Loading...
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Защо се насърчава липсата на умение и желание да се търси информация преди да се попита?

Забелязвам тенденцията в този форум да се случва следното:

 

1. Някой пуска тема във форума, която ако й бъде изкопирано съдържанието в гугъл директно, отговорът ще излезе на първо място

2. Нареждат се 100 човека да отговарят едно и също, естествено правилния отговор, вместо да посочат че подобно нещо може да се намери лесно в гугъл

 

В крайна сметка не е форумът на бгмама, където средното мисловно ниво граничи с нулата, тук ще бъдем бъдещи софтуерни инженери, дай Боже. Трябва да се научим как да извличаме информация от вече готови източници. И този навик трябва да се развива у всеки. Когато отговаряте на такива въпроси, карате човек да се чувства достатъчно комфортно, че да зададе още милиони такива въпроси. Това може да е ваш бъдещ колега в работата, който да ви сръчка в ребрата докато работите, за да ви пита например как да направите интеджър в стринг, вместо да го провери в гугъл (не съм пробвал, но съм сигурен, че на 1ви резултат е верният отговор в гугъл)

 

Тези въпроси с всеизвестна истина за отговор или с отговор, който е на 1ви резултат в гугъл, дори и да е зададен въпросът по най-кривия начин, не са само от сферата на програмирането, до колкото виждам във форума. Тук се превръщаме в една своеобразна бгмама, в която се пита как да се стигне от точка А до точка Б, как да се направи чийзкейк, как да си вържем връзките на обувките и прочие неща, които не бих нарекъл глупости, а по-скоро топла вода, която вече е открита и предлагам да си спестим преоткриването й. Така и така няма търсачка във форума, нека не го пълним с толкова много теми.

 

P.S.: Може да биете минуси, защото виждам, че го правите когато кажа на някой, че не си е направил елементарното усилие да си напише въпроса в гугъл сърч бара.

Тагове:
21
Общи приказки
Anonymous:
Closed.
dentia avatar dentia 362 Точки

Предвид последните 10-на минути съм почти сигурна какво те афектира, но се нахвърли на грешния човек. Той нито пусна тема, нито ти бръкна в очите - просто зададе един кратичък въпрос. Не всички висят в тоя форум 24/7 и могат насън да изредят темите в низходящ азбучен ред.

PS - спри се с тоя гугъл, 'шото и на теб търсенето не ти се удава.

12
TodorovH avatar TodorovH 216 Точки

Напълно безсмислена тема!!!

Не е ли все едно дали ще се търси информация в интернет или ще се попита във форума за помощ от някой по-знаещ колега, който ще обясни по-разбираемо в повечето случаи, а има и хора, които не са много навътре с английския за момента и обясненията на български им носят повече ценна информация!!!

Съгласен съм с колежката! Не мога да разбера какво си го захапал тоя гугъл на гугъл? Всеки в крайна сметка си има своя начин, а и затова е тоя форум, та да се пита, споделя и помага! Ако нещо не ти харесва чувствай се свободен да сложиш край! Ама не на живота си де, а на сесията, пък току виж докато си оффлайн да са понамалели въпросите и форума да е станал по приветливо място за гурута на търсенето като теб! cool

Ако можеш да помогнеш на някой и да си полезен, бъди!

Ако ли не, не си ври гагата, където трябва и където не трябва!

Айде със здраве!

1
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Така е по уважаващите себе си форуми. Не се толерира нулевия ефърт в търсене :') а и ви казвам, че така ще научите хората да бъдат и в работата

6
Todor09 avatar Todor09 24 Точки

За да са активни хората във форума laughing

Просто понякога хората не им се занимава да преглеждат много информация или освен конкретния въпрос имат още няколко подвъпроса така да се каже.

Бгмама форума не се ли раздели laughing (едните не харесваха дизайна, другите го и тн).

1
kostadin.ivanov.52 avatar kostadin.ivanov.52 32 Точки

Повечето го правят за точки, пич. :) Никой не може да ме убеди, че е по-лесно да влезнеш в форума и да напишеш нещо, да чакаш за отг. итн. отколкото да влезнеш в Гугъл да напишеш три думи и да ти излезне всичко, което ти трябва айде не от първият опит, но от 2,3 в рамките на 40 секунди :)

6
NickyRangelov avatar NickyRangelov 62 Точки

Абсолютно съм съгласен с мнението на колегата RoYaL.

(Малко off - във форума на bgmamma не мисля, че пишещите са идиоти, просто питанията са насочени към неща от ежедневието, и също така предполагат събиране в повече на лични мнения, не само на технология... Аз лично също намирам полезни неща там).

