Софтуерно Инженерство
Loading...
+ Нов въпрос
puffed avatar puffed 289 Точки

MonoDevelop за Mac OS инсталация

Здравейте,

Подготвям се за курса Programming Basics, като се опитвам да инсталирам и пусна MonoDevelop средата за програмиране за Mac OS. Засега съм свалила от http://www.mono-project.com/download/ и уж съм инсталирала тези два пакета (може би трябваше само единия): MonoFramework-MDK-4.2.3.4.macos10.xamarin.x86.pkg и MonoFramework-MDK-4.4.0.142.macos10.xamarin.universal.pkg. И в двата случая накрая ми даваше, че инсталацията е успешна. Но не успявам да намеря откъде да го пусна и съответно не знам изобщо дали нещо се е получило. Трябва да уточня, че компютъра ми е от няколко месеца и все още не съм свикнала с Mac системата. Чувствам, че въпросът е леко глупав, но просто не се оправям.

Отделно от това съм свалила и пускала Visual Studio Code, но тъй като никъде не прочетох тук, че ще ми свърши работа, не разчитам на него засега.

Благодаря!

Тагове:
0
Programming Basics
Gornakov avatar Gornakov 25 Точки
Best Answer

Най-добре си сложи Windows през Bootcamp, или на някоя виртуалка. От там вече си инсталираш Visual Studio и всички други нужни програми за обучението. Много по-лесно ще ти бъде. Аз съм с MAC от няколко години и най-удобно за целите на курса се оказа инсталцията на Windows (става доста бързо и лесно).

2
fruityloops avatar fruityloops 22 Точки

Здравей,

Бих препоръчал като колегата по-горе витуалка. По-точно Parallels Desktop 11. Работя на него вече от 7-8 месеца и нямам никакви проблеми върви перфектно. След като го инсталираш намираш си Windows 10, или друга версия която ти харесва, на .iso файл, и просто му цъкаш инсталация. Както на Bootcamp, Parallels използва драйверите дадени от Apple и няма нужда от допълнителни настройки.

 

1
xzq70r4 avatar xzq70r4 1 Точки

По - добре ползвай Visual Studio Code. Виж https://www.microsoft.com/net/core   и https://docs.asp.net/en/latest/tutorials/your-first-mac-aspnet.html Мисля, че core ти инсталира mono. Ето ти  и един готин туториал за VS Code https://app.pluralsight.com/library/courses/visual-studio-code/table-of-contents . Виж в моите коментари съм писал от къде можеш да си направиш безплатен профил за pluralsight.

ПС:

1. Ще ти трябва и Yeoman https://docs.asp.net/en/latest/client-side/yeoman.html . Тук не е показано, но има и темплате за console aplication, като напишеш yo aspnet. И така ще можеш да си пишеш конзолни приложения. Ако изгледаш уроците от pluralsight ще видиш как се прави да имаш интелисенс(да ти подсказва) и да може да вижаш имплементацията на класовете, методи и тн.

!!! Преди малко го пробвах и работи, но не може да се дебъгва прави грешни lounch.json и task.json. За това трябва да напишеш вместо yo aspnet :

 1. mkdir hwapp
 2. cd hwapp
 3. dotnet new

След това трябва да цъкнеш на дебъгера и да избереш .NET Core Launch (console). Дори да е избрано пак го избери и после зеленото бутонче play.

2. Ще трябва да си сложиш и тази добавка https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=ms-vscode.csharp

3. Виж как се прави console aplication http://michaelcrump.net/creating-and-debugging-console-apps-with-vscode/

Само накрая пишеш dnx  run, а не dnx . run   . Но аз съм Core RC1, не знам в RC2 дали няма да е по друг начин.

4. А това от pluralsight урока само,че във форума на човека, който го води https://johnpapa.net/visual-studio-code/

5. Иначе можеш да си направиш виртуална машина с Windows.

-2
09/06/2016 21:09:36
puffed avatar puffed 289 Точки

Благодаря ти много за дългия отговор, но съм много нова в това и цялата тази процедура ми се вижда много сложна. Засега ще пробвам с Bootcamp и Windows 10.

0
xzq70r4 avatar xzq70r4 1 Точки

Bootcamp си е вариант и може би по -  удачният, защото все пак на лекциите ще ти показват как се правят конзолни проекти на Visual Studio.

По - принцип малко кофти съм ти обяснил как се прави C# конзолно приложение на Visual Studio Code. Лесно е  и доста бързо сигурно ще ти отнеме 10-15 мин с инсталирането на Visual Studio Code и .NET Core.

 1. Дърпаш си VS Code https://code.visualstudio.com/Docs/?dv=osx -> инсталираш супер лесно е.(само да уточня,че аз съм на linux).
 2. Пускаш го и трябва да инсталираш C# добавката https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=ms-vscode.csharp . Като това става, натиснеш Ctrl + P (може би е Command + P) и пишеш ext install csharp   . В документацията  има достатъчно информация, как се инсталират добавки https://code.visualstudio.com/docs/editor/extension-gallery?pub=ms-vscode&ext=csharp
 3. Сега трябва да си инсталираш .NET Core.   https://www.microsoft.com/net/core#macos   Отваряш и следваш стъпките за инсталация.
 4. Като стигнеш до стъпка 3 . Какво ти казват да направиш там - mkdir hwapp правиш папка с име hwapp. След това cd hwapp - влизаш в папката, която си направила, после dotnet new, което прави C# console app , което изписва в конзолата Hello Word.
 5. На стъпка 4. dotnet restore инсталира ти всички пакети, които ти трябва за да ти тръгне приложението. dotnet run пуска ти приложението. Като в конзолата ще ти изпише Hello Word.
 6. За да си пуснеш VS code, докато си още на конзолата и си  в C# проекта, пишеш code .       . Това ще ти отвори VS code и проекта от папката.
 7. След няколко секунди ще те попита и цъкаш на Yes -> Required assets to build and debug are missing from your project. Add them?
 8. Ще ти направи една папка в проекта .vscode

 9. Проекта можеш да си го пуснеш и пре VS Code. Как се прави това? Натискаш бутончето с буболечката, там натискаш зеленото копче за play. В debug consolle ти изписва Hello Word.

 10. Ако искаш да използваш Console.ReadLine. В .vscode/launch.json  трябва да промениш          "externalConsole": false   на          "externalConsole": true и правиш save(file -> save). Така казваш на VS code да ползва конзолата на операционната система. Слагаш едно Console.ReadLine() в Program.cs пак правиш save  и натискаш или зеленото копченце за play или f5.

 

Със сигурност можеш да използваш VS code за C# Basic, C#  Advance и C# OОP. После и за web app може да го ползваш, ако учите  новото MVC. Така, че може да си го ползваш до края на академията. Аз бих ти препоръчал да го пробваш. Малко като го разцъкаш, задължително си прочети документацията https://code.visualstudio.com/Docs?utm_expid=101350005-20.jAsCkEFcTeqvtdr0STCN9g.0&utm_referrer=https%3A%2F%2Fcode.visualstudio.com%2Fdocs  и https://johnpapa.net/visual-studio-code/

0
03/07/2016 11:08:06
Cocolino avatar Cocolino 36 Точки

Това, което търсиш е тук: http://www.monodevelop.com/ :)

0
dbunalov avatar dbunalov 7 Точки

Най-лесно и удобно наистина е Win10 на BootCamp, и аз така код-вам. Макар че, за свикналите с MacOS им идва малко в повече Win10, ама ако си техно "маняк" бързо ще привикнеш с двете системи.

0