Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

Petarat avatar Petarat 1 Точки

Родна идея ли са домашните?

От чисто любопитство ме интересува на родна почва ли се е зародила идеята за домашните или така идва от друга страна в договора?

Това е груба даскалска практика от края 20-ти век. Учениците са стресирани от домашни и контроли в училищата, студентите в техническите ВУЗове едвам смогват от проекти и курсови работи, да не говорим за архитектурните специалности. Работещите пък, особено със семейство едвам намират време.

За каква аудитория са предназначени курсовете по програмиране на C#?

Компютърните специалисти знаещи други по-стари езици, също се справят с големи мъки. Очевидно помощното меню Help, пърдон интернет страница, не е ефективно за да задоволи нуждите им. Липсата на Command table или Command List (таблица с команди и прости обяснение на 2-3 реда; някога за асемлер се пишеха такива) важи и за други компании, например Cisco. Методичното обучение стъпка по стъпка е крайно неудобно - Стив Джобс го доказа преди години.

Повечето задачи в ниво beginner за C# са толкова елементарни, че ги намирам за подигравка, поради което не съм си и правил труда да ги пиша, което автоматично възспира явяването на изпит. Преди малко разбрах, че са задължителни. Други от задачите са толкова трудни, че изискват специални познания по математика и информатика на ниво ВУЗ, освен ако няма готови команди за извършване на тъй желаните операции. Команди които не се изучават в лекциите, а търсенето им в интернет не оправдава резултата. Така де, предполагам че вече е ясно на къде бия - падам си по решаването на сериозни проблеми, сиреч практическото обучение с реални работещи кодове.

Едва ли се оценяват алгоритмите на езици извън системата на обучение на SoftUni, сиреч заготовки преди да почна писането на C# кода, дори и те да са работещи!

Изучавал съм програмиране и информатика съвсем сам, а и съм с геометричен начин на мислене, сиреч виждам заобикалящия свят като снимки, фигури, планиметрични тела, тригонометрия, графики, функции, и не работя добре с числа, което автоматично означава че нямам заучена база за алгоритмите които някога съм писал. Затова питам: -Имам ли право да ползвам мои сорсове на изпита? Сиреч да надзъртам някъде за справка.

Тагове:
-31
Общи приказки 30/11/2015 20:58:09
a_rusenov:
Отговорено е на въпроса.
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Няма как домашните в Basics да са на космичесно ниво. Целта на курса е да въведе в програмирането на начално ниво, някой който за първи път се сблъсква с тази материя.Лекцийте пък не са Command List както ти казваш , а по скоро само показват правият път и те въвеждат в материала, от там нататък висчко си зависи строго индивидуално.В домашните почти винаги има задачи който засягат теми, който не са били споменати в лекцията и да трябва да влезеш Google ,и да търсиш информация за дадения проблем а повечето задачи който го изискват не са задължителни и са обозначени с  ' * ' .Не виждам какво по-добре ще те подготви реално от домашните ,упражненията в час и най-вече екипните проекти ( на който аз държа най-много, защото това е реалната ситуация а не изпита ).Цялото обучение като цяло в СофтУни е доста интензивно, но затова е и 2 години.Относно изпита е позволено да ползваш каквито си искаш заготовки, google, сайтове, дема, видеа, бира, чай, кафе и каквото се сетиш освен Skype, Facebook ,ICQ, MiRc, Viber, ТeamViewer и други платформи за комуникация.

3
Petarat avatar Petarat 1 Точки

Благодаря много.

Все пак ми се иска да ви отговоря, защото сте ме разбрали неправилно, и тръгвате да ме тълкувате в грешна посока. Противоречив човек съм на пръв поглед :)  Не съм привърженик на космическата сложност. Тъкмо обратното. Но, изпадам в недоумение когато задачите от домашното се следват една след друга с почти едни и същи условия. Обикновено ги обединявам в едно решение. Обаче, едва вчера разбрах, че за да ги пусна в Judge системата трябва да са в същия хронологичен ред и със същите заглавия както са в заданието. Освен това тепърва се сблъсквам с Judge и идея си нямам къде да пъхна моя код. Оказа се не само аз, а и други от курса с които общуваме.

Други задачи, например някои с една звездичка и с две звездички изискват команди които не са учеви на лекците.

