Професионална програма
Loading...
+ Нов въпрос
tinta avatar tinta 4 Точки

ДОМАШНИ - как да ги правим по-удобни при проверка

За да може да става по-бързо прегледа на домашните предлагам две неща: 

  1. В началото на всяка задача да се слага закоментирано условиято на задачата - много по-удобно е да го има вътре и само да скролнеш, за да се видиш на какво аджеба е това решение.
  2. Предаване само на .cs файловете - прегледах едно домашно, в което бяха изпратени само .cs файлове и беше супер бързо и удобно, мисля вече и аз така да предавам.

Ако някой има и други идеи да казва, аз за сега само за тези се сещам.

Тагове:
StoilStoyanov avatar StoilStoyanov 9 Точки

А ти как ги отваряш .cs файловете на мен не ми тръгват с ctrl + F5, а само виждам код : (

0
HPetrov avatar HPetrov 822 Точки

Ще помоля теб и всички останали да не предавате само source code файловете. Да, може би е малко по бързо да погледнеш кода, но когато трябва да тестваш е ужасно. Най-добрия вариант си е -> пускаш solutiona-а и run-ваш каквото си искаш без да се налага да копира6 целия код някаде, че тогава да го мъчиш ;)

11
tinta avatar tinta 4 Точки

ОК - съгласих се!

Аз прегледах само първите домашни и там наистина само гледах кода - за по-сложните ги копвах, но може и да не е най-най-удобното за по-обширни задачи.

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Мисля, че ако проджекта се казва както се казва името на задачата в домашното е достатъчно. Да слагаме коментари с условието на задачата, го считам за ненужно а и така някои хора ще започнат да го взимат за практика, когато пишта реален код, да слагат отгоре какво всъщност прави той. Ако кодът не е досатъчно self-explainable, може да удариш минус на домашното, защото това си е codding practice, който очевидно е нарушен.

0
tinta avatar tinta 4 Точки

Не съм съгласна - задачата може да е супер написана и обяснена, но все пак решението да не отговаря на заданието (както беше в онази задача с корен квадратен и числото на квадрат - въпреки, че то там основната задача беше да се разучи метода Math, така че нямаше кой знае какво значение кое ползваш).

Но попадам на нк нови начини за решаване на задачи (което за мен е супер полезно) и е много по-удобно като гледам какво точно се търси и кое, как, защо е използвано.

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Ама в крайна сметка ние пишем домашните, симулирайки една workflow среда, в която някой ти поставя таск, и ти го вършиш с целта: да работи, да може да си променяш лесно кода, да може колегиет ти да ти променят лесно кода. А не за да ти чете проджект мениджъра коментарите - "емии, тука съм ползвал Split() вместо еди кво си, за да си упражня еди какво си". В крайна сметка не пишем домашни, за да водим лекции, а за да решим даден проблем. На теб, сигурно на всички нас, тези коментари са ни полезни да разберем нещо ново или за да да вникнем в нечий код, но това не е правилно. Така и пишешщия и проверящия ще свикнат с коментарите. А те не трябва да са водещото. Трябва да четеш кода с лекота. Ако не знаеш защо някой еп олзвал нещо тотално различно от другите решения - има гугъл. Така ще научиш по-добре от колкото от коментар.

 

Имаш уърд файл с условията. Ако ще проверяваш нещо дали е така както трябва, значи трябва предаврително да знаеш какво е условието. Или ще си го сверяваш с уърд файла, ако не си го назубрил. В крайна сметка ако симулираме реална среда където проджект мениджъра/тийм лийда/QA-a проверява нещо, значи той предварително е знаел какво иска от подчинените си, и не му трябва обяснение: "абе пич, тва ли трябваше да е expected result-a?"

0
julieta.p.atanasova avatar julieta.p.atanasova 74 Точки

И на мен ми се струва излишно коментирането на задачите

0
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

Аз си правя папка с името ми и номера на домашното и просто там сейфам целия проект. Но винаги се чудя самите програми на български или на английски да ги пиша :D Някои съм ги правил на български, но специално последното е на английски.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

На английски ;)

2
Matrix avatar Matrix 1090 Точки

Номерирайте си задачите така:

01 Задача

02 Задача

03 Задача

...

10 Задача

 

А не: 

1 Задача

2 Задача

3 Задача

 

Т.е.  от 1 до 9 слагайте нулите отпред , така си гарантирате подредбата на задачите да бъде:
01
02
03

...а не нещо от рода на:
10
1
2

3
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

Много е важна номерацичта, би трябвало да са подредени така както са в word файла,а за условието не мисля че има смисъл, защото всички сме правили домашното и ако са със съответното подходящо име няма да е проблем да се сетим каква задача проверяваме.Също така мисля, че трябва да качваме целия solution със всичко,за да може с едно ctrl i f5 да run-ваме програмите.

Най-удобната номерация за мен е :

0.1

0.2

0.3

.....

1

2

3

4

5

 и т.н.

 

 

2
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

Кой? :) Не разбрах идеята на номерацията?

0
luboslav1995 avatar luboslav1995 109 Точки

Примерно:

0.1-HelloCSharp

0.2-PrintYourName

0.3-PrintASequence

0.4-PrintALongSequence

Това го казаха на първата лекция, че ще е добре да ги номерираме правилно и даже задълително с правилни имена, а и така се спазва реда, по който са ни зададени в word файла и по трудност се нареждат така - от по-лесни към по-трудни.

