Loading...

Във форума е въведено ограничение, което позволява на потребителите единствено да разглеждат публикуваните въпроси.

kosio197 avatar kosio197 104 Точки

[Java OOP Advanced Exam] Въпроси относно коментара към оценката.

Привет,

Пише, че не съм взел изпита със следния коментар:

"Липсват фундаментални знания от курса по ООП. Липсва Main метод. Структурата на кода е хаотична. Не е рефакториран framework-a. Не са оправени бъговете в него. Липсват Unit-Tests. Кодът е непреизползваем, тъй като липсва reflection. Липсват достатъчните анотации – класове, за да функционира програмата по задание."

Съдейки от горе написаното съм склонен да мисля, че става въпрос за някаква техническа грешка и оценката не е поставена върху кода който съм камитнал:

"Липсват фундаментални знания от курса по ООП" - Това е доста широко понятия. Аз го разбирам като сбъркани нейминг конвенции, лош избор на пакети и съответно лошо разпределяне на класовете в тях, липса на абстракция ... нещо такова, а това смятам, че като цяло е направено в моя код (може би има забележки, но чак да липсва ...)

"Липсва Main метод" - main метода е в bg.softuni.io.Main класа.

"Структурата на кода е хаотична." - това ми звучи пак като първия цитат в частта си с нейминг конвенциите и правилното именуване/разпределение по пакети. Отново, мисля, че дори и не докрай имплементиран кода не е хаотичен.

"Не е рефакториран framework-a. Не са оправени бъговете в него." - Наистина съм го използвал само отчати, но според условието това са 20 точки надолу и не би трябвало да е голям проблем.

"Липсват Unit-Tests" - Има юнит тест, който покрива нулевия тест от условието на задачата. Съгласен съм, че това е далеч от достатъчно, но не е и да липсва изцяло. (src/test/java package: bg.softuni.io.ZeroTest1.java)

" Кодът е непреизползваем, тъй като липсва reflection. " - Класовето в пакетите, които започват с bg.softuni.framework използват изцяло рефлекшън и напрактика могат да се използват на всякъде. Написано е по идея подобна на тази в BashSoft и тази от MarketPlace - по даден път сканират всичко там за анотации @Component и @Inject.

Освен това, класовете отговарящи за типа боклук се търсят с class.forName(package_name + typeName).

"Липсват достатъчните анотации – класове, за да функционира програмата по задание." - Кода не беше имплементиран докрай, макар, че не виждам причината за това да е в липсващи анотации, по - скоро не бях довършил имплементацията на някои класове (даже това го направих след изпита и в момента си дава максимум точки в judje, без да променям стария код - само го дописах и единственото което промених е, да не се сканира по път за файлове с анотации @Component, а да се подава списък с класове, тъй като judje не позволява да се чете директорията със сорса - иначе логиката за inject и autowire си е същата).

P.S. Целта ми не е да се заяждам, просто наистина не мога да свържа коментара с кода, който качих и моля да го погледнете пак.

Поздрави, Косьо

 

 

 

Тагове:
2
C# OOP Advanced
mbencheva avatar mbencheva 52 Точки

а що не пуснеш кода и тук?

0
kosio197 avatar kosio197 104 Точки

Ами защото не очаквах такъв коментар и не съм запазил зипа от датата на изпита. До имплементирах недовършените неща и това е което имам при мен в момента.

0
mbencheva avatar mbencheva 52 Точки

ами не можеш ли да свалиш зип-а от самия изпит?

0
kosio197 avatar kosio197 104 Точки

Ами за съжаление немога.

В Джъдж не виждам решението от изпита- тои е "нулиран" след изпита явно.

 

0
kaloyannikov avatar kaloyannikov 531 Точки

според мен това ,че си обединил Waste и DisposalStrategy в 1 клас Garbage - не е ок ( a и няма интерфейс)  и е излишно.

GarbageFactory-to в тоя си вариант не виждам особен смисъл от него - дали ще е 

Garbage garbage = new Garbage(type,strategy) или  = garbageFactory.createGarbage(type,strategy);

Дадена беше анотация @Disposable( която се слага върху други waste ) т.е трябва да имаш отделни класове за всеки 1 Waste (Burnable,Storable,Recyclable и etc.). При правилно именуване и добавяне на тази анотация върху тези класове после лесно без да се бърка никъде могат да се създават нови Waste types. Като и това фактори за Waste може да се направи с reflection. 

