Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

[Lab] C# Basics - 17.12.2014 - отзиви, коментари, препоръки

Здравейте,

Днес се проведе вторият лаб по C# и ще е доста полезно на екипа да чуе мнението ви за него.

Направихме го с идеята, че на доста хора им е нужна практика, визирам най-вече колегите от ноемврийския курс, който беше много ускорен.

Както може би забелязахте, задачите днес умишлено бяха доста по-трудни от тези, които дадохме на предишния такъв лаб. Този път бяха само 3 задачи (+1 допълнителна за отличниците), но смятам, че разпределихме времето добре, тъй като остана такова за взаимопомощ, както и за решаване на задачите от лекторите след това.

Как ви се стори? Стигна ли ви времето? Задачите на нужното ниво ли бяха или ви се сториха трудни? Полезно ли ви беше да видите решенията накрая (формат подготовка за изпит)?

Такива събития ще се правят все повече в бъдеще, така че колкото по-рано се напипа правилната формула толкова по-добре. Очакваме всякакви коментари, критики и препоръки.

Поздрави!

8
Programming Basics
MiroslavaKirilova avatar MiroslavaKirilova 13 Точки

Аз взех участие и на този и на предишния лаб. Мога да кажа, че този ми беше доста по-лесен и полезен, тъй като вече имам малко повече знания и практика. Тоест, хубаво е да се правят Лабове или към края на курса или пък когато се правят да бъдат съобразени с преподадените лекции.

3 задачи бяха добре според мен за това времето, имайки се предвид, че първа задача реално беше много лесна.

Аз се успях да реша само нея, тъй като самото математическо решение на задачата ми убягна, колкото и да беше лесно. :(

Задачите за битовите операции или пък тази за матриците според мен са изключително трудни за изпит и за Лаб.

И всъщност си задавам въпросът какъв е смисълът на подготвителния курс - да отсее тези, които имат опит или да научи тези, които не знаят и да отсее  от тях тези, които показват, че схващат за какво иде реч. (може би малко офтопик)

До сега от всички задачи, които съм решила си и участието ми на Лабовете, направих това заключение  :

Аз съм абсолютен начинаещ. Определено разбирам как се пише код и правилата и мога и на сън да ги изрецитирам. Форматирам си кода добре. Това, което ми липсва е всъщност практиката.

Тоест от подготвителния курс в СофтУни - независимо дали е ускорен или не - можеш да получиш знания за това какви "основни инструменти" съществуват в програмирането, но в никакъв случай и как да ги използваш. Независимо каква е мотивацията на човека. Аз напуснах работа, за да се уча и в този един месец си загърбих и детето, за да мога да науча всичко. Така че мотивацията не е основен фактор.

 

4
Nexus avatar Nexus 119 Точки

Привет,

Много полезен!

Има хора на които им е лесен и се изказват, че било скучно , че било полезно само на по-малко знаещите. 

Ми то затова е lab c# BASIC, за да е лесен и който не е усвоил нещо до тук да го направи !

Някой може ли да ме насочи как мога да видя тестовете които подава Judge. Затруднявам се да си открия някаква странна (невидима) грешка:).

Поздрави, 

А.

 

3
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Архив с решенията и тестовете е качен в страниците на двата курса - октомви и ноември, в секцията Лаб. Може от там да ги видите.

0
adelayda avatar adelayda 36 Точки

Здравейте, на мен ми хареса този Лаб, научих някои неща. Беше в пъти по-добър от предишния. Хареса ми, че задачите са близки до изпитните и са различни по тип. Лично на мен не ми бяха лесни задачите. Успях да реша първата и част от втората сама. Трябва да се има предвид, че не всички участници са не едно ниво (макар да са в ниво 0) и да не се пренебрегват "лесните" задачи.

 
2
nick.genov avatar nick.genov 104 Точки

Нямах възможност да дойда. Тази сутрин видях, че сте качили задачите в Judge системата. Реших ги за около 2.5 часа. Първа и трета ги направих за 15-на минути, сториха ми се елементарни. На втора задача бях объркал 1-2 неща но с дебъгера лесно ги видях. Четвърта задача ми отне най-много време, може би заради избрания подход.

@Мирослава: Аз започнах октомврийския курс без да съм програмирал, като ходя и на работа. Истината е, че трябва много практика. Решавай задачи всеки ден. Ако решиш всички домашни и минали изпити, задачите от лабовете ще ти се струват сравнително лесни. Аз направих така и се чувствам подготвен.

Мисля, че в някакво видео бях гледал Наков да казва, че ниво 0 умишлено не е много лесно, за да не се разочароват хора, които отпаднат после. По-добре човек да повтори ниво 0 (пък и е безплатно), отколкото да отпадне по-късно, защото не е усвоил основите.

 

2
18/12/2014 11:53:59
knoteva avatar knoteva 1081 Точки

Здравейте, и според мен този лаб беше много по-полезен от първия. И като организация, и като задачи. Лично на мен самата логика за решението на задачите не ми беше много трудна, но срещнах доста затруднения с реализирането й.(Отне ми два часа да напиша входа за първа задача и то с малко помощ:)). Смятам, че е хубаво е да има повече лабове и на тях да се дават по-трудни задачи отколкото на изпитите. По-добре да ти е трудно докато учиш и лесно на изпитите, а не обратното. 

