Идеята зад условието на отборния проект по DB && DB apps
Гледам го и му се мая на условието на тоя отборен проект, още от деня в който излезе, през курса по бази данни, когато нямахме и 1% знания за това как даже да го почнем проекта.
Минаха защитите и ми се иска да си споделя мнението около идеята зад условието, тъй като мисля, че то не е адекватно и за следващия випуск би било хубаво да е нещо различно.
Според мен условията за отборни проекти трябва да са атрактивни. Хората имат желание да работят по отборни проекти заради атмосферата и опита, но тъй като това е нещо, за което не им се заплаща, то тогава не им е все едно за какво точно работят, а търсят нещо атрактивно, техния дрийм джоб.
Идеята с игричките през 1во ниво и ООП беше добра. Една голяма част от хората си мечтаят да правят игри, на други им е забавно, а трети са ентусиазирани покрай останалите. Апликейшъните по JS Apps и PHP също до някаква степен бяха добри, тъй като някакви албумчета и форумчета сигурно са тръпка на доста хора, от като са видели че съществуват такива неща в онлайн пространството.
И изведнъж дойде ВЕРИГА СУПЕРМАРКЕТИ. Не, не си мечтая да работя във верига супермаркети, дори и в IT отдела. Задачката е преливайте от пусто в празно, щото шефа на магазина искал репорти, ама ги иска така, ама иначе, ама... майната му на шефа :) Сигурен съм, че има хора на които им е харесало, но не съм убеден (?) че на масата им хареса. Можеше дори и в този смисъл да е условието но да имаш някакъв сторилайн. Ако трябва да съм честен до последно нямах желание да измисля сторилайн, камо ли да си напълня базата с каси бира и шоколади нестле. През целия отборен проект го карах с Product 1, Sale 1, Product 2, Vendor 3...
Според мен сторилайнът е важна част от условието - можеше да сме примерно управители на верига магазини и да трябва да изкарваме проекции колко ще сме на печалба в следващото тримесечие или нещо от сорта. Въпреки, че data analytist-ите са добре платени и обикновено големи гурута, на редовия бъдещ проограмист това все още не му е dream job-а и му трябва време да порасне в тази насока. Според мен това трябва да се вземе предвид.
Не искам да говоря от множествено число, че току-виж се появили всички от курса да кажат колкото много им е харесал проекта, но моето лично мнение е, че не се почувствах ентусиазиран от условието.
Технически пък задачите изискваха конкретни неща, които някои хора даже не са чували. Как някой да генерира XML Report като даже не е чувал какво е XML? Говоря сериозно, наш колега ми каза, че си е нямал идея какво е XML и го разбирам. Абсурдно е напълно начинаещи да ги накараш да разберат какво е XML, а после и да започнат да работят с него и то в някакъв език за програмиране. Лекцията за XML беше доста късно. А де факто генерирането на този репорт е за начинаещите в отбора, за да могат напредналите примерно да се занимават със зип-а и екселите или оракъла. Де факто XML report-а звучи като 5 реда код, но е нещо напълно ново за хората и съвсем естествено изолира хората без предварителни знания.
Вярно, че и примерно по РНР форума трябваше да има логин и регистрация, ама не ни беше казано "ползвайте MSSQL". Кой както се усети и намери за добре. Един ще ползва база щото е разбрал че има такова животно и как да го ползва, друг ще ползва файлчета, трети кукита и като затвори браузъра вече няма юзъри и постове :) Но всеки ще си намери неговия начин. Тук спецификите в технологиите бяха големи.