Също при създаването на Command  и метода getCommandInstance имаш изреждане на if ,else if, else if . В случая това е все 1 да имаш 1 switch. При положение че са именувани ок може да ползваш reflection и за тях , като според мен е добре и самия клас да завършва на Command , защото по този начин Status, TimeToRecycle, ProcessGarbage не съответсват на команда.

Самите стратегии също не са именувани ок ex -> BurnableWaste , така би трябвало да ти е именуван всеки Waste , а стратегията да е suffix - Strategy . Като погледне така кода човек и види BurnableWaste класа няма как да знае че това е стратегия, ако не отвори да види че имплементира DisposableStrategy.

За main метода да е в папка io , не ми се вижда ок също , по-скоро там трябва да са ти Reader и Writer и конкретни имплементации. Докато стартовата точка по-добре да е извън другите пакети за да се види ясно. Аз поне не бих очаквал да е в този пакет.

Това е моето мнение не казвам ,че съм прав.

Поздрави.

 

1
16/08/2016 11:23:10
kosio197 avatar kosio197 104 Точки

Привет,

@kaloyannikolov благодаря за мнението.

Повдигнатите теми в него ми звучат съвем логични, но не виждам връзка с коментара към оценката ми - ти по - скоро критикуваш имплементацията.

Сега ще ти обясня какво аз съм имал прeдвид: "според мен това ,че си обединил Waste и DisposalStrategy в 1 клас Garbage - не е ок ( a и няма интерфейс) и е излишно." - Защо смяташ, че не е ОК? Доколкото един Garbage has a DisposalStrategy мисля, че е достатъчно ОК. Иначе за интерфеса си прав че е хубаво да екстрактна.

"GarbageFactory-to в тоя си вариант не виждам особен смисъл от него - дали ще е ..." - В случая е така, оставил съм го като factory, за да може лесно да се добави вътре логика, като например това което казваш за анотацията. Ако бях ги правил с нови инстанции на всякъде добавянето на нова логика към създаването на обекта би била много по трудна.

"Като и това фактори за Waste може да се направи с reflection. " - То е направено с рефлекшън, намира си съответния клас за стратегията по име : return (GarbageDisposalStrategy) container.getInstance(Class.forName(typeName));, реално и да се добави нова стратегия, това фактори няма да се пипне.

"Също при създаването на Command и метода getCommandInstance имаш изреждане на if ,else if, else if . В случая това е все 1 да имаш 1 switch. При положение че са именувани ок може да ползваш reflection и за тях , като според мен е добре и самия клас да завършва на Command , защото по този начин Status, TimeToRecycle, ProcessGarbage не съответсват на команда."        - Съгласен, това би изглеждало по - добре с допълнителна анотация и рефлекшън. Тук наистина не ми стигна времето, тъй като има доста singleton класове и ми отне време да имплементирам контейнера и съответно autowire логиката.

"Самите стратегии също не са именувани ок ex -> BurnableWaste , така би трябвало да ти е именуван всеки Waste , а стратегията да е suffix - Strategy . Като погледне така кода човек и види BurnableWaste класа няма как да знае че това е стратегия, ако не отвори да види че имплементира DisposableStrategy."     

- Не смятам, че е нужно в името да има Strategy за да се разбере, че даденото нещо е стратегия, още повече, че Strategy го има в името на пакета. Не мисля и че твоето е лошо, просто е въпрос на личен избор.

Така например в по-голям проект от порядъка на 100 - 200 класа ако разчиташ на именоването на класовете си се загубил- и следователно е разумно да гледаш имената на пакетите когато търсиш конкретен клас.

"За main метода да е в папка io , не ми се вижда ок също , по-скоро там трябва да са ти Reader и Writer и конкретни имплементации. Докато стартовата точка по-добре да е извън другите пакети за да се види ясно. Аз поне не бих очаквал да е в този пакет."

- Ами напратика то си е input - output. Иначе не виждам смисъл да имплементирам Reader и Writer класове/интерфейси, тъй като то в самата java това си го има. Аз даже в самия main освен да викам вътрешен метод, който вече приема "InputStream stream, PrintStream printStream" друго не правя. То това всъщност ми и позволява да мога да си пиша unit tests със целите нулеви тестове.

