Loading...
LoKSET avatar LoKSET 160 Точки

[Exam]Java Fundamentals 04.10.2015

Та така, колеги. Кажете си мнението за изпита. Май се сбъдна това, което enevlogiev  намекна в една тема, доста тежички задачи. Четвърта май е най-лесна противно на обичайната подредба - аз обаче на нея доста се запънах понеже реших да я правя ООП, направих си клас за дракони, които исках функционално да подредя, обаче се оказа че Java по default ползва hashMap при такъв подход, което ми прецакваше подребата. Вкарването в употреба пък на LinkedHashMap се оказа извън възможностите ми и след половин-един час изгубен в stackoverflow си ги хванах ръчно и си ги набих в един такъв мап, останалото беше лесно. Първа също не беше трудна, но едва след малко борба успях да открия правилен регекс, който да не хваща каквото не трябва в кавичките също взех 100. След като направих тези двете, погледнах какви са резултатите на втора и трета и след като не видях никой с каквито и да е точки на Счетоводната, се захванах с трета, за което по-скоро съжалявам. Нещо обаче не можах да измисля алгоритъма за обхождане, освен това изникна ситуация, поради която трябваше и да си тръгна по-рано, така че си останах с 2 задачи. Но с оглед на трудността честно казано съм доволен. На поправката когато Java ще е преди OOP ще се явя да си взема максимума и така :D

Първа - http://pastebin.com/EQw5gDMm

Четвърта - http://pastebin.com/8TwzrKC1

Тагове:
5
Java Advanced 05/10/2015 08:22:47
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

Втора още я мъча. Минават нулевите, но дава 0 точки:

https://github.com/EBojilova/Java/blob/master/ExamPreparation/src/DragonAccountingExam.java

Чудно ми е като минават нулевите, не би ли следвало поне някакви точки да даде, за какво са тези нулеви тестове?

Първа и четвърта:

https://github.com/EBojilova/Java/blob/master/ExamPreparation/src/regex/DragonSharpExam.java

https://github.com/EBojilova/Java/blob/master/ExamPreparation/src/dictionary/DragonArmyExam.java

За трета дори не ми стигна времето да прочета условието.

Мнението ми е, че бая не е пеценена сложноста на изпита спрямо подготовката ни.

7
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Причината на 2-ра да минават нулевите и никои други, е че всички състезателни тестове са комплексни. Проблемът най-вероятно е в смятането на заплатите и/или другаде. Има някакви варианти да се изкарат частични точки (30 с грешки в сметките или 60 с бавна имплементация), но като цяло е или 0, или 100.

Примерно, на ред 26 при деленето трябва да ползваш RoundingMode.UP. Друго в момента трудно ще видя, но не е само това. Общо взето трябва да се чете с лупа условието, защото всяко едно изречение носи важна информация как да се подходи. 

Едит: Увеличението на заплатата трябва да го приложиш върху първоначалната сума, а не върху дневната. И това има значение...

1
05/10/2015 01:59:51
PsychoSphere avatar PsychoSphere 12 Точки

И при мен минаха само нулевите. Но аз я решавам доста по различно и имам доста грешки. Общо взето правя клас Employee с полета заплата и работни дни. Тъпча ги в един LinkedList, за да мога да ползвам removeFirst(), когато уволнявам. Дните почват от 1 и в началото на цикъла минавам през листа и добавям на всеки работник по един ден. Съответно за повишение филтрирам и повишавам. Мисля, че заради removeFirst() ми гърмят времеви тестове, но бързах и това беше най-лесният вариант. При тебе не мога да схвана много много за какво става реч, но мисля че hired и fired трябва да са long.

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Тестовете са такива, че ще мине и с int задачата. Проблемът е, че ако се разглеждат всички служители поотделно, получаваме много голяма колекция, която яде много време, за да се обходи (неколкократно за всяка команда). Ако вместо клас Employee се направи EmployeeGroup, който да пази и брой работници, ще е доста по-бързо. Съвсем малко се усложнява процедурата по уволняване при този вариант.

1
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

"На поправката когато Java ще е преди OOP ще се явя да си взема максимума и така "
 


Кога е тази поправка? Aз нещо пак не съм дочул... laugh

Като коментар за изпита - донякъде съм доволен от това, че имаше трудни задачи. Може да се каже, че не е нормално никой да няма пълен брой точки, но може да се каже, че не е нормално и 40 човека да имат пълен брой точки. Но след като ще се дават трудни задачи, нека поне да бяхме подготвени за това. Аз изреших всички задачи от минали изпити, почти на сън, но това наистина не е добра подготовка, защото е повтаряне на едно и също нещо на изуст. По-близо е до зубрене. smiley Самият курс също беше доста лек. Очаквах  задачите да са една идея по-трудни, но това бяха няколко идеи laugh 

3
05/10/2015 12:26:51
LoKSET avatar LoKSET 160 Точки

Ами доколкото разбрах от следващия курс Java ще е след AdvancedC#, т.е. преди OOP и КПК, където и й е мястото - при нас поради промените в програмата малко се объркаха нещата. Т.е. тогава задачите предполагам ще са по-лесни.

Не говоря сега за октомврийската поправка.

1
05/10/2015 08:25:29
quickben avatar quickben 966 Точки

Защо да не е нормално 40 човека да имат пълен брой точки или близо до тях, ако видиш предишните изпити ще видиш, че е точно така. Като цяло има 40-50 отлични студента, 100 посредата и останалите, НЕ е нормално да има двама човека с 300 точки, сигурно ще има тройно скалиране и хора с 200 точки ще имат отличен 6, жалко за разминаването между учебния материял и изпитните задачи.

