Loading...

Какво е "Пивот таблица"?

avatar Георги Кацаров 2 минути
Какво е "Пивот таблица"?

Ако сте начинаещи в Excel или вече сте придобили известен опит в боравенето с програмата, може би сте чували термина "Пивот таблици". Ако това е така, сигурно сте си задавали въпроса какво представляват те и каква функция изпълняват. В следващите редове ще се опитаме да намерим отговора на този въпрос.

Какво е "Пивот таблица"?

Както вече сте забелязали, Excel дава възможност за създаване на таблици, съдържащи невероятно разнообразие от данни. Смисълът от събирането на данни обаче не е просто количественото им натрупване, а извличането на обобщена информация от даден масив от данни. За да се справите ефективно с тази задача имате нужда от т.нар. "Пивот таблици" (pivot table), които са задължителен инструмент в арсенала на всеки анализатор и статистик. С тяхна помощ вие можете да получавате обобщена информация от невероятно обемни масиви от данни по един бърз и ефективен начин.

Каква е историята на пивот таблиците?

Концепцията за пивот таблица се заражда през 80-те години на XX-ти век. Тя е дело на софтуерният инженер Пито Салас, който по това време живее и работи в Масачузетс. През 1986 г. той работи с Lotus' Advanced Technology Group, когато създава нова концепция за електронна таблица, която излиза официално през 1991 г. под името Lotus Improv. Работейки с предшестващите я продукти на Lotus, той забелязал, че електронните таблици имат различни шаблони при съхранението на данните. Според него създаването на инструмент, който можел да борави с тези модели, би помогнал за по-ефективното и бързо изграждане на по-сложни модели от данни. С Improv потребителите можели да определят и запазват набори от категории, след което да променят изгледа на програмата, като просто влачат имената на категориите с помощта на мишката. Тази базова функционалност ще послужи като модел за пивот таблиците по-късно. Неговият принос е отбелязан в книгата "Pivot Table Data Crunching" на Бил Джелън и Майк Аликзандър.

Както вече отбелязахме, Lotus Development пускат Improv през 1991 г. за платформата NeXTSTEP. Няколко месеца след излизането на Improv, Brio Technology публикуват самостоятелна имплементация за Макинтош, която е наречена "DataPivot". През следващата 1992 година Borland закупуват технологията DataPivot и я правят част от своето приложени за електронни таблици - Quattro Pro. През 1993 г. се появява версия на Improv и за Windows. Година по-късно - през 1994 г., новата версия на Microsoft Excel - "Microsoft Excel 5" - излиза на пазара, предлагайки нова функционалност, наречена "PivotTable". Въпреки, че самото понятие "Pivot table" е вече общоприето към този момент, Microsoft използват малка хитрина и патентоват словосъчетанието "PivotTable" през същата година. Колкото до самата функционалност за пивот таблици, тя става неразделна част от Excel и днес е едно от най-ценните свойства на популярната офис програма.

Ако вече сте изградили базови умения за работа с Excel и искате да ги надградите - уменията за работа с Pivot таблици са само малка част от всичко, което сме подготвили за вас в курса "Microsoft Excel Advanced - юни 2020". Запишете се още днес. Очакваме ви!