"Това е моето мнение не казвам ,че съм прав."

- Ами то не мисля, че има някой абсолютно прав. Самите лектори не еднократно казаха, че много от конвенциите са въпрос на конкретна IT фирма и си има разлики - т.е. една задача има повече от едно вярно решение. Така, че според мен на това ниво вече наистина е важно да се коментират различни идеи за да можем по - добре да разбираме какво са мислили другите като са писали някакъв код, да имаме по - богат набор от идеи за имплементация на конкретен проблем и съответно бързо да можем да се впишем в IT фирмата, когато един ден започнем работа.

Поздрави, Косьо

0
StaVykoV avatar StaVykoV 169 Точки

Колегата Николов е напълно прав, но явно не се разбрахте нещо. Ще се опитам и аз да ти дам мнение:


"Липсват фундаментални знания от курса по ООП." - Чак да липсват знанията едва ли, но в случая са приложени, според мен, доста малко. Пакетите са наименувани доста неразбираемо, класовете и те имат неотговарящи на същността им имена. Както каза колегата, имаш клас "BurnableWaste". Аз това като го погледна веднага бих си помислил, че там ти е вид боклук, не стратегия. Също така липсва наследственост и полиморфизъм. Поне до колкото забелязах, имаш само един Waste. Тук съвсем спокойно може да имаше един абстрактен Waste и видове Waste които го наследяват. Като цяло кода е малко неразбираем и доста от класовете са написани сякаш просто за отбиване на номера - тоест не са имплементирани така, че да ти помогнат на теб самия, а само защото се изискват по условие.

"Липсва Main метод." - Main метода наистина трябва да е на най - видното възможно място. Иначе трябва да ти отворя всички пакети докато разбера къде се намира и чак тогава да мога да ти компилирам кода... Плюс това той няма много общо с IO освен това, че там декларираш обектите които ще ползват за тези функции. Реално в Main-а декларираш и доста други работи, така че не виждам логиката.

 

"Структурата на кода е хаотична." - виж първия коментар.

 

"Не е рефакториран framework-a. Не са оправени бъговете в него. " - не само, че не е отделен в самостоятелен пакет, но не мога въобще да го намеря. Има пакet Framework има пакет скелет и още някви други неща които ме водят на тая мисъл, но никъде не намерих фреймуърка отделен и така както беше. Струва ми се, че си променял имена на интерфейси. а може и вътре в тях, но това беше забранено. Цялата работа по framework-a беше да се фиксне, тъй като имаше 1-2 грешчици и да се вкарт проверките за листа. Възможно е аз да недоглеждам нещо, но е доста кашкаво.

 

"Липсват Unit-Tests." - това е ясно.

 

"Кодът е непреизползваем, тъй като липсва reflection."  - CommanInterpreter-a е с if-else, както каза и колегата. Това означава, че ако аз искам да ползвам твоя код и да добавя нова команда, трябва да ти пипам по CommandInterpretera. Това се има предвид под неизползваем. Виждам че си направил имплементация на inject-ване, но в случая тя ти върши почти никаква работа за преизползваемост на кода. Ако не ти е стигало времето, по - добре да беше направил един рефлешкън на 5 реда за командите и всички команди да се инстанцират с всички обекти които въобще се ползват. Така кода щеше да е преизползваем. Това за инджектването на точните обекти които са нужни за всяка команда, си е хем по - малко нужно, хем по - трудно и бавно за имплементиране.

 

"Липсват достатъчните анотации – класове, за да функционира програмата по задание." - по задание се изискваше да се ползва framework-a, а той изискваше да имаш анотации (които се ползваха за репозиторито) за всяка стратегия, които да имат мета анотацията от framework-a. При теб липсват тези анотации и въобще не ползваш репозиторито от framework-a.



Като цяло задачата наистина ми се струва доста хаотична и не са спазени дори основните задания. Не си ползвал framework-a, което е основна част от заданието. Много кофти именуване и подреждане на проекта - трудно се чете. Имай предвид, че за точките в джъджа може да се напише по много начини, та дори и всичко в един Main клас, но не това е целта. Аз лично не виждам за какво бих могъл да ти дам точки, ако бях проверяващ.

