СофтУниада 2022 - искаш ли да станеш СофтУниадец?

За седма поредна година СофтУни те предизвиква да подложиш уменията си по програмиране на изпитание. Можеш да се изправиш срещу едни от най-добрите разработчици в страната сред учениците и студентите, в две категории – Състезателно програмиране и Софтуерен проект. Можеш да премериш сили в младшата група (ученици до 16 години) или старшата (над 16 години). Ако станеш безапелационния победител, ще се окичиш с титлата Софтуниадец. И не само!

Но какво се иска, за да спечелиш? Няма да те оставя да се чудиш, а направо ще ти представя един от проектите, който впечатли журито ни на СофтУниада 2021. А ако те вдъхнови и искаш да пробваш уменията си, не се колебай да се включиш!

Денис Исметов, 1-ва Награда в категория Уеб проекти

Проектите, които разгледахме през 2021 година, бяха впечатляващи. Но Energy Path на Денис Исметов при състезателите над 16 г. не просто ни впечатли, а и ни вдъхнови. Energy Path беше страхотен зелен проект – пътека от плочки с вграден механизъм за генериране на електрическа енергия. Уникалният аспект на проекта бе, че генерира зелена енергия от стъпките на пешеходци. А данните, генерирани от ползването на пътеката, се записваха на уеб базирана платформа.

 

Интернет платформата Energy Path е достъпна и до днес, можеш да я разгледаш ето ТУК. Проектът на Денис има два аспекта – софтуерен (интернет платформата) и хардуерен (самата пътека). За създаването на платформата е използвал HTML5, CSS3, jQuery, JS, AJAX и Bootstrap. Прилага програмният език PHP 7, а базата си данни създава чрез SQL и я администрира през phpMyAdmin.

 

Хардуерът му се състои от енергийна пътека със сензор за напрежение и ток, сензор за движение (PIR сензор), фотосензор, микроконтролер Arduino Uno, сензор за температура и влажност, стъпков сензор, и мрежова карта за Arduino Uno. И всичко това – за да може не просто да генерира енергия, но и да предава информация към платформата Energy Path. Програмният език, използван за хардуера, е C++.

Искаш да спечелиш СофтУниада?

Както виждаш, СофтУниада не е шега работа. Състезанието те предизвиква да дадеш максимума от себе си и да създадеш наистина зашеметяващ проект. Ако възможността да се изправиш срещу най-добрите свои връстници и да ги победиш те въодушевява, присъедини се.

Пълния регламент на СофтУниада можеш да видиш ето ТУК и да се запишеш до 8 февруари. Самото състезание ще се проведе изцяло онлайн на 26 и 27 февруари – виж цялата програма.

Какво печелиш от СофтУниада?

Неразделна част от състезанието е нашето специално жури, което оценява внимателно проектите и провъзгласява победителите. Журито се състои от професионалисти в областта на софтуерната разработка и, ако впечатлиш членовете му, можеш да се окичиш не само с титлата СофтУниадец, но и с редица награди. Тази година имам удоволствието да ти съобщя, че в журито ще участват представители на Taulia, Motion Software, Software Group и PostBank.

 

Парични и предметни награди те очакват както в категория Състезателно програмиране, така и в Софтуерни проекти, като такива са предвидени и за двете възрастови групи. Всички победители в СофтУниада ще получат и купи и медали.

Готов ли си за предизвикателството? Ще имаш възможност да се бориш за челните места в състезателното програмиране и/или да създадеш свой собствен продукт – софтуерно, уеб или мобилно приложение. А това е и чудесен начин да обогатиш портфолиото си и да получиш силен тласък за кариерното си развитие.

Можеш да се запишеш за участие в СофтУниада до 8 февруари ето ТУК. Не пропускай шанса да блеснеш с уменията си. Очакваме те!