Loading...

Мястото на дигиталното здраве в IT сферата

avatar Мария Вълчева 11 минути 212
Мястото на дигиталното здраве в IT сферата

Вечната класика Material Girl ще стане на 40 години съвсем скоро. Ако обаче песента беше излязла през 2014, а не през 1984 година, материалното момиче на Мадона вероятно щеше да е дигитално и да живее не просто в материален, но и в един все по-дигитален свят. Дигиталната трансформация вече беше започнала в началото на 2020 година, но последвалите събития я осъществиха със светкавична скорост. Днес хибридният модел и изцяло remote позициите се налагат като по-устойчивата, а и по-желана форма на работа. Но когато пренесохме професионалния, личния и социалния си живот на едно място – у дома и пред компютъра, рисковете за т.нар. дигитално здраве рязко се увеличиха.

Основните предизвикателства, пред които компаниите бяха изправени, включваха не само повишения риск за киберсигурността, но и липсата на технологични решения и обезпеченост, гъвкавост на операциите, а и пропуски в индивидуалната подготовка на служителите. Катастрофални бяха последиците от липсата на доверие и тенденциите към микромениджмънт, а и от преработването и натрупването на оувъртайм, в ситуации, в които на служителите им беше на практика невъзможно да отделят личното от професионалното.

Зависимостта от технологиите и времето, прекарвано пред екраните, отдавна са чувствителна тема. А последните две години очертаха проблемите, касаещи дигиталното здраве, като критични за операциите на компаниите и устойчивостта на бизнесите. В крайна сметка, ако дигиталното момиче бърнаутне, кой остава да върти материалния свят?

Източник: Digital Capability

Съвсем не на шега обаче, екипът ни обсъди тази така наболяла тема с нашите партньори. Опитахме да разберем как те виждат digital wellbeing концепцията и как се грижат за дигиталното здраве на собствените си служители. Помолихме ги и за съвет. Ако и на теб ти предстои да започнеш кариера в IT индустрията, или обмисляш да започнеш развитието си като IT експерт, за да преследваш такава, в следващите редове ще откриеш няколко безценни насоки и съвети за по-добро дигитално здраве.

Agile методологията в полза на дигиталното здраве

Agile е методология, която направи първите си стъпки в IT сектора и разработката на софтуер. А днес вече си проправя път и в други компании, стремящи се към оптимизирането на работата и повишаване на гъвкавостта. Добрите практики на методологията спомагат за ускоряването на работния процес и повишаване на ефективността на екипите. Разбира се, постигнатите резултати ще варират според индустрията и естеството на бизнеса, но една неподозирана полза от методологията е именно подпомагането на дигиталното здраве. Ето какви са част от потенциалните ефекти, ако ти и екипът ти опитате да станете по-agile:

  • Повишена гъвкавост за сметка на стреса – една от основните причини да прекарваме повече време пред мониторите, особено заради работа, са внезапни промени, които традиционно се случват в последния момент. Agile методологията прави заложените цели по-гъвкави, което улеснява екипите при преоценяването и промяната им. Това позволява по-висока степен на адаптивност и по-малко извънредни часове в дигитална среда, за да се справяме с внезапни промени.
  • Предвидимост на дейността – екипите, работещи по Agile методологията, обикновено работят на т.нар. спринтове. Това прави дейността им по-предвидима. А това е от полза не само за мениджърите, които по-лесно могат да предвидят разходите и необходимите ресурси, но и за самите екипи. Предвидимите дейности и задачи за изпълнение ни помагат по-лесно и ефикасно да управляваме времето си, когато разполагаме с ясни срокове за ясни задачи. Така значително можем да намалим и времето, което прекарваме пред монитори, особено ако сме много производителни.

  • Намалени рискове – прогресът на работата по спринтовете може да бъде лесно проследяван в Agile екипи. Това от една страна спомага за по-лесното откриване на проблеми, които могат да забавят процеса на работа, така че да бъдат адресирани навреме. От друга страна, навреме откритите и отстранени рискове позволяват на екипите по-лесно да оптимизират работата си и своевременно да се справят с проблеми, които биха изисквали повече време и усилия в други ситуации, а оттам – и повече време, прекарвано пред мониторите.
  • По-ефикасна комуникация – когато си мислим за комуникация, със сигурност и аз, и ти се сещаме за онази среща, която можеше да е имейл, или имейла, който може да се събере и в един ред в чата. Agile методологията се стреми към подобряване на комуникацията, намаляване на времето, прекарвано в чатове и имейли, и общуване лице в лице, така че всички участници в процесите да са на една и съща страница при преследване на целите.

Разбира се, дали екипите ще работят по Agile методологията, зависи изцяло от естеството на бизнеса и до колко тя е подходяща за продукта или услугата, която се осъществява. В динамични индустрии, които се променят бързо, а изискванията на клиентите са основен фактор за въвеждане на промени, това е водещ метод, по който екипите могат да отговорят на предизвикателствата.

