[Homework] Transact-SQL
Малко мое творчество - CODE
Не съм съвсем убеден във верността на решенията, но толкова ми роди главата за сега!
Малко мое творчество - CODE
Не съм съвсем убеден във верността на решенията, но толкова ми роди главата за сега!
Presian,
в 9 задача се иска да се направи агрегираща функция, а ти си направил обикновенна.
Ето и моите творения. ТУК
Определено ме затрудниха 9 и 10 и все още не съм ги направил.
8 задача пък ми е непонятно условието. Немога да разбера какво се иска.
Това което разбирам аз от 8-ма задача е да се изкарат всички двойки служители живеещи в един и същи град. Тоест ако във Кокаляне живеят Здравко Желязков, Трендафилка Немска и Фуу Бар да принтим : ЦЪК
Кокаляне: Здравко Желязков - Трендафилка Немска
Кокаляне: Здравко Желязков - Фуу Бар
Кокаляне: Трендафилка Немска - Фуу Бар
В примерния аутпут обаче не виждам това, а нещо което не мога изобщо да разбера...
@Presian виждам, че си изкарал същия аутпут като от примера, но не мога да вдяна какво првиш? А 9-та задача като видях от линка къ MSDN, че трябва да се пипат неща в master.mdf за да си дефинираме външна .нет агрегатна функция ме хвана страх. Ще ми гръмне SQL SERVERA и после няма оправяне.
Формулата по която успях да докарам примерния изход на 8 е:
LastNameSecondEmp: FirstNameFirstEmp LastNameFirstEmp TownName FirstNameSecondEmp
И аз се чудих защо е толкова объркано ама...
borislavml не знам дали логиката ми е съвсем праилна, но от примерния изход стигнах до заключението, че хващаш първия служител от съответния град и той става перманентен за този град, когато се смени града се сменя и този перманентен служител по когото правиш двйка с останалите служители. От тук идва въпроса дали не трябва да се правят още някакви манипулации, тъй като това реално не са всички възможни двойки, но за да изкараш всички възможни двойки трябва ад се правят някакви магии със вложени цикили или курсори(което не съм много сигурен дали и как е възможно). Аз съм на мнение, че задачите в това домашно са доста сложни на база обясненията по време на лекциите, за 9 задача все още се опитвам да се настроя да почна да правя нещо което, въобще не е показвано в лекцията има три реда и горе долу толкова обяснение от лектора.
Това е доста добро обяснение на задачата с агрегатната функция. Ще се опитам утре да си пусна и моето решение тук в темата.
Към линка на ttitto бих добавил и кода за асемблито от MSDN.
С тези 2 линка задачата се прави за минути.
Ето ги и моите задачки: цък
7-ма задача ми бе много интересна за правене.
8-ма задача ми е толкова неясна, поне за мен условието и дадения пример толкова си противоречат.
9-та задача според мен трябва да е със звездичка, най-малкото понеже както обсъждахме с колеги 10та задача е точно 3 реда щом направиш 9та а тя е със звездичка. Също така нямахме едно пълно демо по време на лекцията, което да ни покаже как да правим агрегиращи .NET функции. Засега не ми се занимава с нея, ако до 22ри (когато е крайния срок) получа желание ще се поразтърся да разуча как се прави.
Здравейте!
Добавям примерно решение на 9 задача с агрегатната функция - в sql файла има малко по-подробни инструкции за стъпките, които да се следват. :)
Много си прав Цецо! Въобще не се замислих, направо я натрещях, че седмата задачка много ме изнерви. Май утре ще я мисля, че днес вече изпуших!