2
18/12/2014 13:03:08
nickname avatar nickname 2 Точки

Беше много добре организиран и много полезен, поне за мен. Научих някой нови неща, които предполагам, че ще са ми полезни за изпита, а и не само. Добре замислена дата - малко преди изпита, някак се усети напрежение дори. А да видиш някой да реши задача винаги е полезно. С един колега се пробвахме на 4-та задача... е, пробвахме се само :)

1
SimeonSimeonov avatar SimeonSimeonov 77 Точки

По добре беше от предишния лаб определено.
Иначе аз съм трвърд привърженик на идеята за повече лабове и упражнения дори вместо лекции,теорията човек много лесно може и сам да си я гледа/чете в къщи(както казва филип дори и на скорост 1,5 в youtube),по важното според мене е на място да се решават повече задачи и да си помагаме едни на други като забиеме някаде(което е неизбежно).

Например като решаваш сам в къщи и забиеш някаде,може да ти отнеме час-два за да намериш решението на някакъв абсолютно малоумен проблем,който ако питаш на място ще ти отговорят за 2 мин и по този начин се повишава производителноста на обучението според мене(това разбира се далеч не значи че лабовете трябва да заменят самостоятелната работа в къщи,просто би било едно добрo допълнение)


Иначе като предложения,бих искал да предложа асистентите ако може да носят някакви табелки за по лесно разпознаване(чух че принципно има 5 асистента в залата ама освен филип и наско чесно казано незнаех към кой друг да се обърна ако имам въпрос).
Също така искам да предложа да решаваме много повече задачи и асистентите и по можещите колеги да помагат по активно на не толкова можещите колеги.

Примерно,дава се задача,дават се 15-25 мин за мислене(според зависи от задачата,за beers примерно 15мин,за 2рата с матриците примерно 25 а за 3та със битовете 20)и после асистентите и хората решили задачата активно минават и помагат на всеки който не е упял да я реши и иска помощ,и веднъж щом 80+% от хората са решили задачата,тогава чак да излезе лектора и набързо да я реши пред всички и да минаваме на следващата.


Според мене да се помогне на всеки индивудуално и да се отговори на неговите конкретни въпроси и решения,би било много по полезно за него самия от това просто да се реши задачата накрая(защото така много хора може да имат въпроси и да не са схванали нещо,но да ги е срам да питат,не визирам себе си точно тъй като аз съм голям спамер ако нещо не разбирам и искам да питам).

Разбира се 5 лектора да помогнат индивидуално на 100-200 човека би отнело доста време и за това бих предложил сериозно да се помисли и да се окуражат по напредналите студенти да стават и те активно да помaгат,тоест който е решил задачата и е изкарал 100 точки,да не минава на следващата,да не седи и да не играе на world of warcraft,ами да става и да помага на останалите(това едновременно би било и нещо като упражнение на team work&scoial skills :)

Също така бих преложил да имаме отделни задачи или за в бъдещи може би цял лаб,във който са ни дадени сложни задачи с решение,имащи някакви много трудно уловими грешки по тях за които лекторите знаят,и целта да бъде всеки да си поиграе и да се по упражнява с дебъгера за да открие тези трудно уловими грешки.

 

Като заключение според мене целта на лаба трябва да е да се помогне на колкото се може повече хора индивидуално и да се обяснят така задачите че дори и най незнаещите и неможещи колеги да могат да ги разберат(все пак според мене това е дефиницията на добро и качествено образование,ако не се лъжа дори и наков беше казал нещо от сорта на това че всеки може да хване можещи хора на входа(the top5%)и съоветно да изкара можещи хора на изхода,номера е да хванеш не толкова можещи хора и да ги превърнеш в можещи).

2
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Ще коментирам няколко неща от поста ти.

1. Имаме проблем с баджовете, всичко на всичко са останали само 2 :D Иначе принципно асистентите обикалят с баджове и е ясно кой е там да помага и кой нещо си се мотае из залата. Това е от няколко месеца вече...

2. Проблемът, с който ще се сблъскаме ако искаме да има повече лабове, е че някой трябва да мисли качествени задачи. Това е нещо, което е донякъде проблем и за изпитите по C#. Сами може да видите за няма и година колко изпита са направени и да сметнете колко задачи са това. Повече от 1-2 лаба на курс трудно ще може да се организират.

Разчита се основно на желанието и активността на топ студентите - да асистират след лекции и да помагат индивидуално както казваш, да водят подготовки, евентуално да подготвят някакви задачи като тези, които дадохме на лабовете и т.н. Общо взето СофтУни възпитава в култура на споделяне на знанията и желаещи да помагат на другите не липсват, независимо, че всички се борят с изпити, екипни проекти, домашни и т.н.

1
SimeonSimeonov avatar SimeonSimeonov 77 Точки

Мда прав си че да се измислят нови и нови задачи на ниво за всеки лаб си е трудоемка работа.
Може на някои лабове да се решават примерни задачи от стари изпити,без да има съзтезание кои ще ги реши 1ви(при положение че има авторски решения би било безмислено)а по скоро всеки сам да се опитва да си ги реши и да пита ако неможе(или да пита ако има въпроси по авторското решение).
Все пак тези лабове са си за нас,целта е ние да се учиме да решаваме задачи а не да copy pastvame чужди решения.

0
18/12/2014 19:57:26
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

За упражняването с дебъгера пропуснах - много е полезно да гледаш във форума някой като постне тема с въпрос по някоя задача. Идеята е да помогнеш на човека да си открие грешката в собствения му алгоритъм, а не просто да му копираш линк към твое решение.

Това става като пуснеш чуждия код и гледаш къде точно става проблемът, след което като го отстраниш слагаш в отговора линк с поправения код и обясняваш. Всеки решава задачи по различен начин и понякога е много полезно да разгледаш едно уж вярно решение с някакъв трудно забележим бъг и да го дебъгнеш. Подобно нещо може да правиш и при проверка на домашните.

3
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.