Вчера се афектирах, за щото попднах на задачи без звездичка, които изискват познания по тригонометрия. "Точка в окръжност, но извън правоъгълник". А другата беше само "точка в окръжност". Почти едни и същи условия. Едва ли не упражнение за луди. Писал съм такива алгоритми. Но, вероятно тук за целта се ползва готова команда съществуваща в езика. Няма такава в книгата на Наков "Въведение в програмирането със C#". Не успявам да я намеря и с търсене в Google, защото не занм какво да търся. Ако действително трябва да решавам тригонометрична задача - няма проблем. Това е мънинко парчнце от инициализацията на всеки 3D ускорител, както и част от функцията ротация на текстура. Adobe още я нямат на скорост във Photoshop. Може да се направи и дословно (баламската - Adobe), може да се направи и с размита логика с хеширане, както е в 3D. Всякак. Но, основата е тригонометрия. Задача без зездичка, сиреч от задължителните! А за квадратното уравнинеи да не говорим. Много си спомням аз как се намират корените, пък камо ли къде намира приложение в реалния живот ;)

Command Table или Command List са приложения за справка, които са изключително ефективни когато пишеш програма. Това са просто едни таблици под формата на помощни средства. Никога не се включват от лекциите, но когато напишеш Command Table <език> или Command List <език> трябва да ти излиза таблица с всички команди от съответната версия на езика с кратки обяснение срещу всяка от тях. Това е излючително мощно средство за бързо ориентиране в процеса на обучение, а е още по-удобно за професионалитите. Не даумявам защо не се правят такива таблици.

Относно практическото обучение: Винги може да се вземе някой чат-пат работещ код, неуспял по някаква причина да си пробие път на пазара. Има достатъчно много разработки. Дори и не е задължително да е нещо съвременно. Основите са едни същи щом става дума за начинаещи. Например стъпка по стъпка как е направен един месинджър (това е най-простото), една текстообработваща програмка (notepad), една електронна таблица със съответните фунции за сортиране и управление на базата ѝ данни (масива ѝ). Добре, е че сте вакарали 2D игра. 

Айнщайн е казал: -Главата на ученика на е кофа която трябвада бъде напълнена, а факел който трябва да бъде запален.

-6
Jinjaar avatar Jinjaar 348 Точки

Доста противоречив човек си , даже се обарквам като чета посланията ти. Наистина немога да разбера какво точно те товари....

Ще ти кажа само че съм нямал никакъв проблем с домашните, започнах от нулата и никога преди това не бях се занимавал с програмиране. Госпожите ми в гимназията ме оставяха по математика, незнам какво повече да ти кажа за оплакванията ти към домашните.Да карат ни да намерим точка в окръжност, да карат ни да решаваме квадратно уравнение или да изчислин лихвен процент.Това са формули и просто се имплементират с код.Когато за екипен проект имате да правите игра? Как стреля човечето по диагоналите ,еми с някаква формула го прави примерно.Затова че имат си приложение.

"Други задачи, например някои с една звездичка и с две звездички изискват команди които не са учеви на лекците."

Повтарям се ДА има такива задачи.И трябва да има, но те не са задължителни.Ако имаш време и си любознателен учи ти се нещо ново ,и странично тогава тези задачки са за теб.

Относно проблема ти с Judge.

Незнам под каква форма на обучене си записан, но попринцип имате ментор.Ментора служи зада ви помана, той неможе да ви налее с фуния, но може да ви разпали факела  ;) . Намираш си ментора , сядаш и започваш опражнения в Judge.Това което казваш за заглавията че трбва да са същите..Ако искаш си кръсти задачата КУР. Judge не го интересува как се казва задачата или как си именувал променливите.Когато ти изпълни кода трябва да е с еднакъв изход като този който очаква.

Command Table или Command List

Всеки език си има докъментация.Тази за C# се намина на https://msdn.microsoft.com

0
Samuil.Petrow avatar Samuil.Petrow 1550 Точки

Квадратното уравнение (което е срамно да не го помниш и да се занимаваш с нещо техническо, най-малкото защото ще трябва да го обясняваш на детето си един ден, а не защото ще ти трябва в работния процес) и използваната тригонометрия не са материал за висшисти. Не е и rocket science. Както ти уточниха - намираш си каквото ти трябва в нета (не виждам как няма да разбереш какво да search-неш) и го имплементираш с код. Проекти в стил месинджъри, текстови редактори, управление на БД и т.н се пишат в по-горните курсове, но не е нормално да се започнат още от началото като хората не знаят как да си инициализират една променлива и как да направят една сметка.

И наистина си противоречиш, в единия момент всичко е лесно, в другия всичко е трудно. В единия момент те бърка, че задачите са комплексни, а в другия, че не са разцепени достатъчно. Добре ще е да знаем какво е притеснението ти точно относно "родната" идея.