По-гъвкавите и адаптивни екипи се справят по-бързо и по-ефективно с промените. А това автоматично води до по-малко стрес и по-малко време, прекарано в дигиталното пространство. Затова от СофтУни вярваме в оптимизирането на дейностите и ускоряването на процесите, и самите ние осигуряваме професионални обучения в Agile методологията и по Scrum рамката, за всички, които искат да отведат екипите си до следващото ниво на производителност и ефикасност, като същевременно се погрижат за комфорта и дигиталното им здраве.

А освен новите методи и подходът към работата, има редица практики и дейности, които можеш да възприемеш и да подобриш цялостното си дигитално здраве. Такива ще ти споделят партньорите ни, а ние категорично се присъединяваме към тях.

Какво споделиха някои от водещите ни партньори за дигиталното здраве?

Smart IT е технологичен хъб, който осигурява работата на 8 300 служители и компаниите в групата на Management Financial Group (MFG) в България, Румъния, Полша, Украйна, Северна Македония и Испания. Бизнесите на MFG имат над 17 години опит в разработването и управлението на комплексни софтуерни решения и в администрирането на ИКТ инфраструктура. Основният фокус на Smart IT е разработването на обща модулна платформа без код за въвеждане на fintech компании с различни бизнес модели.

SuperHosting е създадена през 2005 година, а днес вече е водещата хостинг компания в страната. Тя осигурява цялостни хостинг решения, регистриране на домейни, онлайн платформи за създаване на сайтове и редица инструменти, необходими за успешното позициониране на бизнесите онлайн. Компанията осигурява надеждна хостинг услуга и 24/7 поддръжка на над 200 000 уебсайта, а фокусът им е върху гарантирането на сигурността и бързината на клиентските сайтове.

Ето каква е тяхната позиция по повод дигиталното здраве:

Има ли място дигиталното здраве в IT и дигиталните сфери?

SuperHosting: Разбира се. Работата пред компютър изисква концентрация, изпълнение на крайни срокове и прецизност, които могат да доведат до натрупване на стрес. Ако не се погрижим за този стрес, той определено би донесъл вреда и повишен риск от бърнаут, което само по себе си би довело до по-ниска продуктивност. От друга страна, работата в IT сектора е предимно в седнало положение, което налага да умеем да даваме и почивка на тялото и ума си чрез движение и физическа активност.

SmartIT: Напълно естествено е да се замислим първо за ИТ и дигиталните сфери, когато мислим за дигитално здраве. Все пак именно ние стоим в основата на технологиите и дигитализацията на продуктите и услугите, чиято цел е да улесни и подобри качеството на живота ни. Като такива, ИТ професионалистите са изложени на повече предизвикателства, свързани с дигиталното здраве. Намирането на баланс при използването на технологии както професионално, така и в личния живот е ключова част от благосъстоянието на всеки от нас.

Междувременно, самата ИТ индустрия създава множество приложения и платформи за самоконтрол и самоуправление на времето в дигитална среда. Приложенията за дигитално здраве стават все по-добри в контрола и проследяването на нашето поведение при използването на технологиите, нивата на физиологичен стрес, имат възможности да ни напомнят да извършваме активности, да ни препоръчват тренировки, хранения, друга информация по интереси.

В същото време у нас като че ли липсва обучение на родителите, на младите хора и на децата как правилно и здравословно да използват предимствата на дигиталните устройства и технологии и това е въпрос, който трябва непременно да се адресира, включително от технологичната общност. В последните години се наблюдават много случаи на зависимост от технологиите, като от 1 януари 2022 г. СЗО (Световната здравна организация) включва в групата на зависимостите невъзможността за самоконтрол при използването на дигитални устройства. Много държави вече включват в законодателството си различни мерки за балансиране на използването на технологии и дигитални устройства в опитите си за превенция на здравни последици.

Колко важно е дигиталното здраве за компанията Ви и какви мерки предприемате, за да подобрите дигиталното здраве на служителите си?

SuperHosting: Дигиталното здраве се равнява на ментално и физическо. Една работеща формула е провеждането на индивидуални срещи между членовете на екипа и съответния мениджър с цел нареждане на работни приоритети, но и приятелски разговор, споделяне на обратна връзка, позитиви и негативи от ежедневието, възможности за подобряване и надграждане на уменията.

Обезпечаването с необходимото офис обзавеждане, периферни устройства и подходящи работни станции за нуждите на всеки служител също е грижа, която компанията поема както за работещите от вкъщи, така и за служителите в офиса.

Smart IT: За да върви работата в една организация с лекота, хората в нея трябва да се чувстват добре и в добра форма, да са здрави и спокойни. Само така можем да постигаме както личните си цели, така и целите на компанията и желаните бизнес резултати. В тази връзка да създаваме условия и предпоставки хората ни да поддържат добро физическо, ментално и дигитално здраве е сред топ приоритетите ни и обект на целенасочена и дългосрочна политика за благосъстояние.

