Професионална програма
Loading...
denis_a321 avatar denis_a321 13 Точки

Въпрос относно работа с LVM в RedHat

Здравейте, колеги.

Нуждая се от малко помощ относно работата с LVM. Съвсем скоро научих за какво точно служи тази абстракция, както и основните команди за управление, но все още не съм разбрал как работи всичко и каква е последователността на действията - mount, fdisk, mkfs, LVM и т.н. Пък и в UNIX/Linux съм начинаещ, все ощe, и с курса през зимата дадох началото си в тази област, общо взето.

Първо, инсталирал съм RedHat (не случайно, точно на него трябва да работя) върху виртуална машина Oracle VirtualBox. Въпросът е има ли логика изобщо да правя разни неща с LVM, при положение че диска е виртуален и във операционната система система нямам нито един напълно отделен и цял физически диск (sdn) ?

Мога ли по някакъв начин на shrink-на диска (~20GB) , който съм създал с VirtualBox, т.е. да направя unallocated space , което след това да направя като нов Volume, над който да създам VG(VIRTUAL GROUP) и след това LV(LOGICAL VOLUME) ?

Към момента имам създадена група "rhel" и към нея успях да създам един съвсем малък (~4MB) LV, но това явно е системна група и е монтирана в /boot . 

 

EDIT:

Създадох VG и няколко LV след като добавих нов sata device от virtualbox и действах в/у него. Но все още не съм си отговорил на въпроса дали може това да стане на първия sda1, на който е инсталирана дистрибуцията и на практика е монтиран в "/" , т.е. free спейс-а от него да се направи на нова LVM група и съответно LV-та.

Тагове:
0
Linux Курсове 16/06/2017 21:06:55
bgvladedivac avatar bgvladedivac 2 Точки

Късно виждам въпроса, но все пак ще се опитам да те насоча. Преди обаче да говорим за logical volumes, трябва да са сетнати някои основи.

В линукс имаш огромно разнообразие от "устройства"/devices(block, character, socket ... ). Block devices за целта на дискусията са устройствата, които ти позволяват върху тях да "направиш"/mkfs файлова система. Ако се чудиш кои са ти блоковите устройства, ползвай blkid или потърси информация в /sys/block. 

В момента в който знаеш неизползваните блокови устройства и си разбрал коя файлова система трябва да ползваш(xfs и ext4 най - вече) имаш една поредица от операции:

1. mkfs -t ext4 block_device, създаваш файлова система върху въпросният block device. 

2. mount block_device mounting_point, файловата система е проста абстракция, за да бъде достъпна трябва да я 'маунтнеш', тоест да създадеш път до нея. По default ако искаш да тестваш нещо имаш готова директория, която следва FHS, а именно /mnt. https://en.wikipedia.org/wiki/Filesystem_Hierarchy_Standard

3. put the entry in /etc/fstab, най - добре погледни http://man7.org/linux/man-pages/man5/fstab.5.html

Сега във връзка с LVM финалният резултат ( pv => vg => lv ) , който LVM предоставя е именно block device под формата на т.нар logical volume. При blkid може да видиш някой от тях, naming конвенцията е /dev/mapper/vg-lv. Най - голямото предимство на LVM спрямо традиционните partitions е че може да променяш размера на файловата система върху тези блокови устройства, стига да имаш място във volume групата. С други думи веднъж сетната, може да бъде променена.

Може да направиш много неща, най - добре си добави 2 нови диска и експериментирай. Във връзка с твоят едит: преди не беше възможно по време на booting процесът bootloader-a да чете информация от LVM, следователно нямаше как да се зареди самият kernel. С GRUB2 това се промени https://wiki.archlinux.org/index.php/GRUB#LVM

0
26/06/2017 23:34:54