Закръгляне на число?
Здравейте,
Ще може ли някой да ми каже , как се закръгля число в placeholder без да се добавя единица след това,заради първото число след десетичната запетая?
Здравейте,
Ще може ли някой да ми каже , как се закръгля число в placeholder без да се добавя единица след това,заради първото число след десетичната запетая?
Дай пример, че не ми стана съвсем ясно какво искаш да постигнеш.
https://softuni.bg/forum/247/csharp-basics-formatirane-na-chisla тук ще намериш каквото ти е необходимо :)
Това го прегледах по-рано,има доста полезни неща, но не намерих това ,което търсех.
a = 12.5
Console.WriteLine("{0}", Math. RoundDown(a));
На конзолата излиза "12"
:):):)
Изписва, че Round няма комбинация с Down, но вече намерих решението, благодаря все пак. :)
double number = 12.5d;
int numberInt = (int)number;
Console.WriteLine("{0}", Math.Floor(number)); // 12
Console.WriteLine("{0}", numberInt); // 12 (загубва всичко след запетаята)
Console.WriteLine("{0}", Math.Ceiling(number)); // 13
Да, получи се , благодаря за помощта!
да аз се обърках защото Math.Floor(се превежда като rounddown)
Аз бих го направил по следния начин:
a = 32,98
Console.WriteLine("{0:F0}", а);
Така независимо какви са ти числата след десетичния знак, на конзолата ще е изпише цялото число, тъй като F0 показва, че искаш да се изведат 0 цифри след запетаята. Не е нужно закръгляне в случая. Успех!
Доста полезно е и това, благодаря. Успех и на теб! :)
Имах предвид ,когато се изчисли един израз и получим число от рода на 32,98 и искаме да се закръгли до цяло число , в случая на 32 , а не на 33.С една дума да се изчисти всичко след запетаята , без да качва числото с една единица.
Ясно. Няма как с обикновеното форматиране да го постигнеш, там се ползва закръгляне в зависимост от следващата цифра. Както колегите по-долу предложиха, това, което ти трябва, е или кастване към int - (int)32.98, или Math.Floor(32.98).
Да, разбрах го , благодаря.