1
Plami avatar Plami 373 Точки

След проверката и на мен ми направи впечатление, че се изпуска номерирането и наименоването на задачите. Може би е хубаво задачите да се прегледат за последно преди да се изпратят, тъй като имаше случаи при когато или липсваше задача или просто файла не се отваряше. И може би е хубаво да припомним и настройките, за да не се стартира автоматично само първия проект - десен бутон на solution-a -> properties -> current selection.

0
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Говорейки за номерация на задачите, аз възприех следната номенклатура:  001 е първа задача от първо (нулево домашно), 002, съответно втората и т.н. 101 е първа задача от второто домашно, 102 стората задача от второто домапно и т.н.

т.е. XYY, като Х е темата (0-CSharp-Basics-Intro-Programing-Homework, 1-CSharp-Primitive-Data-Types-And-Variables и т.н.) а YY е номера на задачата, например 015 би отговаряло на "Age After 10 Years"

Стори ми се удоно и ползвам този шаблон при именуване.


Друго, което бих искал да подчертая е, че когато създавате нов проект към солюшъна, е желателно да го кърстите на момента при създаването - преди да натиснете бутона [OK] - защото след като се създаде програмата, можете да преименувате файловете, както и самия проект, но папката, която VS прави при началното създаване остава със същото име. Случвало ми се е да виждам ConsoleAplication1 папка и като гледаш през VS виждаш например PrintMyName.

Ако пък не сте си дали сметка, за да се поправи името на папката, трябва да ънлоаднете проекта, да го промените и да го лоаднете отново. Обикновено става. Или просто да копирате кода, да изтриете проекта, да създадете нов проект и да пейтнете кода в него.

0
jabalka avatar jabalka 960 Точки

Има и по-лесен начин да си промениш името на папката на поректа.

1/ Първо си преименуваш самия проект във VS

2/ Затваряш VS

3/ Преименуваш си папката в Windows explorer

4/ Отваряш .sln файла с Notepad или друг обикновен текстов редактор и си променяш името на папката (т.е. адреса до нея), която вече реално си преименувал. Лесно и бързо. Обикновено изреждането на source-овете на файловете започва от около пети ред като отвориш .sln файла с текстов редактор. Изглежда нещо като това:

"Microsoft Visual Studio Solution File, Format Version 12.00
# Visual Studio 2013
VisualStudioVersion = 12.0.21005.1
MinimumVisualStudioVersion = 10.0.40219.1
Project("{FAE04EC0-301F-11D3-BF4B-00C04F79EFBC}") = "01-Declare-Variables", "ConsoleAplication1\01-Declare-Variables.csproj", "{B3056048-C792-4A26-9B3F-A01FD6945001}"
EndProject
Project("{FAE04EC0-301F-11D3-BF4B-00C04F79EFBC}") = "02-Float-Double", "02-Float-Double\02-Float-Double.csproj", "{EDC396E7-EAAE-40BD-A25C-8D16D6E871D9}"
EndProject

...

"

Преименуваш си обърканата папка както следва:

"Microsoft Visual Studio Solution File, Format Version 12.00
# Visual Studio 2013
VisualStudioVersion = 12.0.21005.1
MinimumVisualStudioVersion = 10.0.40219.1
Project("{FAE04EC0-301F-11D3-BF4B-00C04F79EFBC}") = "01-Declare-Variables", "01-Declare-Variables\01-Declare-Variables.csproj", "{B3056048-C792-4A26-9B3F-A01FD6945001}"
EndProject
Project("{FAE04EC0-301F-11D3-BF4B-00C04F79EFBC}") = "02-Float-Double", "02-Float-Double\02-Float-Double.csproj", "{EDC396E7-EAAE-40BD-A25C-8D16D6E871D9}"
EndProject

...

"

... и си свиркаш ;)

Поздрави и дано съм била полезна.

Приятно цъкане, колеги!

1
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Здравей,

Не бях стигал до там да любопитствам какво има в sln файла, но сека като казваш ще проверя.

Мисля си, че пипането в текстови, конфигурационни файлове носи със себе си известен риск. Може да пропуснем да затворим кавички, скоба, да напишем знак на кирлица или каквато и да е друга неволна промяна и да предизвикаме по-голям проблем.

Затова мисля, че за хора, които не идват от тъмните векове на ИТ - когато се компилираха зависимостите и библиотеките в Linux  ръчно и нямаше apt-get - да пипат в конфигурационни файлове е dangerous. Иначе, ако знаеш какво правиш, редактирането на ръка често дава повече контрол върху нещата.

Пробва ли дали ако счупиш файла после солюшъна пали без да гръмне?

 

 

 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6847 Точки

@LinAdmin,

 

Нямам много опит със C# и .NET framework-а, но до колкото се разрових в ASP.NET MVC-то, билдването на уеб апликейшъни посредством CMS-и, и дори CMS-а на Телерик (Sitefinity) се налага много често а пипаш конфизите - самите CMS-и също създават гора от web config файлове, които пипаш за да променяш дефолт бихейвиъра, който не винаги е желан. За да промениш рутирането на MVC-то също пипаш по конфига. За да сложиш конекция към база данни - също. Общо взето е неделима част от програмирането в .NET. Така, че ако ще пишем аппове на C# ще трябва да свикваме :)

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.