8
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Мнението ми за изпита е че беше излишно усложнен много над необходимото.

Причините за това са следните: нивото на задачите от предишите изпити беше на нивото на четвърта задача, а най-трудните почти доближаваха първа. Трета и втора бяха много пъти над трудността на всичко, което имахме налично за подготовка - предишни изпити и самите подготовки.

Съгласен съм, че щеше да е тъпо да ни се дадат задачи, подобни на вече даваните, понеже сме учили повече неща и имаме повече знания, отколкото се е очаквало да имат тези, за които това е бил първи курс. НО в такъв случай трябваше нивото на подготовките за изпита да съответства на това на самия изпит, а не да се чудим коя от даваните лесни задачи да решаваме. 

Освен това и нулевите тестове на всички задачи (без втора, която не съм опитвал и не мога да коментирам, но колегите вече са го направили) не бяха добре разписани, защото покриването им не беше сложно, а в същото време не даваха почти никаква информация.

Може би единственото нещо през целия курс, което можеше да се сравни с що-годе прилична подготовка за изпита беше лаб-а с драконовите яйца, на който ясно ни беше казано че определено е по-сложен от задачите, които ще ни се дадат на изпита.

И накрая след толкоз драконовски задачи мога само да си направя извода, че задачите са писани от рептили.

Слочаенос? Не мисла.

22
moholovka avatar moholovka 169 Точки

От снощи ме мъчи на Dragon Trap ми минават нулевите и взимам 30 точки ма нещо не мога да открия грешката. Ако някой може да даде малко акъл че ми липсва. :)  http://pastebin.com/fd8b65ff

Иначе за изпита мисля като останалите, задачите си бяха нормални за нивото което сме, просто материали за подготовка нямаше. Иначе две сравнително леки задачи, една с повишена трудност и една трудна мисля е най-нормалното нещо.

1
05/10/2015 10:48:21
dmaslev avatar dmaslev 25 Точки

Опитай с отрицателна стойност на numberOfRotations. 

for (int j = 0; j < numberOfRotations%positionsToRotate.size(); j++) 

Ako numberOfRotations е отрицателно целия израз е или 0, или отрицателно число т.е. изобщо няма да влезеш в цикъла.

0
moholovka avatar moholovka 169 Точки

Леле, мерси, то пак в този метод вътрешният цикъл вместо да намалявам, увеличавам frown Оправих ги и даде 90 и един рънтайм. Мерси 

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

if(!employees.containsValue(hired)){

    employees.put(dayCounter,new LinkedHashMap<>());

}

Според мен това е излишна проверка. Ако има толкова наети не е проблем да наемеш нови толкова бройки.

Като цяло решението е доста различно от това, което е на повечето хора и дори и това, което аз си представям като решение.

Няколко поста по-нагоре съм дал насоки как бих подходил към задачата. Погледни дали би ти свършило работа.

 

 

1
bojidar.tonchev avatar bojidar.tonchev 2 Точки

цък - пооправих го, но пак греша някъде. Ще съм ти благодарен ако хвърлиш едно око.

0
06/10/2015 20:56:00
antondobrev avatar antondobrev 5 Точки

ще качите ли тестовете на задачите?

или някой ако може да ми хелпне с решението, че нямам идея къде бъркам: http://pastebin.com/ihHEzBkm

2
06/10/2015 00:28:13
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

Този изпит може би нямаше да има толкова плачевни резултати, ако бяхме се подготвяли на по-трудни задачи.

Сигурно нямат време от екипа на Софтуни  да пишат нови задачи само за подготовка, но задачите за подготовката от C# Advanced според мен бяха напълно подходящи. Задачи, като О, my gril!, IT village .......

https://judge.softuni.bg/Contests/84/Advanced-CSharp-Exam-Problems-Practice

Предложението ми е да се отворят за решаване на Java за да можем поне малко да потренираме за поправката.

Само за 1 месец решаване на елементарните задачи от Java basics и всички дръпнахме назад.

5
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Отворих посочения изпит и за Java код :)

2
antondobrev avatar antondobrev 5 Точки

а ще качиш ли и тестовете за изпита по java fundamentals 4 oct, pls

0
EBojilova avatar EBojilova 330 Точки

ОК, благодаря!

0
RFilipov avatar RFilipov 136 Точки

Ще добавите ли вариант да се тестват на C# код.

На втора какво трябва да се направи, че да се докара резултата до точните цифри с десетична запетая?

Навсякъде ползвам decimal кажи речи и пак се разминава:

https://github.com/ROSSFilipov/CSharp-Advanced-Practice/blob/master/DragonAccounting/DragonAccounting.cs

0
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Такива задачи, където има някакви специфики за даден език, трудно ще успееш да ги докараш да работят на друг език. За 2-ра специално не виждам начин.

0
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Колеги, тестовете са качени в инстанцията на курса.

3
malkstor avatar malkstor 348 Точки

Кога можем да очакваме резултатите?

1
DiyanTonchev92 avatar DiyanTonchev92 231 Точки

Поправката наистина ли ще е безплатна, както беше споменато на изпита?

0
enevlogiev avatar enevlogiev 1168 Точки

Да, ще има Retake на 26-ти октомври, безплатен.

6
asata avatar asata 8 Точки

Абе хора... каде ги намерихте условията ;) ?

0
malkstor avatar malkstor 348 Точки

https://judge.softuni.bg/Contests/115/Java-Fundamentals-4-October-2015

Има линкове към условията след всяка задача.

0
asata avatar asata 8 Точки

Много ти благодаря!

0
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.