Не се сърди, не се опитвам да хейтя или тролвам. Дано критиката ми ти е полезна

Поздрави,
Блъдя

-1
16/08/2016 21:24:33
kosio197 avatar kosio197 104 Точки

"Не се сърди, не се опитвам да хейтя или тролвам. Дано критиката ми ти е полезна"

Не се сърдя даже напротив и откровенно казано всеки коментар ми е полезен.

Виждам че основноният дискутиран проблем е непреизползването на подаденият скелет което по условие е 20 точки и аз наивно реших да го пренебрегна.

Наблегнах на имплементация на фреимуърк - подобна на спринговската за инджектване и тя наистина стана много читава и 100% реюзъбал.

Също се омотах да използвам максимален брой дизаин патърни - пак част ото този курс.

Така оставен кода и на мен самия не ми харесва :)  така че изобщо не ти се сърдя за критиките просто не ми остана време да го рефакторна,ринеимна

и си зависна на работна версия.

Аз отворих темата заради коментара че ЛИПСВАТ меин метод , рефлекшън , юнит тест итн. което съгласи се е странно.

Поздрави , Косьо

 

 

 

0
cefothe avatar cefothe 16 Точки

Здравей, не мога да си обесня точно какво са има предвид с коментара. Но това, че липсва и са в грешен пакет са две различни неща. Пример за това е и коментар които получих и аз, че "нямам JUnit тестове", в същност имам но е само един, което не отговаря точно на условието. Може да си забравил да сложиш, анотацията която беше задължителна за всички "боклуци". Отностно нарушаването на OOP, това е ако не си направил ерархия на проекта. Относно Main.java, това е защото не са догледали, може би са притупали голя част от решението.

2
kosio197 avatar kosio197 104 Точки

 не мога да си обесня точно какво са има предвид с коментара "

Aз затова и отворих темата. На предния изпит имам 5.50(73 oт 80 за кода), а структурата на проекта ми е много подобна, сега получавам 2 и коментар "Липсват фундаментални знания от курса по ООП". Ако този коментар наистина е към моя код, излиза, че аз изобщо не съм разбрал изискванията и дори да се явя на поправката не знам какво да очаквам. Много се говореше за рефлекшъна. ОК, мисля, че го разбрах и това се вижда в кода(в крайна сметка съм ползвал идеи от BashSoft и MarketPlace), не разбирам какво значи "липсва". Колкото до конкретиката за Command pattern-a и инджекването на компоненти, то е ясно, че няма как да стане идеална, особенно за 6 часа. В крайна сметка за тия неща има готови имплементации като например spring, juice и за command jcommander, които са огромни и писани бая време от не един опитен програмист. Съгласен съм, че не му е мястото да се ползват в този курс и тук наистина трябва да се покаже разбиране на идеите(дизайн патърните) и съответно някаква имплементация с идея подобна на тяхната, но естествено мнооооого орязана и до там.

Поздрави, Косьо

0
cefothe avatar cefothe 16 Точки

За жалост е така, няма какво да се направи... Дано да получиш по ясен отговор защо... Аз имам 4,79 защото имам само един JUnit тест. Ето ти линк към моито решение https://github.com/cefothe/softuni/tree/master/JavaOOPAdvanced , не съм сложил теста в това repository

1
Можем ли да използваме бисквитки?
Ние използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Можете да се съгласите с всички или част от тях.
Назад
Функционални
Използваме бисквитки и подобни технологии, за да предоставим нашите услуги. Използваме „сесийни“ бисквитки, за да Ви идентифицираме временно. Те се пазят само по време на активната употреба на услугите ни. След излизане от приложението, затваряне на браузъра или мобилното устройство, данните се трият. Използваме бисквитки, за да предоставим опцията „Запомни Ме“, която Ви позволява да използвате нашите услуги без да предоставяте потребителско име и парола. Допълнително е възможно да използваме бисквитки за да съхраняваме различни малки настройки, като избор на езика, позиции на менюта и персонализирано съдържание. Използваме бисквитки и за измерване на маркетинговите ни усилия.
Рекламни
Използваме бисквитки, за да измерваме маркетинг ефективността ни, броене на посещения, както и за проследяването дали дадено електронно писмо е било отворено.