Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

petya.n avatar petya.n 1 Точки

Мнения за СофтУни БУДИТЕЛ - за родители и ученици

Здравейте колеги,

Може ли да споделите вашите мнения за новата гимназия СофтУни БУДИТЕЛ?

  • СофтУни БУДИТЕЛ - гимназия за програмиране, дизайн и дигитален бизнес: https://buditel.softuni.bg

 

Интересуват ме лични мнения, ревюта, отзиви, коментари и обратна връзка относно училището. Гледах ревютата в Google, но повечето от тях не са много конкретни и не издават информация от кухнята, примерно казуси конкретни учители, учебни дисциплини, вътрешна политика на училището и други.

Правя си проучване на няколко училища за кандидатстване след 7 клас и за СофтУни БУДИТЕЛ не намирам достатъчно информация.

 

Моля разкажете за приема: лесно ли се минават входните изпити? Защо е този personality test? Това психологически опит ли е? Какво въпроси задават по интервютата за прием? Какви са задачите в теста за прием? Трудни ли са? Имате ли информация от първа ръка?
 

Моля разкажете за специалностите? Добро ли е нивото на преподаване? Наистина ли учителите са от индустрията или само така се рекламират? Какво е вашето мнение?
 

За специалност "графичен дизайн" какво е нивото? Какво реално могат учениците в 8 клас, в 9 клас, в 10 клас, в 11 клас и в 12 клас? Ако се интересувам от гейм дизайн, мога ли да го уча в училище? Какъв е вашият коментар?

 

За специалност "програмиране" какво е нивото? Какво реално могат учениците в 8 клас, в 9 клас, в 10 клас, в 11 клас и в 12 клас? Ако се интересуваме от изкуствен интелект или пък мрежи или информационна сигурност, учат ли се в гимназията? имате ли обратна връзка?

В специалност "дигитален бизнес" какво се учи? Това някаква икономика ли е или е по-практическо? Какво реално могат учениците от тази специалност в 8 клас, в 9 клас, в 10 клас, в 11 клас и в 12 клас? Ако искат да си отворят онлайн магазин или да кажем малък собствен бизнес, учениците получават ли нужните умения?

За учебните компании: всички ученици ли участват в учебна компания? Какво представлява тя? Това реална фирма ли е или е някаква симулация само? методиката на Junior Ahcievement ли се ползва или е някаква тяхна разработка на улилището?

 

Моля разкажете за учителите: какво е нивото по общообразователните предмети и по професионалните предмети? Силни ли са, слаби ли са, има ли проблеми? Сигурно има и по-силни и по-слаби учители, но какво е нивото като цяло? Може ли да покажете профилите в LinkedIn на водещите учители по професионалните предмети? Има ли текучество на учители? Това е често срещано в частните училища. И тази гимназия ли е така?

 

Интересувам се от стажовете. Има ли стажове по фирмите, както е обявено? За всички ли са тези стажове или само за някои ученици? В кой клас са стажовете? Проформа ли се правят стажовете (както е масовата практика по училищата) или са истински?

 

Какво е нивото на английски език в тази гимназия? Какво става ако един ученик има по-слаб английски? Може ли да навакса? Подготвят ли се за изпити като Cambridge?

 

Какво е нивото по математика? Това е професионална гимназия и не може да се сравнява с математическите гимназии, но ако ученикът кандидатства примерно в технически университет в Германия или Холандия, знам че има изисквания за математиката. Покриват ли се те?

 

Каква е реализацията на завършилите училището? Знам, че първият випуск вече са завършили през 2023 г. Какво става с тях? Продължиха ли в силни университети? Или са почнали работа? Или и двете паралелно? Имат ли някои от учениците собствен бизнес?

 

Judge SoftUni - в това ли ги оценяват по програмиране?

Изглежда, че тук някакви ученици решават някакви задачи. Каква е тази система judge? И по дизайн ли работят с нея? Знам, че в СофтУни я ползват по изпитите. Ама в училището също ли с нея работят?

