от това да му наследяваме прототипа ?
п.с. мерси за едита на отговора и , че още повече разшири обяснението