Linux - никога не съм го ползвал, може ли малко помощ?
Здравейте,
чувал съм за Linux и това, което разбрах за него е, че това е операционна система, която е препоръчителна за разработване на различни програми, но не е геймърска система. Искам да го тествам и можете ли да ми кажете изпитан файл, който мога да инсталирам? Според вас, ако ползвам Linux предимно за работа - разработване на сайтове, писане на програми, работа с програми от типа на MS office, може ли да се каже, че това е препоръчителния избор? Какви съвети бихте дали за хора, които не са инсталирали Linux и не са имали допир до него?
Много благодаря,
Поздрави!
Много ти благодаря приятел, можеш ли да ми кажеш, от къде да черпя информация за Linux, от къде да си изтегля пакети инсталация и т.н.? Просто наистина искам да го разгледам, но не искам да се бъркам за това искам да намеря източник, който е достоверен програмите не са бъгави и ще оценя Линукса качествено.
Ами виж сега, всяка дистрибуция има пакетен мениджър - програма, която се грижи за инсталиране/деинсталиране на приложения. Тази програма се свързва към официален сървър, който държи тези приложения под формата на архиви, типични за дистрибуцията. Има такива дистрибуции,които ползват най-нови(бъгави) версии на програмите. Ubuntu/Kubuntu не са от тези и те разчитат на най-нови стабилни версии - можеш да си сигурен, че бъговете са сведени до минимум, ако изобщо има такива. След инсталирането на линукс, ти не би трябвало да се притесняваш от къде да теглиш приложенията. Повечето ги има в сървърите, които пакетните мениджъри ползват. За съжаление все пак има приложения (по-рядко ползвани), които и там ги няма и трябва да ги сваляш от сайтове, да ги компилираш ръчно и инсталираш. ArchLinux има пакетен мениджър (допълнителен), наречен yaourt, който ползва https://aur.archlinux.org/. Това са потребителски програми, които са качени, защото липсват в официалния сървър. Това е единствената дистрибуция, която има тази привилегия (за други такива не зная).
Ubuntu си има вграден каталог с програми, с който можеш да разглеждаш всичко, което е налично. Ще забележиш, че има и платени приложения, но са малък брой и не са критични - можеш да се справиш и без тях.
С две думи - качвай Ubuntu/Kubuntu! Имат си собствено wiki, в което можеш да четеш за всичко, което те интересува. Имат си и форум, в който можеш да задаваш въпроси за всичко, което те интересува. Ще имаш и дистрибуция, която ползва само тествани приложения и ще работят както трябва.
Повечето известни дистрибуции имат собствено wiki, от които аз черпя информация.
Разликата между Ubuntu/Kubuntu е външния вид, можеш да потърсиш картинки в google и да видиш за какво иде реч. Като цяло Kubuntu, което ползва KDE ми е по-удобно и по-лесно се манипулира UI-то. С няколко клика теглиш нови теми, слагаш ефекти, които ще ти грабнат окото.
https://www.youtube.com/watch?v=vKp9WvZv7J8
И не забравяй, че в google можеш да намериш достатъчно информация за linux. Ако си още по-запален, бих те препратил тук -> https://github.com/torvalds/linux. Аз съм прегледал над 50% от сорс кода и не ми трябват туториали, за да знам кое какво е и как работи. Друго си е програмист да погледне кода, който кара компютъра му да работи. :)
Здравей,
можеш ли да ми кажеш как да си оправя Linuxa. Свалих си от сайта им безплатната версия, инсталирах го, обаче като го стартирах ми излиза един прозорец "No root file system is defined. Please correct this from the partitioning menu", което да ти кажа дори нямам представа къде да го гледам. Какво ли не пусках в YouTUbe или в google Нищо не ми помогна.
Много благодаря!
При инсталацията, там, където трябва да избираш partition за инсталиране, не виждаш нищо. Цъкаш install now и ти показва този прозорец, нали?
В интернет пише, че това се дължи на информация в хард диска, която не би трябвало да я има. http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=2141924
Можеш да си спестиш командите, които са ти дадени в сайта. Ако си свалил ubuntu, можеш да пуснеш windows и да инсталираш линукса като обикновена програма, което е най-добрия вариант ако не си сигурен дали ще преминеш изцяло на него - деинсталацията става елементарно.
Инсталирах Ubuntu като обикновена програма в Windows 8 и като включвам PC ме пита какво да зареди и когато дам за Ubunto ми излиза само онова съобщение и дори не мога да си изкарам конзолата или да направя нещо по различно от това да си наглася Wi-fi, клавиатурата или да го изключа. Това значи ли, че тези команди в линка, който ми даде трябва да ги въведа като стартирам Windowsa и после пак да влезна в Линукса?