Как да присвоя обработена стойност?
Здравейте,
работя по домашно от лекцията въведение в програмирането и стигнах до задачата "Square Root", в която трябва да напиша програма, която намира корен квадратен на числото 1234. Поразрових се из интернет и намерих как простичко става. Реших да си усложня положението, като допълня домашното с проверка на извършената операция от предишния ред и стигнах до задънена улица. И искам да попитам как да присвоя дадена стойност, която е била обработена (ако мога така да се изразя или там както е израза).
Ето го кода:
Задал съм променлива със стойност от числото 1234, чрез "Math.Sqrt" съм намерил неговия корен квадратен и искам на нов "Console.WriteLine" да отпечатам в конзолата обработената стойност от "Мath.Sqrt", да го умножа по него и да получа пак числото 1234, но не знам как става. Output-а след тази операция е 35,1283361405006. Знам, че мога да нов ред просто числото да го напиша и да го умножа по него, но искам да го направя интелигентно. Знам същно, че и не сме го учили но ми стана интересно и сега докато не разбера как става няма да ми хване място... :D
Благодаря!
Да и по този начин става. Просто ми е нужно малко време да науча библиотеките, това е. Благодаря и на теб.
Здравей, колега!
Не е най-удачно да се използва Math.Pow, т.к. това доста бавна операция и ако още в началото на курса се свикне с нея, после трудно ще се абстрахираме от използването и. Според мен най-чистия вариант си е да умножиш числото по себе си. Аз използвам Math.Pow в много крайни случаи, защото така ме посъветваха.
Предполагам, че наистина е така, т.к. в момента пишем конзолни приложения по 2-3 реда, но после, живи и здрави, когато кода ти е няколко десетки хиляди / че и повече / реда, този метод ще изиграе много лоша шега по отношение на перформънса.
Така, че съвета, който ми дадоха, а сега аз давам на вас - когато е възможно да се избегне Math.Pow и да се ползват по-елементарни записи, които не натоварват изпълнението допълнително.
Успех!
Ясно, благодаря за информацията. Ще го имам предвид. :)