По въпроса за форума на СофтУни - освен въпросите за простички проблеми в задачите, лично аз се дразня и на организационни такива (чиито отговори лесно се намират, ако човек си проверява по-често мейла или профила) Проблемите от "излишните" питания основно са два:

Първо - Споменатото притъпяване на инстинкта на бъдещите (може би) програмисти да се борят с проблемите си в работата. Да, наистина, когато си се борил няколко часа със задачата си и не става, и не става - пускаш си кода и - "Помагайте, къде греша!" Няма друг начин. Оооо-баче, ако за най-елементарните неща се пита - после на изпита, вместо да погледнеш за 2 мин в документацията и да си намериш каквото ти трябва - стоиш и блееш... Че е по-лесно някой да ти го обясни на БГ, отколкото да го прочетеш на английски, е вярно и съм съгласен, но това обяснява само частен случай на проблема. Колегата спомена и за очаквани проблеми после в работата, ама да не се разпростирам в предположения какво ще се случи тогава.

Второ - Пълнене на форума с излишни теми (някои биха го нарекли флууд). Аз например, съм онлайн, и за нещата, които се случват в Университета, разчитам да науча от мейла си (за най-важните неща), и на форума (за, да ги наречем, текущите събития покрай курсовете ми, такива, които са споменати бегло на лекциите). А сега, със започването на обучението и на новия випуск кандидат студенти, които на свой ред ще си пуснат темите за домашни, присъствия, проекти и всякакви такива неща - във форума ще стане страшно.

0
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Важната информация ще се пинва. Категорийте също помагат да четеш това което те интересува. Относно централния въпрос на темата - да и аз винаги първо чичко гугъл питам, просто така съм свикнал. Но от друга гледна точка - за всичко можеш да намериш информация в интернет стига да знаеш как да търсиш, това не означава че нашия форум не трябва да се развива като обем от полезна информация. Точно заради последното мен много ме дразнят хората които не си правят труда да потърсят (да вече имаме търсачка) за информацията която ги интересува и не доразвиват съществуващите теми а пускат нови. Подобно е и със спазването на някаква конвенция на именуването на темите - особенно тези които е възможно да се повтарят като имена но не и като съдържание, например: теми за изпити, домашни и т.н. при тези теми може да има промяна на съдържанието (задачите) но ако заглавията са от сорта на: решения от изпита, впечатления от изпита, домашно C# Basics тема 1 и т.н. става пълна бъркотия и никой не може да намери точно това което търси. Толкова ли е трудно да се сложи едно C# Basics May 2014 Exams или C# Basics May 2014 Решения от изпита. Таговете също са много важни. Ако всички спазвахме тези правила сега форума щеше да е много по спретнат и подреден!

 

Поздрави от мен и много успехи за напред!

 

П.С.: Когато се създаде форума имах предложение да се сложи всяка една задача от домашните и изпитите в отделна тема - по този начин целях дискусийте да са за точно определената задача и по-лесно да се намира информацията във форума. Понеже задачите се повтарят (тези от домашните) и много рядко ще се сменяват изцяло за следващите випуски едва ли бройката им ще надвиши 3000 (дори си мисля че е много) но ползата от това е че всички които ще решават тази задачи, всички след нас без значение от випуска ще пишат в една тема. За съжаление не беше приета идеята, и сега съм сигурен че за 2 трака (C# и Java) има толкова теми свързани с задачите от домашни и изпити че сигурно надхвърлят 200 теми, а тепърва започват новия випуск със C# :).

4
Hristo_Penchev avatar Hristo_Penchev 389 Точки
Съгласен съм с автора. И то от гледна точка не толкова на тези, които ще отговорят - човек ако има време и желание помага, ако не - не. А по-скоро от гледна точка на интереса на самите питащи. Аз самият работя в международна корпорация с матрична структура. Общо взето когато не знаеш как се прави нещо, трябва сам да си издириш информацията по разни инструкции, да намериш подходящия човек по веригата, който да ти помогне и т.н. Ролите са толкова специфични, че шефът на екипа, колкото и да е добронамерен и отзивчив, няма как да знае спецификата на работата на всеки и да помогне за всеки детайл. Отделно че няма и време. Та в моята работа ако не се научиш да търсиш информация - загубен си. Работил съм преди и в друга аутсорсинг фирма - същото е. И е доста сконфузно като ми се скарат "Защо ме питаш глупости". Аз самият като начинаещ в програмирането доста често задавам въпроси във форума. Но преди това все пак опитвам гугъл. Макар и да не съм много добър с търсачките. И ако не стане, тогава пиша. Просто е добре човек да си изгради навик да събира информация.
1
felix_de_suza avatar felix_de_suza 100 Точки

Колеги, бъдете малко по толерантни. Не забравяйте че няма глупави въпроси само глупави отговори :)

6
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Много добре казано!