 

Тази гимназия на СофтУни ли или е само с тяхната подкрепа? Има голяма разлика според мен. Четох някъде, че СофтУни са придобили 100% от гимназията през ноември 2023 г. Четох, че училището в началото се е казвало "СофтУни Светлина" и е било съвместен проект между СофтУни и една друга верига училища. Обаче нещо СофтУни не са били доволни от работата на другата страна и е имало разминавания във визията им и принципите им на работа. От там са дошли и някои проблеми с качеството. Сега тези проблеми изчистени ли са? Някой има ли повече информация?

 

Учебните сгради: добри ли са? На сайта са показани две учебни бази - в кв. Дружба и в кв. Младост. Като локация изглеждат добре, но вътре комфортно ли се? Четох някъде, че било студено миналата година, нямало щори и имало счупени чинове и столове. Имат ли добра спортна база? Има ли още проблеми с това? Гледах снимките в Google (https://maps.app.goo.gl/mycrpqvBTRN6pb1T8 -> снимки), но те са сякаш правени от фотограф и не става ясно какво е реалното положение. Имате ли вътрешна информация от някой, който учи там?
 

Възпитават ли се soft skills в тази гимназия? За мен едно от уменията на бъдещето са точно тези меки умения, които отличават хората от изкуствения интелект. Имам предвид както личностни умения (да си осъзнат, да разбираш себе си, собствените си сили, лимитации и потребности), така и междуличностни отношения (социално интелигентност, емпатия, комуникация с другите, екипна работа), както и работни навици, умения за работа по проекти, умения за презентаране, личен брандинг, лично портфолио и много дурги.

 

Сравнение с другите гимназии?
По професия програмиране: как стои СофтУни БУДИТЕЛ, сравнена с ТУЕС, СПГЕ, НПМГ и НПГ по КТС - гр. Правец?
По професия дизайн: СофтУни БУДИТЕЛ, сравнена с ПГ по дизайн "Елисавета Вазова", НПГФП (фотографската гимназия), НГПИ Свети Лука, Евростандарт
По професия бизнес: СофтУни БУДИТЕЛ, сравнена с НФСГ (финансово-стопанската гимназия), НФТБ (банковата гимназия), ЧПГ Банкер, други?
Като цяло сравнение с елитните държавни гимназии: СМГ, НПМГ, 91 НЕГ (немската), 164 ГПИЕ (испанската), 1 АЕГ и 2 АЕГ (английските) - може ли да се прави въобще сравнение? Те са профилирани, учат малко ИТ, програмиране и дизайн, но като цяло фокусът име математика и езици.
Като цяло сравнение с елитните частни гимназии: Американски колеж, Свети Георги, Българско школо, Англо-американско, Британика, Веда, Дарби, Златарски, Izzi Science - повечето са с фокус върху език и IB програми. Все пак може да се сравняват, нали?
Можете ли да дадете мнения?

 

От СофтУни БУДИТЕЛ много говорят за училище на бъдещето, умения на бъдещето и всякакви такива маркетингови фразички. Все пак кои са тези умения на бъдещето? С този изкуствен интелект няма ли да стане излишно 90% от сегашното образоивание в един момент?

 

Репутация: доколкото знам СофтУни е голяма образователна група с няколко фирми вътре, основана от Светлин Наков. Имат академия за програмиране, академия за дизайн, академия за дигитален маркетинг, гимназия, академия за деца, финансова академия. Като цяло имат добра репутация. Гледала съм ревюта в Google и Facebook и доста кличпета в YouTube. Като цяло отзивите са положителни. Обаче за Светлина отзивите са смесени. Струва ми се, че нивото на гимназията е по-ниско от нивото на останалите проекти на СофтУни. Има ли нещо такова?

 

Чувала съм много добри думи за Евгения Пеева. Това училище СофтУни БУДИТЕЛ на нея основната й работа ли е или тя се занимава паралелно и с фондация "Заедно в час"? Щото и Светлин Наков е голямо име, но не вярвам да се занимава лично с училището и да преподава в него. Евгения е силна, няма спор. Има опит, има визия. Обаче дали се е хванала на 100% с училището и дали ще й позволят да си реализира визията, това ми е интересно да науча.

