Programming Basics C# /Прости операции. Допълнително упражнение.
Здравейте:)
Имате ли представа откъде мога да намеря отговорите на допълнителното упражнение на Прости операции и пресмятания?
Изобщо тези задачи ще ги гледаме ли в клас?
Ако някой е успял да реши от 5 до 9та задача, може ли да сподели решения?
Много ще съм благодарна.
Поздрави.
Денислава
Здравей:)
Задачата,която не можах да реша е 5та за учебната зала. Това, което ме затруднява е деленето без остатък т.е. 5/2=2. Поне аз си мисля, че трябва да го използвам в решението, защото при обикновено делене с double, ми изчислява пълната стойност 5/2=2.5. Не мога да използвам int,защото се въвеждат дробни числа на конзолата и ми дава грешка. Тук ще се радвам, ако споделиш пълното решение.
Иначе задача 6та си я реших, но не можах да намеря какво искат да кажат с тази "плаваща запетая". Аз не направих нищо различно при форматирането на крайния резултат и Judge пак ми зачете задачата.
9та задача реших, но получих 90 точки на втората част и не мога да разбера защо. Ето го и кода:
using System;
public class Program
{
public static void Main()
{
double celsius=double.Parse(Console.ReadLine());
if(celsius>=26.00)
{
Console.WriteLine("Hot");
}
else if(celsius>=20.1)
{
Console.WriteLine("Warm");
}
else if (celsius>=15.00)
{
Console.WriteLine("Mild");
}
else if (celsius>=12.00)
{
Console.WriteLine("Cool");
}
else if(celsius>=5.00)
{
Console.WriteLine("Cold");
}
else
{
Console.WriteLine("unknown");
}
}
}
Това е като цяло.
Предварително благодаря за помощта.
Поздрави.
Денислава
Здравей,
Нямам възможност да тествам програмата в момента но това което се забелязва е че при въвеждане на стойности над 35 градуса ще се изпише hot а по условие трябва да се изпише unknown. Добави и тази проверка в първия if и би трябвало да проработи.
if(celsius>=26.00 && celsius <= 35)
като цяло в този момент е хубаво да се ползват енумерации но предполагам не си стигнала до там ( няма страно скоро ще се сблъскаш с тях) Ако ти е интересно можеш да ги разгледаш и сега не са нещо много сложно.
относно задачите - нямам ги решени но мога да ги реша (като се прибера) и да ти шерна решенията?
Иначе евалата цял ден си цъкаш, това е чудесно :)
Задача 9:
Задача 5:
Кода си ти го бива, но пестиш писане заради което си направила пропуска. Ако ти трябват зруги решения от бейсик курса, това ми е скайп нейм-а - kostadin.karraivanov.
Много благодаря за решенията! В интерес на истината, не се сетих за &&, но нали се учим с питане:) Иначе бих се възползвала от решенията ти , в случай на бъдещи затруднения:)
Благодаря отново:)
Поздрави.
Дени
Извинявайте за спама, но тази задача 5та не мога да я реша и това е. Та опитах се да напиша мое решение, но нещо пропускам и не мога да разбера какво. Та, ако можете да ми помогнете. Предварително благодаря!:)
using System;
public class Program
{
public static void Main()
{
double widthHall=double.Parse(Console.ReadLine());
double heightHall=double.Parse(Console.ReadLine());
widthHall=widthHall*100;
heightHall=heightHall*100;
double workPositionWidth=70;
double workPositionHeight=120;
double coridorHeight=100;
double workPositionLost=3;
double rest=0.0;
//Find how many worPositions can have at height
heightHall=heightHall-coridorHeight;
rest=heightHall % workPositionHeight;
double workPositionCountHeight=(heightHall-rest)/workPositionHeight;
//Find how many worPositions can have at width
rest=widthHall % workPositionWidth;
double workPositionCountWidth=(widthHall-rest)/workPositionWidth;
double workPositionTotal=workPositionCountWidth*workPositionCountHeight-workPositionLost;
Console.WriteLine(Math.Round(workPositionTotal));
}
}
Здравей Дени,
ето едно решение:
За закръглянето съм използвал Math.Floor(). Това е метод (функция) която закръгля едно дробно число към по-малкото цяло число. Примерно:
int number = Math.Floor(1.12) // number = 1
int number = Math.Floor(1.99) // number = 1
Ако в дадена ситуация ти се налага да закръгляш по стандартния начин можеш да ползваш Math.Round()
int number = Math. Round (1.12) // number = 1
int number = Math. Round (1.99) // number = 2
Ако искаш да закръгляш винаги към по голямото цяло можеш да използваш Math.Ceiling()
int number = Math. Ceiling (1.12) // number = 2
int number = Math. Ceiling (1.99) // number = 2
Има и други интересни неща в класа Math можеш да ги разгледаш (маркираш с мишката даден метод, в случая Math, и натискат F12. Това ще отведе до имплементацията метода/класа).
Надявам се да съм ти бил полезен :)
Поздрави,
Боби
Много ти благодаря, Боби!
Нещо наименованията на широчината и дължината на залата и бюрата ме объркват, защото дължината на бюрата са наложени на широчината на залата и обратното. Отделно дължината на залата по условие се казва широчина, което допълнително обърква, а широчината височина, мисля че от там ми идва проблемът.
Определено много ми помогна.
Поздрави.
Дени
Благодаря много за помощта. Не се бях сетила за &&, но всъщност е доста логично:)
Благодаря и за решенията, бих се възползвала и от другите решения, в случай на затруднение:)
Поздрави и хубав ден:)
Дени