1
mihayloff14 avatar mihayloff14 824 Точки

Задачката за точка в окръжност няма нищо общо с тригонометрия. Just saying

Тригонометрията е работа с онези функцийки sin, cos, tan, cotg, а тука няма нищо подобно.

1
Petarat avatar Petarat 1 Точки

Товари ме това, че не помня нещата наизуст. В практиката съм свикнал да ползвам справочни пособия, част от които са в интернет, а това не е позволено на изпита. Сиреч е невъзможно да си взема изпита. Няама начин. Не и по тази система. И наистина не знам как се намира точка в окръжност без тригонометрия, fuzzy logic или hash.

-1
01/12/2015 23:06:29
Kamigawa avatar Kamigawa 750 Точки

@Petarat може да погледнеш правилата за провеждане на изпити в СофтУни, (мисля, че ги има по инстанциите на миналите C# курсове, ако не ще ги изровя аз) никъде не е забранено ползването на странични помагала, интернет и тн. Аз също не мога да помня наизуст, но и не си правя труда - имам над 200 буукмарка свързани с неща, които може да ми се наложи да ги ползвам някой път + има google ;).

1
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки
Товари ме това, че не помня нещата наизуст. В практиката съм свикнал да ползвам справочни пособия, част от които са в интернет, а това не е позволено на изпита. Сиреч е невъзможно да си взема изпита. Няама начин. Не и по тази система. И наистина не знам как се намира точка в окръжност без тригонометрия, fuzzy logic или hash.

Можеш да ползваш абосолютно всякакви материали по твоя преценка - книги, учебници, всичко, което можеш да намериш в интернет и т.н. с изключение на помощ директно от приятел или чрез питане във форума по време на изпита например. Никой тук не кара някого да учи нещо на изуст - дори напротив - често се казва, че не трябва нищо да се помни на изуст, а просто трябва да знаеш, че го има и когато ти потрябва да знаеш как да го намериш.

Имам чувството, че не си прочел коментарите до момента....

0
01/12/2015 23:13:52
Filkolev avatar Filkolev 4482 Точки

Нали ти отговориха по-рано, че на изпита може да ползваш каквото си искаш без чужда помощ? Защо реши, че не е позволено да ползваш справочници? Точно такъв е принципът на обучение тук, никой не учи наизуст; ако не знаеш нещо - търсиш в интернет. Запомнят се неща само ако се ползват по-често.

1
Petarat avatar Petarat 1 Точки

Един ми отговаря едно, друг друго. На едната страница пише едно, на другата дуго в пълно противоречие. Вече ще захвърля всичко.

-1
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки

Така като гледам сигурно трудно би се оправил и в супермаркет ако трябва да пазаруваш... Щом от толкова коментари и информация в сайта не можеш да намериш и отсееш интересуващата те информация...

А просто можеше да прочетеш - Често задаваните въпроси и по-конкретно:

https://softuni.bg/faq#question-27

3
01/12/2015 23:23:29
Petarat avatar Petarat 1 Точки

Извинявам се ако съм ви причинил неудобство. Един от учасниците е подсказал решението на задачата още в началото. Още преди години си го бях зачеркнал в ума като отнемащо прекалено много машинно време и валидно само в частен случай. Затова и не се сетих. Извинявам се за което. Ще дам всичко от себе си за да взема изпита. Което означава че трябва да разбера как се пъха код в Judge системата. И да започнем да се бесим едни други, публично.

-6
aanguelov avatar aanguelov 219 Точки

Не те слуша главата тебе и това е...

Ма то лошо няма, не може всички да сме като от калъп.

5
a.angelov avatar a.angelov 1316 Точки
Което означава че трябва да разбера как се пъха код в Judge системата.

Познай как - с обикновено Ctrl+A, Copy and Paste на кода с решението в черния прозорец за съответната задача в judge-а. И после натискаш Изпрати.

Освен това всички задачи в judge имат качени авторски решения, които може да разгледаш.

4
02/12/2015 15:19:37
Petarat avatar Petarat 1 Точки

Честно, не мислим по един и същи начин. Можехте да го напишете някъде. А това за "състезания" само който е присъствал на първите лекции може да го знае. Аз пропуснах първите 2.

-3
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6849 Точки

Значи ще те изненадам с още нещо. Ако си пропуснал лекции, можеш да гледаш видео записите. Качват се в инстанцията на курса. Иначе съм дълбоко любопитен да разбера ти как си мислел, че стават нещата с judge, щом не мислите по един и същ начин с a.angelov :)

2
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.