Наш ангажимент и отговорност е да предоставяме достъп до различни инструменти, от които екипите ни се нуждаят, за да развият собственото си чувство за баланс при използването на технологиите. Така че реалният живот да бъде на първо място. Предоставяме разнообразни възможности за гъвкаво работно време и избор на работа от офис, смесен режим на работа или изцяло от разстояние.

Организираме различни възможности за спорт – както регулярен, така и събитиен като участия в Legion Run, 5kmrun, Sofia Morning Run, The Big Tech Run. Оборудвали сме зали за игри и възстановяване и редовно организираме обучения, семинари и дискусии по различни здравни теми. Работим с постоянство, за да създадем среда на съпричастност и човечност, в която хората се чувстват свободни да споделят предизвикателствата, пред които се изправят, и да намерят нужната подкрепа, включително професионална.

Като част от MFG, имаме допълнителна възможност да се включваме и в още съвместни и разнообразни активности извън дигиталното пространство, включително с организирани доброволчески акции. А когато човек помага на другите, това със сигурност помага и на него да поддържа баланса в ежедневието си, да намалява тревожността, свързана и с технологиите, и да постига удовлетвореност.

Работим за създаването на удобна работна среда с мисъл за здравето и благосъстоянието на хората ни. Колегите ни имат постоянен достъп до сезонни плодове, висококачествени ядки, фрешове. Работят на висококачествени и ергономични столове пред качествени монитори. За да сме сигурни, че ще можем да осигурим добрата почивка и баланс с личния живот, предоставяме 30 дни платен годишен отпуск плюс допълнителни дни за прослужено време и доброволчество.

Кои според Вас са най-ефективните практики за подобряване на дигиталното здраве?

SuperHosting: Считаме, че менталното и дигитално здраве е отговорност на всеки един човек индивидуално, тъй като всеки има различни възприятия за света около себе си. Една от ефективните практики според нас е да споделяме един с друг и да подхождаме към всяка ситуация с разбиране. Честите разговори в приятелска среда в зоните за почивка и хапване в офиса ни са добра практика за разсейване и повишаване на мотивацията. Обичаме да се разхождаме заедно сред природата и да играем настолни игри, за да излезем от дигиталния свят и да погледнем от друга перспектива.

През годината имаме и няколко големи вътрешни мероприятия, като тиймбилдинг, рождения ден на компанията и коледно тържество. На тези събития имаме програма, която е с характер на забавление, но и цели да ни провокира да споделим и да научим повече един за друг чрез игри и предизвикателства.

Smart IT: Добре е да започнем да се самонаблюдаваме и да си направим честен анализ на това колко и какво време прекарваме на дигитални устройства, да осъзнаем кои са нещата, които ни разсейват. Нататък е добре да имаме план за всеки ден, да си вземаме чести и достатъчно продължителни почивки от устройствата. Има различни техники, с които да вършим задълбочена работа и сме концентрирани – слушалки, които отстраняват околния шум, изключване на всички нотификации, дори спиране на Интернет достъпа, ако работата го позволява. Можем да оптимизираме комуникационните ни канали с дисциплина, а именно колегите и партньорите ни да знаят кои са часовете, в които е подходящо да коментират с нас професионални или лични теми, да настройваме нотификациите за определени периоди от време, да си задаваме време далеч от устройствата и да не се поддаваме на изкушението да си проверим имейла или да видим какво се случи в онази интересна дискусия в Reddit.

Разбира се, колкото и тривиално да звучи, необходимо ни е и повече време на открито и на чист въздух, редовен спорт, качествена и здравословна храна, време за семейството и приятелите, хобита, които обичаме. Производителите на софтуер също подхождат отговорно и предлагат достатъчно възможности за контрол и управление на дигиталния живот.

Но най-вече трябва осъзнато да търсим и да намерим своя личен баланс.

Какви съвети за дигитално здраве ще отправите към всички читатели?

SuperHosting: Грижете се за здравето си във всичките му аспекти, защото вие познавате себе си най-добре, но и не се притеснявайте да споделяте. В нашия екип формулата е споделяне и открита комуникация, които имат силата да подобрят и най-трудната ситуация.

Smart IT: Да се наблюдават, анализират и на базата на това да поемат контрол над живота си, който да отговаря на личните им нужди и цели. Да се стремят да са умерени и, дори когато им се налага да прекалят с използването на дигиталните технологии, да си осигурят впоследствие необходимото време и подходящите активности за възстановяване. Да се възползват от самите технологии, за да управляват пълноценно времето си пред устройства и навиците си за пълноценна работа и почивка.

Да помагат на околните и да са активен член на обществото. Да спортуват повече, да се хранят по-добре и да прекарват повече време с любимите си хора и занимания. Добрият сън също е от изключително значение за възстановяването на организма и поддържането на добро здраве и тонус. Другото, което можем да препоръчаме с „две ръце“ е редовното ходене, което може да окаже изключително положителен ефект.

Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.