Crash course GitHub - VS Code - Linux
Здравейте,
от няколко часа се опитвам да си кача проекта в git, за да мога да дам линк и да питам това, което наистина искам да питам. В случая не мога защото постоянно хвърчат някакви грешки или и аз не знам какво..
На Visual Studio на windows стана с 2 клика, но сега на VS Code на Linux изобщо не иска да го качи.
Ще се радвам ако някой има знанието да каже с 1,2 ,3 и т.н. как да го наглася и кача. Или дори вече как да го ресетна, за да започна на чисто? Защото пробвах разни неща от интернет където гледах и четох, но без успех и не знам дали няма значение това.
Благодаря предварително!
Привет, Илиян,
Не се стресирай. Всеки, който учи да работи с version control система си е затривал работата поне няколко пъти :)
Няколко бързи съвета:
- Не се учи да работиш върху git директно върху проекта си.
10-15 команди на кръст са, но човек трябва да ги научи...иначе става това, което си описал.
- ако държиш да се упражняваш на проекта си - прави си профилактични копия на папката на проекта. Поне докато не придобиеш сигурност. Най-вече прави си копия преди да взаимодействаш с git. Всички (в това число и аз) сме минали през този път.
- version control системите са супер удобни, когато си дребнозърнест. Пишеш 1 - 2 часа код, къмитваш. Пишеш още 1 - 2 часа код, къмитваш. Така дори и да "счупиш" нещо ще се върнеш само 1 час назад, а не 3 дни.
Как можеш да изтриеш git от проекта си?
Вътре в root папката на проекта ти има скрита папка ".git".
Вътре се намира цялата информация за него.
Можеш просто да я изтриеш - "rm -rf .git", когато си вътре в папката.
Какво най-вероятно (предполагам) се е объркало при теб.
Имал си merge conflict-ти на локалната версия спрямо тази на remote (тази, която е в GitHub).
Git ти казва "не мога автоматично да merge-на промените, защото докосват едни и същи редове - помогни ми".
В този сценариx просто трябва да "изтриеш" излишната от 2те версии на кода и да запасиш само последната версия.
След, което всичко е по-старо му.
git status - за да видиш какво се случва
git add -A - за да stage-неш промените си
git commit -m "my commit message" - за да къмитнеш
git push - за да качиш къмита на remote server-a (GitHub)
Най-вероятно не си push-нал, и версията ти още не е стигнала до GitHub server-a.
Затова и там ти пише "There isn’t anything to compare.."
Главата горе и не се ядосвай ;)
Неприятно е със сигурност. Щом си го написал веднъж - вторият път ще ти отнеме 1/3 от времето и ще е по-добър от първия път.
Поздрави