Софтуерно Инженерство
Loading...
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

Онлайн или редовно?

Здравейте колеги! Прави ми впечетление, че повечето активни в форума имат доста опит с този материал, а пък при решаването на домашните след лекциите ми се струва, че хората са напълно начинаещи. Любопитно ми е колко от вас смятат да се запишат онлайн и колко присъствено. Аз лично съм гледал доста видео уроци и имам бейсик знания по горе долу всички курсове, но смятам да се запиша присъствено за да мога да ги обогатя, а Вие какъв опит имате, от къде, и за каква форма ще кандидатствате ?  

Тагове:
2
Общи приказки
Kosta avatar Kosta 35 Точки

Споделям личен опит. Аз съм студент от пролетния прием на Телерик (2013г.) . Бях приет за присъствена форма на обучение. Присъствал съм точно на 1 упражнение и на нито една лекция. Изпитите ( C#1 и C#2)  ги взех с отличие. След това разбрах за SoftUni и не съм ходил на други изпити. И двата групови проекта, в които съм взел участие, ги избутах почти сам и ги защитих без да има дори и един съотборник в залата за морална подкрепа.
Ето какви са моите мисли по темата.
Ако човек реши да се обучава online  ще му е нужна сериозна самодисциплина и разумно разпределение на свободното време. През месеците, в които се обучавах в Телерик, отделих страшно време на решаване на задачи и ровене из интернет(1-2 часа лекции и 2-3 часа задачи, което прави средно 3-5 часа на ден). Не постигнах маскимални резултати на изпитите защото донякъде  подцених финалните подготовки за тях.
Базирайки се на този опит , ето как възнамерявам да подходя към обучението в Софтуерния Университет:

  1. Записвам присъствено(ако си взема изпита де :)) - за да си запазя някои от хубавите права, които тази форма носи.
  2. Не посещавам лекции. За мен прекарването на 3 часа в слушане на лекция и убийствено. В къщи мога да изгледам лекцията на "порции", докато въртя велоергометър (пробвал съм и с колело но е доста екстремно и неефективно), в градината на въздух или някъде в планината. Мога да я прекъсвам, повтарям или да търся допълнителна информация за неща , които не са ми ясни. Не оставям нищо неразбрано.
  3. Не посещавам упражнения за решаване на задачи. Така или иначе не комуникирам с асистентите много, а StackOverflow винаги има решение на проблема ;) .Работната ми среда у дома е доста добра (обичам да имам много монитори и  добра клавиатура), което ме прави в пъти по-продуктивен отколкото съм с лаптоп.
  4. Посещавам workshop-и и подготовки за изпити. Въпреки, че човек може да изреши подготвителните задачи и сам, много ценно е след това да види и алтернативен вариант на решенията си.
  5. Посещавам срещи на отбора (при проектите за работа в екип). Това дали отбора ще има срещи на живо или не, е изцяло решение на съотборниците. Поне така беше в Телерик. И докато Facebook и Skype са добри инструменти за комуникация по време на разработката на проекта, няколко срещи на живо ще са незаменими за опознаването на съотборниците - нещо, което ми липсваше при предишните ми проекти. Можех по-лесно да преценя на кого мога да разчитам и кой с какво може да бъде най-полезен. Повече на тема работа в екип - като му дойде времето.
  6. Посещавам на живо организирани от  Униоверситета "социални" събития за да опозная конкуренцията от близо :))

Надявам се тези размисли да са били полезни на някого. Ако ли пък не - извинявам се за дългия пост.

7
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

На мен лично беше много полезен, със споделеният опит и размисли. За жалост аз не мога да се концентрирам сам в къщи да отделя толкова време в решаване на задачи(може би нямам самодисциплина :(  ) 

2
Tr00peR avatar Tr00peR 569 Точки

Напълно подкрепям мнението ти и много се двоумя какво да запиша, защото и на мен ми е по-лесно и бързо сам вкъщи да уча и да решавам, но доколкото разбрах ще се чекираме за лекции и тн и това ще ни смъква резултатите ако не ходим. От друга страна пък не искам да се лишавам от облагите на присъствените студенти.

1
kiko144 avatar kiko144 795 Точки

 Tr00peR Ако си сигурен че ще изкараш отличие нищо не може да те бутне както се казва.. 

1
LenaB avatar LenaB 112 Точки

 Много добре синтезирана информация, благодаря!

Ако не е неудобно би ли споделил защо напусна Телерик и се прехвърляш в СофтУни? Питам чисто информативно, защото нямам почти никаква информация за Телерик.

1
Kosta avatar Kosta 35 Точки
LenaB, по начало аз не съм и мислил за завършване на Телерик Академията. Целта, която съм си поставил е усвояването на определени знания, а не получаването на работа. Не търся работа, но силно ме интересува как протичат работните процеси и взаимодействия в софтуерните компании. Кандидатствам в Софтуерния Университет само поради една причина - видях споменато направление/професия Unity 3D Developer. Силно се интересувам от разработка на игри и сега целта ми е да се "докопам" до някое стажче в компания, която е в този сектор. Иначе, ако трябва да сравнявам, от това което съм видял до тук, при нива 1-3 няма особени разлики в съдържанието между двете училища (като изключим лекото застъпване на Java тук), но това е нормално - фундаментите са едни , а и зад двата проекта стои един и същ човек. Интересното идва при нива 4-6. В Телерик няма C, C++, Information Security, Computer Graphics, Embeded Systems и др. и ако човек го инересуват тези знания и умения, по-добре би било да се захване със СофтУни. Като качество на обучението, не мога  да сравнявам защото не посещавам и не гледам все още лекции, но е нормално нивото да се вдига и организаторите да се учат от грешките си - оптимист съм в това отношение. Като цяло, за мен най-важната част от обучението ще бъдат проектите. Надявам се, освен групови проекти да има и "соло" такива. За пример, по време на нашият проект за конзолна игра в Телерик аз предварително научих и по-голямата част от целия следващ курс по ООП.
2