0
BoYaN avatar BoYaN 336 Точки

Само да вметна, че вече има и търсачка в сайта на СофтУни и това си е голяма екстра и извинението, че трудно се търси по тагове/ категории отпадна.

Колега RoYaL, не се пали толкова.

На всеки нов прием ще го има този проблем и после по естествен начин ще се реши - тези които не търсят и бълват в повечето случаи безмислени и/или недообмислени въпроси (ей тука ще почнат да летят храчки) ще се откажат или ще бъдат отказани по един или друг начин.

Да спамиш въпроси във форума за точки е ботско (тука вече са едрите секрети). Ако някой си мисли че оценката му ще се повлияе сериозно от това, да си опича акъла докато е време. После като разбере, че има бонус примерно 1-2 точки към оценката заради клечането над 10 часа във форума, ще му стане тъпо. Тия 10 часа ако се отделят за подготовка 100% ще донесат повече от 2 точки на изпита laughing

3
verito898 avatar verito898 265 Точки

Нали все пак трябва да има някаква активност във форума (естествено не става на въпрос за елементарни неща).Ако всички се информираме и намираме отговор на задачите и въпросите ,които ни вълнуват чрез google то този форум би ни бил напълно излишен .. освен за общи приказки може би.Тук  поне се задава въпрос  ,отговаря се и на доста места се дава и обяснение - кое ,как ,защо . Колкото до уменията ни за търсене .. ами  те би трябвало и във форума да се развиват , защото и тук пада голямото търсене laughing.

3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Грешно разбираш какво е форум.

 

Бих пратил дефиницията от уикипедия, защото доста добре е осъвременена:

 

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%BE%D1%80%D1%83%D0%BC_%28%D0%98%D0%BD%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%B5%D1%82%29

 

Наблягам на сайт за онлайн дискусии и Хората, които участват в дискусиите на различни теми, могат да създадат социални връзки формирани от интереси и гледни точки.

 

Тук, за да не става двусмислие ще изкараме и дефиниция на "дискусия" - http://bg.wiktionary.org/wiki/%D0%B4%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%83%D1%81%D0%B8%D1%8F

 

Средство за изясняване на спорни въпроси и за постигане на съгласие между хора с различни позиции.

 

Аз лично го разбирам това, че форумът е място, където да изясняваме спорни въпроси, такива за които всеки би имал различно мнение, анкетиране и т.н.  Примерно тема, в която всеки да каже какво е написал на изпита е ОК. Тема с въпрос до кога е крайния срок за оценяване на домашните, ако няма изнесен публично такъв - също е ОК. Темата за WWDC също е идеална тема за форум. От своя страна, тази тема не мисля, че е ОК: https://softuni.bg/forum/questions/details/1152/0 "как да си кача C# файловете в гитхъб". Това не е н нещо, за което има две мнения или е спорно. Не е като да питаш "По-добре ли е да качвам на хоста си с FTP или с SVN". Пита се въпрос, чийто отговор го има дори на сайта на github, а същия въпрос написан на български или английски вади резултати на 1вата страница в гугъл

 

Това разбира се, е малко крайно мнение, но е отговор на въпроса - за какво би бил форума иначе. Та, да, има за какво. Да се дискутират наболяли теми е доста по-градивно. :) Това, което наистина не ми харесва, съм го наисал в оригиналния си пост.

 

1
d.georgiev.91 avatar d.georgiev.91 63 Точки

Кратък и ясен отговор на въпроса ти, колега, спаменето и в този форум както форума на Telerik Academy се насърчава. Ако не можете да се справите с нещо питайте или спамете колеги, а пък ние ще ви дадем бонус точки плюсчетата нещо, което изобщо не одобрявам като начин да се пълни форума със съдържание, защото има колеги, които са на всяка манджа мерудия.

1
g.stoyanov avatar g.stoyanov 776 Точки

Няма значение как се пълни форума с информация - важно е тя да е стойностна. За точките - просто със спама трябва да се борим всички: докладване, триене на ненужната информация, забележки към колеги и т.н., всички взимаме участие в това така че трябва да се стегнем. Също така спам за някой не означава че за човека написал поста не е наистина опит за искане на помощ - границата е тънка... За спам бих приел някой който отговаря на въпрос като потърси в гугъл и изплющи тука първия или втория линк без въобще да го е пробвал или да е прочел отзиви за решението което се предлага - просто давам пример ;)

0
d.georgiev.91 avatar d.georgiev.91 63 Точки

Прав си, че е твърде относително, но повечето колеги се престарават. Надявам с търсачката да се понамалят подобни ситуации и дублиращи се теми.

ПС. Виждам, че някой от колеги тип "На всяка манджа мерудия се е припознал". :D
Това е хубаво дано се осъзнаят и да пишат спамят за щяло и нещяло. :)

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.