Софтуерно Инженерство
Loading...
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Статистика при оценка на домашни и молба към всички

Здравейте,

Откакто започна оценяването на първото домашно, всички започнаха да говорят за това, да питат, да отварят нови теми във форума и т.н. Като цяло активността по темата във форума нарастна.

Започнах да проверявам домашни и поглеждам от време на време дали моето има поне една проверка и като гледам, че няма и нещо се отчайвам. cry

Та си помислих, за да имаме по-реална представа за количеството проверени домашни, дали е възможно да се изведе някаква статистика към всяко домашно? Например да се изведе общ брой предадени домашни към темата и се отнесе към брой проверени домашни. Това като генерална статистика.

Вече като по-лична и ориентирана към всеки един от нас статистика, може да се "нарисува" в профила на всеки един от нас колко домашни е проверил. Да се направи статистика на топ проверители по брой проверени домашни и по качество на рецензията. Да се отразят отзивите от проверките му (в някаква скала от 1 до 5 например) като личен рейтинт на "Проверител". 

Като заключение, бих искал да помоля проверяващите (т.е. всички ние)  да направим поне една проверка.

Все пак пресметнете, ако сме 2000 домашнописатели и предадените домашни са също 2 хиляди, то следва да сме и 2000 домашнопроверители. Ако всеки един от нас провери по едно, то почти всяко домашно трябва да бъде проверено поне един път. А със сигурност има хора, които са превели и повече. Аз например съм превел 4 и мисля този следобед да опукам още няклко. Дано намеря време. Даже още не съм си предал второто домашно, че да проверявам чужди такива.

 

Не искам да звуча егоистично, но виждам, че докато Университена не отвори клон в Мадрид или не позволи онлайн явяването на изпити (със съответстващата към него anti-cheating система) няма как да стана студент. И въпреки това докато мога да взаимодействам със създаващата се екосистема - даправя домашни и да ги оцянвам, да участвам двустранно в процеса  -  давам максимума от себе си. Моля правете го и вие!  Не е трудно, уверявам ви (говоря от опит laughing)

 

Поздрави

 

ViValDam avatar ViValDam 16 Точки

Ако искаш, дай си тук домашното - да ти го проверим с Роял !

Той е от по-напредналите с материала !

 

А, ти защо си още на второто домашно ?

Давай напред ,че не остана време !Вярно е ,че за нас онлайн -ците ,не са задължителни , но как ще се научим иначе ?

А ,защо да не можеш да дойдеш на изпита ?

Аз  живея в Австрия, но ще пътувам за изпита.

Защо ,да не можеш да си отделиш и ти 3-4 дена и да дойдеш  ?

 

3
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

Както казах в другата тема по темата, която започнах преди около седмица, идването е малък проблем. Проблема са нещата, които имам тук, а в последствие са пътуванията постоянно за всеки тийм уърк, изпит и евентуално бумащина, които ще дойдат в последствие. Дори да успея да се вредя за приемния изпит, после трябва да го правя постоянно, в следващите 2 или три години, а за момента програмата ми не го позволява. И това в случай, че всичко върви наред и си взема всичките изпити в рамките на два или три дни и от първия път.

0
RoYaL avatar RoYaL Trainer 6845 Точки

Въх, ще кажете че туй единствения университет в цял свят дето преподава програмиране :D В Испания нямате ли си някакво що годе по-напреднало от нашето образование? СофтУни нашумя в БГ, защото всичко друго е пълен минус, както би се изразил един мой любим влогър.

0
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

В Испания системата е объркана, започвайки от най-високо ниво.

Ходил съм на разни курсове, но са под всякаква критика. Още повече, като ти сложат за даскал някой самоук пиейчпист и започваш да се чудиш какво правиш там.

Правил съм 5 месечен курс  за PHP  и MySQL и първите 4 бяха писане на html. Последният месец направо ни дадоха готови функции на php (Щото не оставало време. Защо ли?) за закачане към база данни, правене на консултации и затваряне на връзката. Никой не говори за обекти, за правила при писането на код и други такива "маловажни" неща. най адвансед нещото, което учихме на тозу курс беше да правим зависими менюта с гол JavaScript.

Имал съм и кадърни преподаватели, хора, които работят и ти преподават материал, който е част от ежедневието им. Там е добре.

Изключение прави селекцията. Понеже повечето курсове са финансирани от ЕС, академиите не търсят качество, само търсят по-голяма печалба от повечето студенти, които ще минат през тях. И селекцията е нулева. Попадал съм на курс по уеб програмиране с хора от строителния сектор и с флаш аниматори.

Аз искам някой да ме научи на основните неща, пък после е лесно. Като знаеш правилата и знаеш да милсиш програмистично, пишеш на каквото и да е.

0
ViValDam avatar ViValDam 16 Точки

Това е единственният университет в света , в който се учи само програмиране !

Иначе се приготви 6 години да ти пълнят главата с глупости !

2
LinAdmin avatar LinAdmin 78 Точки

@ViValDam, позволи ми да не се съглася и да трърдя точно обратното.

В СофтУни се учи програмиране, което в сравнение с останалите неща остава на втори план (според мен). Нека обясня:

Програмирането, като такова, т.е. кодене, писане на команди в един текстов редактор, не е същината на софтуерното инженерство. Който и един език да вземеш му научаваш синтаксиса за един месец (или два-три, ако си със Cyrix процесор).

Но познаването на синтаксиса на един език не те прави софтуерен инженер.

Важните неща, на които би трябвало да ни научат е да мислим, да подхождаме към проблема по правилния начин, да работим в екип (най-вече), защото сериозните проекти не ги пише един човек. Пишат ги няколко (десетки) писатели, на различни езици. И най-важното е като всеки напише една частичка от цялото, накрая като ги съединят, да проработи.

Пример за лошо кодене е един колега, който имах, със седем години писателски стаж като фронтенд програмист. Когато започнах да работя с него, той беше единственият ИТ кадър на фирмата. Веднага инсталирах subversion, за да предотвратя разни файлчета, кото имаха по две разширения (.php.bak laughing) да ми се моткат из сървърите. Когато започнахме да работим заедно забелязах, че в MVC система (портал за работа), която имаше собствени методи за достъп до базата данни, човека беше ги "прескочил" и беше писал "гол" SQL код вътре в php файловете.

Това мисля, че са нещата, които @Наков и колектив ще се пробват да ни научат да НЕ правим. Също така и ако имаме някакво желание да си пипнем CSS-a на сайтчето, да НЕ пипаме продакшън средата директно, а да тестваме първо на друга машина.

Това са в общи линии "маловажностите", които се прокрадват покрай програмирането (коденето), за да направят фигурата на софтуерния инженер по-завършена.

Нявам се, че ме разбирате.

 

А като заключение ще кажа, че единственото, за което ми помогнаха моите "6 години" е, че ме научиха да мисля. Един мой професор казваше, че инженера е дялан камък, който става за всяка една работна позиция. За пример мога да ти дам всичките sales в испанския офис на една маркетингова компания (мултинационална и на три континента), в която работих преди време - всичките имаха теническо образование, даже единият беше се занимавал с писане на софт за банкомати.

 

0