Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Сбъркана програма

Здравейте,

аз съм онлайн от онзи випуск, започнал в началото на годината, на когото в последствие му се промени програмата и като втори семестър сега вземаме Back-End. Както и предполагах, курсовете, които сега изучаваме стъпват на знания, които се предполага, че са придобити във Front-End, който за нас ще дойде последен!?!!!! Не само, че ни трябваше доста ООП за базите, ами сега установявам, че следващият курс по Web Services and Cloud стъпва на знания, придобити в курсове от Front-End! Изгледах първите лекции от изминалия курс(Web Serv. & Cloud) и нещата, за които става въпрос сега виждам са като цяло от курсовете по JS Apps, които нашият поток ще вземе в последствие. С две думи к'во става по дяволите?!?!? За DB Apps имаше два кьорави линка към ООП и още нещо, ама как се схваща ООП-то с една лекция?

Тагове:
5
Advanced Level: Back-End 04/08/2015 15:36:02
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6845 Точки

Не те разбрах? Сигурен ли си, че Web Services, което се води направо бекенда на бекенда в съвремието, стъпва върху нещо, което трябва да се учи във фронтенда?!?!? Уеб услугите са нещо, което е ИЗЦЯЛО ама ИЗЦЯЛО свързано с бекенда, и не се кахъри от клиента, демек от фронтенда и не му пука дали въобще на това приложение ще има някакъв клиент или ще е голо АПИ дето си го тестваш през cURL на терминала...

1
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Виж какви лекции има в курса по JS Apps: Rabota s HTTP, Ajax и Rest; Routing, Templating; и т.н.

Все неща, с които се обясняват концепциите от курса (Web Serv & Cloud).

По базите не ми казвай, че не ми трябваха неща от ООП и нещо от Advanced C#. Кое не можеш да разбереш?

0
04/08/2015 15:55:55
RoYaL avatar RoYaL SoftUni Team Trainer 6845 Точки

Ajax и Templating не са част от бекенд частта и не би трябвало да са част и от уеб услугите.

Работа с HTTP и основните методи в HTTP се обясняват в курса по уеб услуги - обясняват се GET, POST, PUT, DELETE и PATCH, и как са пряко свързани с REST концепцията. Обяснява се рутиращата система на ASP.NET.

 

0
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

"Работа с HTTP и основните методи в HTTP се обясняват в курса по уеб услуги - обясняват се GET, POST, PUT, DELETE и PATCH..."  Дано си прав. Просто от базите данни имам много лошо впечатление и може би реагирам вече предубедено. Помисли, дали не трябваха знания от ООП и Advanced c#?

0
04/08/2015 16:15:16
Filkolev avatar Filkolev 4497 Точки

Прегледах презентациите от курса Web Services and Cloud и не са съвсем основателни критиките ти. Че има общи неща има, но този курс не стъпва на нищо от front end нивото, т.е. не се очаква да се знае нещо предварително. Тези, които сме минали през ниво 2, просто сме консумирали REST услуги през JS и от време на време сме пускали заявки през Postman, но по никакъв начин не сме изучавали в дълбочина тези услуги, просто ги ползвахме, за да имаме някъде данни, които да покажем на сайта.Аз дори бих казал, че ние сме в по-неизгодно положение, понеже сме ползвали услуги, които не разбираме изцяло; къде къде по-добре е да се положе теоретичната основа на тези неща, преди да започнем да ги ползваме.

Относно DB Apps - по замисъл трябваше хората от ниво 1, които сте в преходния период на смяна на програмата, да минете първите две седмици от ООП курса (този, който караха сегашното Fundamental ниво), колкото да сте наясно с най-базовите концепции - какво е клас, какво е наследяване и т.н. Това че 80% от хората си взеха ваканция тези две седмици е друг въпрос. Затова беше сложен линк само към лекцията за дефиниране на класове, там в най-общи линии са обяснени тези неща и това е достатъчно. Другият линк е към лекцията за функционално програмиране, където се показва работа с LINQ в C#, което като синтаксис доста се доближава до чистия SQL. Човек, преминал курса по бази данни, не би имал проблем да научи 4-5 метода от LINQ като Select, Where, OrderBy, ThenBy, FirstOrDefault, Take и др. Схванеш ли как се ползват ламбда изразите нататък няма нещо по-особено.

1
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Може да съм си направил някои прибързани изводи, но лекцията за дефиниране на класове въобще не беше достатъчна. Цялата лекция е де факто как той повтаря "...ами сега толкова бързо не мога да ви обясня ООП-то..." Сега на встъпителните лекции (Web & Cloud) пак чувам "... ами еди кво си, което вече правихте и знаете за какво става въпрос...", ама аз не съм го правил (най вероятно, това което ти имаш предвид за REST през JS). Въобще с опита от базите данни оставам с впечатлението, че започвате да обяснявате неща, с други, които не сме учили. Не че е невъзможно да се навакса, просто е много много неприятно.

1
Filkolev avatar Filkolev 4497 Точки

Чакай малко, ти гледаш лекциите от преден випуск, където лекторите са били наясно, че всички саминали даден материал. По един начин ще си проведеш лекцията ако знаеш, че всички в залата са минали JS Apps, по съвсем друг начин ще стоят нещата ако знаеш, че половината хора не са чували за такива услуги.

1
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Да, прав си. Има само един курс до сега. Реших да започна от сега, с оглед на всичко това, за което до сега мрънкам. Ако вземете предвид ситуацията и започнете обясненията на чисто, имайки предвид, че има и такива, които не са запознати с някои от нещата, ще съм ви много благодарен. Просто от опита от базите няма как да не съм настроен по този начин. 

0
04/08/2015 16:54:50
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Аз прегледах отгоре-отгоре и видях async методи, unit тестове, "класически" ооп шаблони и .. ъъ mocking ?? Първите няколко неща съм ги виждал (не е малко ; ) ) , но mocking тепърва ще гледам какво е.

Teзи, които се оплитат:
тук има лекция за асинхронно - https://softuni.bg/trainings/1123/Advanced-CSharp-May-2015

тук има unit тестове и mocking - https://softuni.bg/trainings/1175/High-Quality-Code-July-2015

3
george.ivanov avatar george.ivanov 20 Точки

Koлега, разбирам те в голяма степен. За мен back-end курса ми дойде доста "екстремен". Темпото е като за опреснителен курс, не е за хора които не сме ги чували тези неща. Аз в общи линии бях до тук. Даже не се явих на изпита DB App.

Но такава е концепцията - казват се някои основни положения, след това всеки се оправя както може. Успяват само най-добрите, другите не е казано, че задължително трябва да станем developer-и.

Аз не упреквам и не се сърдя на никого. Изрично няколко пъти беше казано, че това е занимание за изцяло отдадени на него хора. А аз лично  имам множество други ангажименти и така.

Успех, не се отказвай!

4
velevatanas avatar velevatanas 85 Точки

Ако беше минал ООП и advanced C# както е замислено, нямаше да ти идва така екстремно. То това е идеята: придобиваш някакви знания и след това с тяхната основа надграждаш нови знания. Затова ООП и advanced C# идват в началото, след това е front-end и back-end накрая. Само за випуска, започнал в началото на 2015 е така малоумно сбъркана програмата. Точно това ще стане с доста от тоя випуск - много ще се откажат. Вече знам няколко, които приключиха, а аз така или иначе не познавам много хора от там. Ясно, че трябва много време да се отделя, ама защо да отделяш два пъти повече от необходимото, заради една недомислица...

2