Homework Loops - Odd/Even Position
Здравейте,
Tрябва ми малко помощ със следния код: http://pastebin.com/3n8fy1xQ. Като цяло работи програмата, но има проблем с max-овете и min-овете( в част от проверките запазват първоначалната си стойност). Последната част с изкарването на резултатите също надали е най-оптималната, но пък уж работи. Ще се радвам и на други варианти. Мерси предварително...
10x :) Ясно къде е грешката. Мерси. Другите задачи ги правех с min.Value/max.Value...реших да разнообразя вариантите просто.
Благодаря това пояснение и на мен ми помогна да я реша. Само още не мога да разбера защо трябва да е "if (i % 2 != 0)", а не
"if (i % 2 == 0)" когато смятаме четните и нечетните.
Когато искаш да провериш дали позицията на числото е четна или нечетна, т.е. числото i проверяваш дали резултатът от делението му с остатък на 2 е 0 или не. Ако числото е четно и го разделиш на 2, делението няма остатък 10 / 2 е 5 (цяло число, остатъкът от делението е 0) значи е четно. Ако има остатък е нечетно 11 / 2 = 5.5, тоест има остатък при делението на 2, който е различен от 0.
if( i % 2 == 0) - четно число
if( i % 2 != 0) - проверява дали е нечетно число, т.е. дали има остатък при делението на 2
когато условието в if-a е проверка дали е четно, ще влиза в else когато е нечетно