 

Имате ли други впечатления да споделите за това училище Будител? Най-полезно ще ми е няколко родителя да изнесат мнения от първа ръка. Благодаря ви!

1
Общи приказки 30/11/2023 13:09:54
smihayla avatar smihayla 2 Точки

Дъщеря ми Яна след 7-ми кл. я записах "графичен дизайн". Тя е щастлива да учи при Вас, доволна е от средата, от приятелствата, от спец.предмети, има любими учители,чувства се разбрана и подкрепяна от УЧИТЕЛЯ- г-н Минчо Минчев. Срещала го е по коридорите в трудни моменти за нея, трудни в общуването си с г-жата по англ.ез.

Училището е страхотно, Вие сте страхотни и "Будител" е една от най-големите ни мечти, на мен като Майка и на двете ми деца !  Ето това бих казала на всеки...!  БЛАГОДАРЯ , че ни позволихте да се сбъдне мечтата ни - Яна да учи любимия си Графичен дизайн при проф.учители, а ние да сме спокойни за нея.

През 2004г.гледах връчването на презид.награда "Дж.Атанасов" на основателя на у-щето Светлин Наков - бях и съм ВПЕЧАТЛЕНА и ГОРДА с качествата, които носи ... Благодаря на основателят , че сбъдна своята мечта!!!

Дъщерята ми учи дизайн с мн.голямо желание. Сега е на Photoshop, но прави доста интересни задачи още в 8 клас. Понякога седи часове пред компа и си прави домашните и проектите. Тя много харесва дизайна и  е супер ентусиазирана. Другите предмети ги учи, ама не е толкова запалена.

1
pet.granch avatar pet.granch 3 Точки

Синът ми учи програмиране. Доста му е интересно. Минаха по малко от всичко: структури данни, класове и обекти, малко HTML и Javascript, малко сървърен код. Иска да учи изкуствен интелект, ама математиката не му е по силите. Чакаме 11 клас, за да го запишем в специализицията в курсовете на СофтУни, че там има изкуствен интелект и от тези по-модерните дисциплини: data science, deep learning, невронни мрежи. Аз лично съм от ИТ сферата и виждам, че учат съвременни неща, но и концепции и инженерни принципи. Учителите се стараят, подкрепят ги, готвят ги за състезания.

Петър

1
pet.granch avatar pet.granch 3 Точки

След 8 клас бяхме очаровани от училището, преподаването, средата и дисциплината. Даже едни наши приятели си записаха детето. В 9 клас бяхме доста притеснени от занижения контрол и дисциплина. В момента имаме надежди, че нещата отново се подобряват. Като цяло усещаме съвременно образование в практически ориентирана учебна среда, млади учители, добра база.

Специалностите са прекрасни, но липсва търсенето на отговорност спрямо неуважителните отсъствия. В последно време контролът е завишен, но все още не е достатъчен. Това, което виждаме през последните 3 месеца ми дава основание да мисля, че ни чакат много добри времена, заедно!
 

Петър

1
AntimovaDenica avatar AntimovaDenica 2 Точки

От скоро дъщеря ми е в гимназията. Евгения Пеева дава заявка за големи постижения. Мисля, че не е само на думи. Съдя от детето ми:  ходи с желание на училище. Харесва съучениците си и учителите, които възприема за ментори. Показва по-голяма заинтересованост към учебния процес, чувства се разбрана и ценена, което допълнително я мотивира.

Учителите помагат на учениците да се чувстват сигурни, че могат да се справят с училище. Учениците си вярват и се уважават помежду си, и учителите ги окуражават да изказват своите мисли и идеи. Аз очаквам от едно добро училище да има възможността да се занимава с това, което го вълнува и да развива своите интереси в училище. Да се чувства, че учителите му го разбират и подкрепят. За професионалните предмети всичко е супер. Браво!

Деница

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.